Coronaviruset

EU-kommisjonen har inngått en avtale med AstraZeneca om kjøp av minst 300 millioner vaksinedoser. Bildet viser en frivillig testperson som får vaksinen.

EU inngår vaksineavtale med AstraZeneca - kjøper opp til 400 millioner doser

EU-kommisjonen har i dag inngått en avtale med det britiske legemiddelfirmaet AstraZeneca om kjøp av minst 300 millioner doser av selskapets eksperimentelle COVID-19-vaksine AZD1222.

Publisert

EU-kommisjonen er EUs utøvende organ og har forhandlet på vegne av EUs 27 medlemsstater, og sier i en pressemelding at avtalen også åpner for å kjøpe ytterligere 100 millioner doser dersom vaksinen viser seg å være sikker og effektiv. Avtalen er EUs første forhåndsinnkjøpsavtale for en potensiell vaksine mot coronaviruset.

EU-Kommisjonen har også pågående samtaler om lignende avtaler med andre vaksineprodusenter.

- I dag, etter flere ukers forhandlinger, inngår EU den første forhåndsinnkjøpsavtale av en vaksinekandidat, sier EUs helsekommissær Stella Kyriakides. -

- Vi vil fortsette å jobbe utrettelig for å få flere vaksinekandidater inn i en bred EU-vaksineportefølje. En sikker og effektiv vaksine er fortsatt den sikreste strategien for å beskytte innbyggerne mot coronaviruset, sier hun.

Pascal Soriot som er administrerende direktør AstraZeneca sier i en uttalelse: - Denne første vaksineavtalen med EU-kommisjonen vil sikre at millioner av europeere får tilgang til AZD1222-vaksinen etter at den er godkjent. Når produksjonen i vår europeiske forsyningskjede snart starter, håper vi å gjøre vaksinen tilgjengelig bredt og raskt nå de første dosene som skal leveres innen utgangen av 2020, sier han.

Lovende resultater i kliniske studier

I juli i år ble foreløpige resultater fra den pågående fase I / II COV001-studien publisert i The Lancet og viste at AZD1222 ble godt tolerert og genererte robuste immunresponser mot SARS-CoV-2-viruset hos alle evaluerte deltakere. Den kliniske utviklingen av AZD1222 skjer globalt med senfase fase II / III studier som pågår i Storbritannia og Brasil, en fase I / II studie i Sør-Afrika samt forsøk planlagt i USA, Japan og Russland. Resultater fra senfasestudiene forventes senere i år.

Kommisjonen avslørte ikke kontraktsvilkårene for den nye avtalen.

Powered by Labrador CMS