Legemidler og biotek, Coronaviruset
Sanofi og GSK går sammen for å utvikle coronavaksine
Sanofi og GlaxoSmithKline, to av verdens største legemiddelselskaper, forener krefter for å utvikle en vaksine for å stoppe spredningen av COVID-19.
De to legemiddelselskapene forventer å begynne innledende kliniske tester av sin vaksineprototype i andre halvår i år, raskere enn hva Sanofi opprinnelig spådde da selskapet i februar kunngjorde planer for sin vaksine. Sanofi og GlaxoSmithKline sier at de kan ha en vaksine klar allerede mot slutten av 2021.
- Dette samarbeidet bringer to av verdens største vaksineselskaper sammen. Ved å kombinere vår forskning og vår teknologi, har vi tro på at vi kan bidra til å akselerere den globale innsatsen for å utvikle en vaksine som kan beskytte så mange som mulig mot COVID-19, sier Christian Probst, administrerende direktør i GSK Norge til HealthTalk.
Enorm utfordring
Vanligvis tar det mange års utvikling å bringe en ny vaksine på markedet, og vaksiner blir kun godkjent for utbredt bruk etter kliniske tester som dokumenterer at vaksinen har effekt og viktigst - er sikker i bruk. Coronavirus-pandemien, som har gjort 2 millioner mennesker over hele verden syke og tatt livet av 125 000 har gjort at vaksineprodusenter har måttet forsere vaksineutviklingen drastisk.
GSKs administrerende direktør Emma Walmsley sier i en telefonkonferanse med journalister at det vanligvis tar 10 år å utvikle og teste en ny vaksine.
Roger Connor, GSKs konsernsjef for vaksiner, sier at selskapene ville jobbe i et tett samarbeide med regulatoriske myndigheter for å klare å levere en vaksine på så kort tid.
Om det er mulig å redusere utviklingstiden kraftig og likevel utvikle en effektiv og sikker vaksine gjenstår å se. Den enorme utfordringen som legemiddelindustrien står overfor har gjort at flere selskaper innleder samarbeid, men den strategisk alliansen mellom gigantene Sanofi og GSK er det til nå mest iøynefallende samarbeidet så langt siden de til sammen har en markedsverdi på over 200 milliarder dollar, eller 2 200 milliarder kroner.
Har nødvendig produksjonskapasitet
Utfordringen er ikke bare å kunne uvikle en effektiv og sikker vaksine. En minst like stor utfordring er å produsere nok vaksiner til å dekke den enorme etterspørselen. GSK og Sanofi er begge store innen utvikling og produksjon av vaksiner og har hver for seg nødvendig kapasitet til å produsere vaksiner i en global skala.
- Vi tror at hvis vi lykkes, vil vi kunne lage hundrevis av millioner doser innen utgangen av neste år, sa administrerende direktør i GSK, Emma Walmsley. Hun ønsket ikke å kommentere hvor mye selskapet investerer i partnerskapet med Sanofi, men understreket at GSK ikke forventer å gjøre en profitt i sitt arbeide med å utvikle og produsere en vaksine mot Covid-19. All kortsiktig gevinst vil bli reinvestert til pågående coronavirusforskning eller til langsiktig epidemisk beredskap, sa hun.
20 vaksiner under utvikling
Det er for øyeblikket mer enn 20 Covid-19 vaksiner under utvikling. Blant de som er i gang er blant annet disse:
- Den første kliniske testene på mennesker startet i forrige måned av forskere ved et laboratorium i den amerikanske byen Seattle. De har tatt det uvanlige skrittet å hoppe over all dyreforsøk for å teste vaksinens sikkerhet og effektivitet.
- Australske forskere har begynt å injisere dyr med to potensielle vaksiner. Dette er den første omfattende prekliniske studien som gikk over til dyreforsøkstadiet, og forskerne sier at de håper å komme over til den menneskelige testfasen innen utgangen av april.