Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Coronavaksine: De første pasientene er injisert i en vaksinestudie i Storbritannia

Det første kliniske forsøket i Europa av en vaksine mot coronaviruset har startet i Oxford. To frivillige er injisert - de første av over 800 personer som skal delta i studien.

Publisert

Det melder BBC. Halvparten vil få injisert Covid-19-vaksinen, og den andre halvparten får en kontrollvaksine som beskytter mot hjernehinnebetennelse, men ikke mot coronaviruset. De 800 frivillige vet ikke hvilken vaksine de får, det er det bare legene som vet.

Vaksinen ble utviklet på under tre måneder av et team ved universitetet i Oxford. Sarah Gilbert, professor i vaksinologi ved Jenner Institute, ledet den prekliniske fasen.

"Veldig optimistisk"

- Personlig har jeg stor tro på denne vaksinen. Selvfølgelig må vi teste den og få data fra mennesker. Vi må demonstrere at den faktisk fungerer og hindrer at folk blir smittet av coronaviruset før den kan bli tatt i bruk i befolkningen, sier hun til BBC.

Professor Gilbert har tidligere uttalt at hun er "80% sikker" på at vaksinen vil fungere, men nøyer seg nå med å si at hun er "veldig optimistisk".

Forsker-teamet på Oxford har tidligere utviklet en vaksine mot Mers som er annen type coronavirus, med samme tilnærming som de har brukt på Covid-19-vaksinen. Mers-vaksinen viste lovende resultater i kliniske studier.

Den eneste måten forskerne vil kunne få trygghet i om Covid-19-vaksinen fungerer, er ved å sammenligne antall mennesker i de to armene av studien som blir smittet med coronaviruset i månedene fremover.

For få som blir smittet

Ifølge BBC kan det vise seg å bli et problem hvis tallet på coronasmittede faller raskt i Storbritannia. Da blir det det rett og slett ikke nok data til å konkludere om vaksinen virker.

Professor Andrew Pollard, direktør for Oxford Vaccine Group, som leder de kliniske studiene sier at det går mot på slutten av den nåværende epidemibølgen. - Hvis vi ikke kommer tidsnok, vil vi i løpet av de neste månedene ikke kunne avdekke om vaksinen virker. Men vi regner med at det vil kommr flere smittetilfeller i fremtiden fordi dette viruset har ikke forsvunnet, sier han.

Vaksineforskerne prioriterer å rekruttere helsepersonell til studiene siden det er mer sannsynlig at de blir smittet av viruset enn andre.

En større studie med rundt 5000 frivillige, vil starte de kommende månedene og har ingen aldersgrense.

Powered by Labrador CMS