Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet redegjorde for status for coronavaksinen på et pressemøte torsdag morgen.

FHI: Få nordmenn får vaksine i første kvartal

I løpet av årets tre første måneder vil bare en liten andel av den norske befolkningen få coronavaksinen, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). FHI tror at 4,5 millioner nordmenn kan bli vaksinert i løpet av året, men det forutsetter at også AstraZeneca-vaksinen blir godkjent.

Publisert

– Det er en relativt rolig opptrappingsplan, sa smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI på et pressemøte torsdag morgen.

Ifølge Bukholm er alle landets kommuner, bortsett fra seks, nå i gang med vaksineringen. Siden tirsdag har tallet på vaksinerte økt fra drøyt 4.000 til over 11.000, opplyser smitteverndirektøren.

I dag sier sju av ti nordmenn at de vil ta vaksinen. Oppslutningen er større jo eldre man er, og flere menn enn kvinner er positive til vaksinen, viser undersøkelser.

Usikker levering

Foreløpig forventer FHI å få rundt 6 millioner doser av Pfizer- og Moderna-vaksinen i løpet av 2021. Men det er stor usikkerhet når det gjelder leveringstakten, ifølge Bukholm.

– Vi vet aldri helt hvordan den blir, sier han. Foreløpig får Norge rundt 40.000 vaksiner i uka.

Norge har også en avtale om å få 3,3 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen når den blir godkjent.

Alle vaksinene er todosevaksiner. Det betyr at med disse tre vaksinene kan rundt 4,5 millioner nordmenn bli vaksinert i løpet av året.

Få svar

Fortsatt vet man imidlertid lite om hvordan vaksinene virker, sier direktør Audun Hågå i Legemiddelverket, som særlig tok for seg Moderna-vaksinen.

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) anbefalte i går en godkjenning av Modernas coronavaksine for personer over 18 år. Den må imidlertid godkjennes formelt av EU-kommisjonen før den kan tas i bruk. Dataene om vaksinens kvalitet, sikkerhet og effekt er grundig vurdert, skriver EMA i en uttalelse. De anbefalte ved konsensus at EU-kommisjonen gir vaksinen markedsføringstillatelse.

– Vi har ennå ikke fått gode svar på om denne vaksinen hindrer smittespredning, og vet ennå ikke hvor lenge effekten sitter i. Det vil vi finne ut etter hvert, sier han.

– Vi vet heller ikke nok om hvordan vaksinen virker på de eldste, gravide, barn og dem med nedsatt immunforsvar, sier Hågå.

Hans AnderssenRedaktør i HealthTalk

Vi i HealthTalk ønsker å lage innhold som er verdifullt for deg som jobber i helsevesenet. Hvis du likte denne artikkelen, og vil at vi skal lage mer innhold som dette, kan du støtte oss ved å melde deg på vårt nyhetsbrev her.

Powered by Labrador CMS