Coronaviruset

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, og statsminister Erna Solberg, sier at de vil vurdere nye innstrammende tiltak, om smittesituasjonen kommer ut av kontroll

Solberg varsler innstramninger: Kan bli aktuelt å fraråde reiser til spesielt smitteutsatte områder i Norge

Regjeringen er klar til å gjennomføre flere inngripende tiltak om smitten øker. Det kan bli aktuelt å fraråde reiser i Norge, sier statsminister Erna Solberg.

Publisert

Solberg (H) frykter at når smitten øker, vet man ikke hvor den kommer fra, eller at lokale utbrudd kan komme ut av kontroll. Dersom dette skjer, vil myndighetene gjennomføre mer inngripende tiltak.

– Vi er ikke der nå, men vi er forberedt på å gjøre det, hvis det er nødvendig, sier statsministeren.

Kan fraråde reiser i Norge

Regjeringen har konkretisert en rekke tiltak, både nasjonalt, regionalt og lokalt, som kan slå ned nye utbrudd.

– Det kan bli aktuelt å skjerpe inn regler på hvor mange mennesker som kan møtes samtidig, og det kan komme sterkere tiltak, sier Solberg, før hun videre advarer:

  1. – Vi kan komme i en situasjon der regjeringen fraråder reiser til spesielt smitteutsatte områder i Norge, og at vi må gå tilbake til digital undervisning ved høyskoler og universiteter.

Dette er de mulige tiltakene

  • Redusere maksantallet som kan samles på offentlige arrangementer til 50 personer.
  • Skjerpe anbefaling om avstand og antall på private sammenkomster. Kan reduseres til maksimalt 5–10 personer avhengig av situasjon.
  • Begrense tillatt åpningstid i restauranter, på barer og kafeer midlertidig til for eksempel midnatt. Full stenging kan også vurderes som midlertidig tiltak, avhengig av situasjonen.
  • Fraråde reiser til spesielt utsatte områder i Norge.
  • Gjøre all undervisning på universitetene digital slik at det blir minst mulig fysisk oppmøte.
  • Flere forebyggende tiltak for å unngå smitte inn i helseinstitusjoner og forsterke råd til risikogrupper
  • Forsterke oppfordringen om hjemmekontor og å unngå kollektivtransport.
  • Anbefaling om bruk av munnbind i situasjoner der man ikke kan holde avstand, som for eksempel kollektivtrafikk i rushtid.
  • Oppfordring til å la flest mulig arrangementer foregå utendørs.
  • Det jobbes også med et nasjonalt rundskriv om kommunale forbud mot private sammenkomster.

Solberg: – Ingen nasjonal tallmessig grense

På spørsmål fra NTB på hvor terskelen ligger når det gjelder hvor mange smittede som må til for å gjennomføre de mulige tiltakene og innstrammingene, ville verken Solberg eller helseminister Bent Høie (H) gå inn på konkrete nasjonale smittetall.

– Vi har ingen tallmessig grense på når og hvor vi skal gjennomføre det. Jeg tror det aller viktigste signalet er når vi ser at smitten er bredere i samfunnet enn lokale utbrudd, sier Solberg.

– De to store lokale utbruddene løfter oss høyt opp på listen, men hvis vi tar vekk disse utbruddene, er vi vel nede i ca. 10 smittede per 100.000. Ser vi derimot at det begynner å spre seg i større omfang, må vi også ta inn disse nasjonalt, advarer statsministeren.

Vil fortsette med lokale tiltak

Høie påpeker på sin side at bedre testing gir bedre oversikt. Dette gir mulighet til å innføre ulike lokale tiltak fremfor de mulige nasjonale tiltakene.

– Da har vi en bedre utgangspunkt i å forstå situasjonen, heller enn et konkret tall å forholde seg til. Det vil være andre tiltak som vil bli innført lokalt. I Bergen har de innført tiltak som ikke er innført i Sarpsborg og Fredrikstad, fordi det er to ulike utbrudd, sier Høie om de to største lokale utbruddene i Norge.

Powered by Labrador CMS