Legemidler og biotek

Coronafrykt: Nå frykter mange av soldatene på Skjold leir at den store NATO-øvelsen Cold Response som starter i neste uke skal gjøre at flere blir smittet.Bildet viser artilleribataljonen som er er den norske Hærens artillerikapasitet.

100 i coronakarantene – stenger Skjold leir. Militærøvelsen bør avlyses sier soldater

Én person har fått påvist coronaviruset, og over 100 soldater er i karantene. Nå frykter mange av soldatene at den store NATO-øvelsen Cold Response som starter i neste uke skal gjøre at flere blir smittet.

Publisert

Det forteller en av soldatene som nå befinner seg i Skjold leir. Han ønsker å være anonym. Han har snakket med mange av sine medsoldater og de forteller at de er lite lystne på å dra på øvelse i en situasjon der coronaviruset kan smitte flere.

- Under øvelser er det dårligere hygiene og vi ligger tett i tett i teltene. Det er klart at mange av oss nå er redde for å bli smittet under NATO-øvelsen sier han.

Han forteller at de som ikke er i karantene nå forbereder seg til øvelsen. - Kjøretøyene og utstyret vårt klargjøres. Vi har ikke hørt annet enn at øvelsen skal gå som planlagt, sier han.

Rundt 15.000 personer er involvert i Cold Response. Den starter 12. mars og finner sted i store deler av Nord-Norge. 6.000 utenlandske soldater fra land som Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA er involvert, i tillegg til cirka 9.000 nordmenn.

-Vi er godt ivaretatt

Soldaten på Skjold forteller at de føler seg godt ivaretatt av befal og leirledelsen og er ikke redde så lenge de er i leiren. - Men det er mange foreldre og kjærester som ringer og er bekymret, sier han. Det er gjort en del forhåndsregler som har medført endringer i tjenesten og i forpleiningen. - Vi spiser som vanlig i messa, men blir servert maten, og det er en tom stol mellom hver soldat for å redusere faren for smitte. Kiosken er åpen, men treningssenteret i leiren er stengt, sier han.

Over 100 soldater i karantene

Klokken 17 ble det kjent at to av leirens i alt seks kaserner er nå i kantene. - De to kasernene Trandum og Sannan er nå satt i karantene og de fleste soldatene som bor her er flyttet over til de fire andre kasernene i leiren. Jeg og mange andre medsoldater kom til leiren klokken 02:00 i natt etter perm og fikk da beskjed at vi ikke kunne gå inn i kaserna som vi bor i.

Det er over 100 personer på Skjold som nå er i karantene i de to kasernene. – Vi snakker om en kompanistørrelse, cirka hundre personer pluss, som er i coronakarantene på Skjold. Vi har også noen enkeltpersoner ved andre avdelinger i Norge som er i hjemmekarantene eller ved andre karantenefasiliteter, sier hærens talsperson Per Espen Strande.

Svekket beredskap

Skjold leir ligger i Troms, og Hærens 2. bataljon og Ingeniørbataljonen holder blant annet til på leiren. Skjold leir er Norges største militærleir og er avgjørende i forsvaret av Norge. Nedstengningen av leiren er alvorlig for Norges militære beredskap. Forsvaret opplyser at det for øyeblikket oppholder seg 1 300 personer i leiren.

Powered by Labrador CMS