Blodkreft

I podcasten møter du norges fremste ekspert på denne sykdommen, Geir Tjønnfjord (th). Han er professor i hematologi og leder avdeling for blodsykdommer på Oslo universitetssykehus. Og vi har med oss Olav Ljøsne som er styreleder i Blodkreftforeningen.

Blodkreftsykdommen som kan gjøre blodet tykt og seigt

Publisert

Waldenstrøms makroglobulinemi er en sjelden blodkreftsykdom som kan gjøre at blodet blir tykt og seigt. Omtrent 40 personer i Norge får denne sykdommen hvert år.

I denne podcasten får du vite hvordan denne sykdommen arter seg, hvordan den diagnostiseres, om behandlingen - og om prognose og livskvaliteten til pasientene.

Du får høre 63 år gamle Lars Terje Røttingen. Han har levd med Waldenstrøms makroglobulinemi siden 2010. Riktig behandling og en trygg lege ga Terje mot til å takle sykdommen.
Redaktøren i HealthTalk - Hans Anderssen - har med seg i studio Norges fremste ekspert på denne sykdommen, Geir Tjønnfjord. Han er professor i hematologi og leder avdeling for blodsykdommer på Oslo universitetssykehus. Og vi har med oss Olav Ljøsne som er styreleder i Blodkreftforeningen.


Fikk nei i Beslutningsforum

På sitxt marsmøte sa Beslutningsforum nei til å innføre det målrettede legemidlet Imbruvica til behandling Waldenstrøms makroglobulinemi. Begrunnelsen var at "Legemiddelkostnaden for Imbruvica er høy sammenliknet med andre behandlingsalternativer, og det er stor usikkerhet knyttet til størrelsen på en mulig helsegevinst for Imbruvica sammenliknet med behandlingsalternativene".

Geir E. Tjønnfjord, sier at han er overrasket avslaget. – Fordi avslaget også gjelder bruk ved andrelinjebehandling så er denne avgjørelsen temmelig urimelig. Dette er et legemiddel som vi per i dag benytter i andre linje og senere linjer på pasienter med kronisk lymfatisk leukemi, som jo er en vesentlig større pasientgruppe, sier Tjønnfjord til Blodkreftforningen.no.

– Avslaget overrasker oss fordi dette er et legemiddel som er godkjent for større diagnosegrupper, men som nå blir vurdert som for dyr for en så liten diagnosegruppe som Waldenstrøms  makroglobulinemi, sier Ljøsne som mener at beslutningsprosessen har tatt for lang tid.

Behandlingsanbefalinger ved Waldenströms makroglobulinemi – se side 224-225: Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for diagnostikk, behandling og oppfølging av maligne blodsykdommer

Powered by Labrador CMS