Bransjenytt

Professor Anne Spurkland vinner Forskningsrådets formidlingspris 2021.

Spurkland vinner prestisjetung pris

Immunolog Anne Spurkland vinner Forskningsrådets formidlingspris 2021. Juryen sier hun har bidratt til en kunnskapsbasert debatt om pandemirelaterte spørsmål.

Publisert

Hun får blant annet prisen for «sin uredde formidling og folkeopplysning om immunforsvaret», melder forskningsrådet i en pressemelding.

Gitt hundrevis av intervjuer

Anne Spurkland er professor i anatomi og forsker innen molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo.

– Gjennom flere hundre intervjuer og utspill i mediene har Spurkland kommentert og svart på pandemirelaterte spørsmål fra alle lag av befolkningen. Samtidig har hun utfordret myndighetenes arbeid med pandemien, skriver juryen i sin begrunnelse.

Gjort formidling til en integrert del av sitt virke

Juryens begrunnelse fremhever at prisvinneren har gjort formidling til en integrert del av sitt virke som forsker ved å blant annet skrive flere bøker, være en synlig samfunnsdebattant og en ivrig blogger. Coronapandemien har gjort at folk ser på immunforsvaret sitt i et helt nytt lys, og mange virker å ha søkt forståelse i Anne Spurklands bestselgende bok Frisk nok.

Det var nærmere 30 nominerte til årets formidlingspris, og nivået var gjennomgående høyt, heter det i pressemeldingen.

Formidlingsprisen på 500.000 kroner ble delt ut av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i forbindelse med den nasjonale åpning av Forskningsdagene 2021 onsdag.

-Jeg vil gratulere Anne Spurkland med prisen for fremragende forskningsformidling. Prisen er et uttrykk for at hun på en engasjerende måte formidler immunologisk forskning. På lettfattelig, men innsiktsfullt og ærlig vis, evner hun å forklare alle aspekter ved immunforsvaret og dets betydning for alle mennesker, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

- Befolkningen har generelt stor tillit til forskning, og god forskningsformidling er avgjørende for å opprettholde denne tilliten. Tillit skapes ved å åpent kunne kommunisere alle aspekter ved forskning, også dens utfordringer. Spurkland har gjennom sin formidling gitt fremragende bidrag til kunnskapsbasert debatt, og hun er en svært verdig vinner sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

Tidligere vinnere er blant annet Anne Sverdrup-Thygeson, Bjørn Samset og Anine Kierulf.

Juryen for formidlingsprisen er:

  • Hanne Karde (kommunikasjonssjef, UiT Norges arktiske universitet)
  • Henrik Svensen, (seniorforsker, Universitetet i Oslo)
  • Marit Simonsen (redaktør, Store norske leksikon)
  • Knut Olav Åmås (direktør i stiftelsen Fritt Ord)
  • Asle Haukaas, (kommunikasjonsdirektør, Veterinærinstituttet)
  • Marit Møllhausen (rådgiver, Forskningsrådet)
- Prisen er et uttrykk for at hun på en engasjerende måte formidler immunologisk forskning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H). Foto: NTB
Powered by Labrador CMS