Ny podcast: Livet med brystkreft med spredning

Det eneste jeg husker av samtalen med legen er ordet “UHELBREDELIG” - i store bokstaver som gikk på repeat i hjernen min. Det forteller Monica Lund Osther (47). Hun har HER2-lav brystkreft med spredning.

Publisert Sist oppdatert

Monica Lund Osther fikk brystkreftdiagnosen i 2013. - Jeg oppdaget en kul i brystet som jeg fikk sjekket ut, og den viste seg å være brystkreft. Det var en sjokkbeskjed, for jeg følte meg i veldig god form og følte meg frisk, forteller hun til podcaster Lotta Våde i HealthTalks nye podastserie "Kreftresepsjonen".

Her kan du lytte til podcastene i Helsepods.

Brystkreft med spredning er helt annen sykdom enn vanlig brystkreft. I denne episoden forteller Monica Lund Osther om hvordan det er å leve med sykdommen. Hun forteller om sjokket av å få diagnosen - men også hvordan det midt oppi en dødelig sykdom er å være mor til to tenåringer og også være ektefelle. Vi hører at livet faktisk går videre og at hun og familien aldri vil gi slipp på håpet. Monica er en viktig stemme for de mange som er rammet av kreft. Hun er yrkesaktiv, bokforfatter og aktiv på sosiale medier.

I neste episode av kreftresepsjonen møter vi onkolog Marius Normann som er eier og leder av Kreftklinikken i Oslo. Normann beskriver de behandlingsmulighetene som finnes både for pasienter med brystkreft og for pasienter som har brystkreft med spredning. Marius beskriver den omfattende legevitenskapelige innovasjonen som finner sted som gir nye og bedre behandlingsmuligheter for de som har brystkreft med spredning.

- Da jeg fikk den første kreftdiagnosen for snart 10 år siden var min første tanke at jeg hadde de beste forutsetningene for å komme meg godt gjennom dette. Det ble operasjon, cellegift og stråling og fokuset mitt var å komme meg gjennom og videre i livet, sier hun.

Kreften vokser

Men i det skjulte fortsatte kreften til Monica Lund Osther å vokse og utvikle seg.

- Etter et par år begynte jeg å føle på en vond hofte. Jeg trente ganske mye og var overbevist om at dette var en belastningsskade. Men den ville ikke gi seg og etter en tid gikk jeg til NIMI - Norsk idrettsmedisinsk institutt - og fikk tatt en MR.

Noen dager senere fikk hun vite resultatet. Hun hadde forventet å få en idrettsmedisinsk diagnose men fikk i stedet beskjed at kreften hadde spredd seg til skjelettet. - Det var planleggingsdag i barnehagen og jeg satt med datteren min på fanget og var helt uforberedt på beskjeden jeg fikk av NIMI-legen.

- Det jeg husker av samtalen med legen er ordet “UHELBREDELIG” i store bokstaver som går på repeat i hjerne min. Jeg var helt uforberedt på å få denne beskjeden.

Lotta Våde fra Kreftkompasset er podcaster i Kreftresepsjonen.

- NIMI-legen sa at jeg ville bli kontaktet av Ullevål sykehus. Men det var helt uaktuelt så jeg kjørte rett bort til Ullevål. Jeg gikk inn døra på sykehuset og tårene bare rant. En sykepleier forbarmet seg over meg og vi snakket litt sammen. Dagen etter fikk jeg komme til han som har vært min kreftlege siden og jeg husker ordrett det han sa til meg; “Du vet nok allerede at jeg ikke kan gjøre det frisk men vi har mange verktøy som kan holde kreften i sjakk. Om det blir 2 eller 10 år er umulig for meg å si, men jeg er ganske sikker på at det vil holde seg stabilt i to år.”

Kreftresepsjonen

Kreftresepsjonen er en podcast fra HealthTalk der vi snakker åpent og ærlig med mennesker som er rammet av ulike former for kreft. Vi snakker om skuffelsene, sinnet og bekymringene som følger med en alvorlig diagnose, men også om håpet og hvordan man lever livet - når hver dag teller.

I hver episode fokuserer programleder Lotta Våge på et nytt tema sammen med en gjest som forteller sin egen personlige historie og setter ord på det man vanligvis ikke deler med noen. I en påfølgende podcast setter en lege de personlige beretningene inn i et helsefaglig perspektiv.

I de neste to årene var fokuset å skape mange gode opplevelser. Hun giftet seg med sin nye kjæreste og reiste til Disney world og Legoland med sine to barn. Hun fortsatte også å jobbe fulltid i jobben på et treningssenter frem til 2018. Da fikk Monica beskjed at kreften hadde spredd seg til leveren og hun valgte å trappe ned jobbingen. Hun jobber fremdeles som gruppeinstruktør.

I podcasten forteller hun om hvordan livet har vært etter den tøffe beskjeden.

Brystkreft inndeles i stadium I, II, III og IV.

  • Stadium I betyr at svulsten er liten og begrenset til selve brystet

  • Stadium II betyr at svulsten er begrenset til brystet og regionale lymfeknuter

  • Stadium III betyr at svulsten er større enn 5 cm

  • Stadium IV betyr at svulsten har spredd seg til andre organer i kroppen.

Symptomer på brystkreft

Symptomer på brystkreft kan blant annet være en kul eller hevelse i bryst eller i armhule, inndragning av hud eller søkk i huden på brystene, en brystvorte som trekker seg innover eller peker i en annen retning enn det som er vanlig eller rødhet eller fargeendring i huden på brystene. I Norge tilbys rutinemessige undersøkelser av brystene hos kvinner i aldersgruppen 50-69 år i regi av Mammografiprogrammet. Gjennom mammografi – en røntgenundersøkelse av brystet – kan man finne forandringer i brystene som er for små til at kvinnene selv kan oppdage dem.

Metastatisk brystkreft betyr at kreftceller fra den opprinnelige svulsten i brystet har spredt seg til andre organer i kroppen og dannet nye svulster - metastaser. Omtrent en av fire kvinner får spredning av brystkreften til andre organer.

Metastatisk brystkreft er en kronisk sykdom og per i dag finnes det ikke behandling som kan helbrede sykdommen. Det er likevel mange behandlingsmuligheteter ved metastatisk brystkreft. Målet med behandlingen er å holde sykdommen under kontroll og å lindre symptomer. Behandlingen tilpasses etter sykdomssituasjon, alder og allmenntilstand. Behandlingen av brystkreft er ofte multimodal: det vil si at man kombinerer flere behandlingsmåter for å oppnå best mulig behandlingsresultat. Modalitetene er

  • Kirurgi

  • Strålebehandling

  • Hormonbehandling

  • Målrettet behandling

  • Cellegift

Powered by Labrador CMS