Legemidler og biotek

FDA godkjente Zeposia basert på resultatene fra to studier som viste at pasienter som tok det hadde en betydelig lavere risiko for tilbakefall av sykdommen enn de som fikk Biogens MS-legemiddel Avonex.

Bristol Myers Squibbs MS-legemiddel får ja fra USA

FDA har godkjent Zeposia til behandling av voksne med multippel sklerose, men lanseringen utsettes på grunn av coronaepidemien i USA.

Publisert

Zeposia ble godkjent til å behandle pasienter med relapserende multippel sklerose (RMS) - en tilbakevendende form av MS der de nevlogiske funksjonene svekkes. Zeposia tas som en tablett.

MS er en sykdom som medfører ødeleggelse av isolasjonslaget (myelinet) rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen. Zeposia hjelper med å redusere migrasjonen av lymfocytter eller hvite blodlegemer til hjernen og ryggmargen, noe BMS sier kan være den sannsynlige årsaken til dets terapeutiske påvirkning. Imidlertid er den nøyaktige mekanismen til legemidlet ukjent.

Bedre enn Avonex

FDA godkjente Zeposia basert på resultatene fra to studier som viste at pasienter som tok det hadde en betydelig lavere risiko for tilbakefall av sykdommen enn de som fikk Biogens MS-legemiddel Avonex.

Legemidlet, også kjent som ozanimod, kom inn i BMS legemiddelportefølje etter oppkjøpet av Celgene for 74 milliarder dollar i fjor.

Bristol Myers Squibb har også søkt om å få legemidlet godkjent i Europa. Her behandles søknaden i skrivende stund av i den europeiske legemiddelmyndigheten EMA. Det er ventet en beslutning i første halvdel av 2020.

Lønnsomt marked

FDA-godkjennelsen betyr ifølge Reuters, at Bristol-Myers Squibb nå kommer inn på et svært lønnsomt marked, der konkurrentene noterer seg for blockbuster-salg.

Zeposia vil konkurrere direkte med Novartis sitt MS-legemiddel Gilenya som omsatte for over 2 milliarder dollar i 2019, og Novartis nye MS-legemiddel Mayzent som omsatte for 17 millioner dollar i første kvartal etter lanseringen. Mayzent fikk europeisk og norsk godkjenning tidligere denne uken.

Investorene tok vel imot nyheten, for Bristol Myers Squibb-aksjen var opp med 2,3 prosent.

Powered by Labrador CMS