Coronaviruset

- Vi ser tegn til at tranbrukere har redusert risiko for å bli smittet av coronavirus, og redusert risiko for et alvorlig sykdomsforløp dersom man skulle bli smittet, sier Arne Søraas, lege og forsker ved Avdeling for mikrobiologi ved OUS.

Skal forske på om tran kan forebygge coronaviruset - Inkluderer 70.000 deltakere i transtudie

Kan en vanlig dose tran redusere risikoen for coronasmitte? Det vil forskere ved Oslo universitetssykehus finne ut. De vil nå rekruttere 70.000 nordmenn til å delta i studien som er en av de største kliniske studiene i Norge noensinne.

Publisert

Årsaken til at Transtudien nå igangsettes er funn som er gjort i den store Koronastudien som ble startet opp i vår.

– Vi ser tegn til at tranbrukere har redusert risiko for å bli smittet av coronavirus, og redusert risiko for et alvorlig sykdomsforløp dersom man skulle bli smittet, sier Arne Søraas, lege og forsker ved Avdeling for mikrobiologi ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Det er virkestoffene i tran - omega 3 - som forskerne tror kan ha en effekt.

Forskerne ved Oslo universitetssykehus ser altså tegn til at tran kan redusere risikoen for coronasmitte, men er det fordi tran forebygger coronasykdom eller er det andre forhold hos tran-brukerne som gir dem redusert risiko? Det er disse hypotesene som verifiseres eller falsifiseres i den kliniske studien.

Her kan du melde deg på transtudien.

Over 70 000 deltakere skal nå rekrutteres til studien der halvparten får tran med sitronsmak og den andre halvparten får maisolje med sitronsmak (placebo) i vinter. På slutten av vinteren vil forskerne se om det er forskjell i forekomst av covid-19 mellom gruppene. Alle voksne yngre enn 75 år i Norge kan delta i Transtudien.

Dataene kan ikke si om dette skyldes noe med livsstilen til de som tar tran eller om det er tranen i seg selv.

– Jeg håper mange vil se på dette som en mulighet til å være med på den store dugnaden for å bekjempe korona. Resultatene kan gi oss verdifull innsikt i hvordan vi kan forebygge å bli smittet av corona og andre virussykdommer som sesonginfluensa og forkjølelse, sier Søraas.

I forskningsprosjektet vil det bli brukt Möller’s Tran. Studien er delfinansiert av Orkla som eier Möller’s. Orkla har ingen annen rolle i gjennomføringen av studien.

– Vi ble kontaktet av Oslo universitetssykehus, og så på dette om en mulighet til å bidra i kampen mot pandemien og samtidig få ny innsikt i de positive effektene ved å ta tran. Tran inneholder både vitamin D og omega-3 fettsyrer, sier Gunnhild Aarstad, som er leder for forskning, utvikling og innovasjon i Orkla Helse.

Kan vanlig tran virkelig hjelpe i kampen mot coronaviruset? Det skal forskere ved Oslo universitetssykehus finne ut i den store Transtudien Foto: NTB

Kan tran forebygge corona?

  • Transtudien springer ut av den store Koronastudien i regi av Oslo universitetssykehus.
  • Observasjoner fra Koronastudien indikerer at personer som tok tran hadde redusert risiko for å få koronasykdom. Foreløpige observasjoner fra Koronastudien indikerer også at tran kan forebygge et alvorlig sykdomsforløp dersom man blir smittet. Koronastudien kan ikke si om sammenhengen skyldes at de som tar tran lever spesielt sunt og beskytter seg mot viruset eller om det er tran i seg selv som har en beskyttende effekt.
  • Transtudien vil starte i november og pågå til april 2021 og vil avdekke hvilken effekt tran har for å forebygge koronasykdom og andre virussykdommer som sesonginfluensa og vanlig forkjølelse.
  • Transtudien vil rekruttere deltakere både fra Koronastudien og helt nye deltakere.
  • I Transtudien vil halvparten av de 70.000 deltakerne daglig ta tran mens den andre halvparten får et placebo-produkt. Deltakerne får ikke vite hvilken gruppe de tilhører.
  • Personer som deltar i studien kan ikke ha tatt tran, omega-3/fiskeolje kapsler, D-vitaminer eller multivitaminer regelmessig det siste året.
  • Tran har et naturlig innhold av vitamin D og omega-3-fettsyrene DHA og EPA.
  • Transtudien er delfinansiert av Orkla Helse, som eier Möller’s Tran som brukes i forskningsprosjektet.
Powered by Labrador CMS