Coronaviruset

Roche Diagnostics har utviklet et ny test for covid-19 som som vil tidoble hastigheten med å teste pasienter. Serviceingeniør Martin Nielsen i selskapet Roche monterer en av de nye maskinene for korona-diagnostikk ved Oslo universitetssykehus.

Ny Coronavirus-test som er 10 ganger raskere er nå godkjent

Amerikanske legemiddelmyndigheter har hastegodkjent en ny coronavirus-test fra Roche som vil tidoble hastigheten med å teste pasienter, og bidra til å løse et betydelig hinder for å bremse coronaepidemien. Roche kan levere millioner av av tester hver måned. Den første av to nye maskiner som gjør det mulig å teste langt flere nordmenn for coronasmitte, ble fredag satt opp ved Oslo universitetssykehus på Ullevål.

Publisert

Det forteller Roche i en pressemelding som selskapet sendte ut på fredag.

Testene analyserer nukleinsyrer ekstrahert fra pasientenes spytt eller slim, og sammenligner dem mot coronavirusets genprofil. SARS-CoV-2 er viruset som fører til Covid-19 epidemien.

Håpet er at en massetesting av befolkningen som er gjort med godt resultat i blant annet Sør-korea og Singapore, skal bremse smittespredningen. Mange land - deriblant Norge - har blitt sterkt kritisert for å ikke ha testet befolkningen i risikområdene i samme skala som i de sydøst-asiatiske landene.

Testresultatet er klart på tre og en halv time

Amerikanske FDA ga “emergency use authorization” til testen, som kjøres gjennom testplattformen Cobas 6800- og Cobas /8800 maskinene. En Cobas 8800 er i stand til å teste 4 128 pasienter om dagen, og 6800-versjonen kan teste 1440 per dag. Utstyret er også tilgjengelig i Europa og land som godtar CE-merkingen for medisinsk utstyr. Cobas 6800/8800 gir testresultatet i løpet av tre og en halv time.

– Roche fremskyndet utviklingen av testen for å møte et økende behov for testing av pasienter i forbindelse med utbrudd av pandemien, for slik å kunne bidra til å hindre ytterligere spredning av viruset i en så tidlig fase som mulig, forklarer Daniel Malarek, administrerende direktør i Roche Diagnostics Norge.

Avgørende for å hindre spredning

Da nyheten ble kjent på fredag, steg Roche-aksjen 11% på Zürich-børsen. Dette er den største økningen aksjen har sett på en dag siden 1997.

-Vi øker testhastigheten med en faktor på 10," sier Thomas Schinecker, som er administrerende direktør i Roche Diagnostics.

Testing er avgjørende for å hindre spredning av Covid-19 fordi det gjør at helsepersonell kan identifisere de infiserte og sette dem i karantene, selv om de ikke har symptomer. Dette kan redusere det totale antallet smittede og kjøpe verdifull tid slik at legemiddelselskapene kan utvikle bedre behandling og til slutt en vaksine.

Nesten 1000 cobasmaskiner

Dette er den første kommersielt tilgjengelige testen som har blitt hastegodkjent av FDA.

Amerikanske og europeiske regjeringer har blitt kritisert for å teste befolkningen for lite, slik at viruset kan spre seg. Roche sitt Cobas-system, som ble lansert i 2014, er i bruk på offentlige og private laboratorier over hele verden. 695 enheter av typen Cobas-6800 og 132 Cobas-8800 er allerede installert og i drift.

110 av enhetene befinner seg i USA. Roche har installert en "betydelig mengde" nye cobas-maskiner i USA de siste ukene, sier Schinecker.

Norge har fått to nye testmaskinener. Disse er Cobas-6800 som har kapasitet til å teste 1440 personer for koronavirus daglig.

Kan levere millioner at tester hver måned

Cobas 8800-systemet kan teste pasienter omtrent ti ganger raskere enn Roche’s eksisterende test for coronaviruset, som kjøres på MagNA Pure 24 og LightCycler 480-enhetene. Selv om disse instrumentene i motsetning til Cobas 6800/8800 ikke er helautomatiserte, finnes de i et stort antall på laboratorier og sykehus rundt om i verden. De vil fortsette å spille en avgjørende rolle i å teste mennesker, spesielt i land utenfor USA, sa Schinecker.

Cobas 6800/8800 instrumentene gir testresultatet i løpet av tre og en halv time. Roche kan levere millioner av tester hver måned for systemene som "kjøres på grensen av sin kapasitet," sa selskapet. Roche ønsket ikke å kommentere hva det koster å gjennomføre en test.

Testene analyserer nukleinsyrer ekstrahert fra pasientenes spytt eller slim, og sammenligner dem mot coronavirusets genprofil.

Roche Diagnostics har utviklet et ny test for covid-19 som som vil tidoble hastigheten med å teste pasienter. Testene kjøres gjennom de avanserte Cobas 6800/8800.-maskinene som gir testresultatet i løpet av tre og en halv time. Bildet viser en Cobas 8800.
Amerikanske FDA ga “emergency use authorization” til testen, som kjøres gjennom testplattformen Cobas 6800- og Cobas /8800 maskinene.
Den nye Roche-testen for coronaviruset har i løpet av kort tid blitt godkjent for nødbruk ved helsekriser som den verden nå står overfor. Foto: Roche
Powered by Labrador CMS