Legemidler og biotek

Photocure får Hexvix-refusjon i Australia

Publisert

Norges største biotek-selskap, Photocure har fått gjennombrudd i det viktige Australske markedet.

Blålyscystoskopi  med Hexvix får refusjon i Australia fra 1. mai. - Dette er en viktig anerkjennelse av Hexvix og et lovende første skritt for å få full refusjon. Nå vil flere pasienter i Australia få utredning og operasjon med Hexvix, sier administrerende direktør i Photocure, Dan Schneider.

-Photocure har store ambisjoner og muligheter i Australia, og vårt partnerselskap Juno Pharmaceuticals vil om kort tid søke om full refusjon, sier Schneider.

Hexvix er utviklet for å finne kreft i urinblæren.

Her kan du lese refusjonsvedtaketfra australske helsemyndigheter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Blålyscystoskopi med Hexvix vil fra mai i år bli ført opp på en såkalt new medical benefit schedule (MBS) som gir refusjon for sykehus som bruker Hexvix sammen med med stivt cystoskop i kombinasjon med standardbehandlingen hvit lys.

- Når blålyscystoskopi utføres med Hexvix med et stivt cystoskop får sykehus refusjon for installasjons-prosedyren. Vi ser fram til å fortsette samarbeidet med Juno og australske helsemyndigheter for å få full refusjon, sier Schneider.

Kreften lyser rødt
Cystoskopi er en undersøkelse av urinblæren. Et tynt instrument (skop) føres inn gjennom urinrøret og opp i urinblæren. Cystoskopet kan være stivt eller bøyelig. Legen kan se gjennom cystoskopet eller skopet kan være koblet til en skjerm. Hexvix er utviklet for å finne kreft i urinblæren. Legemiddelet sprøytes inn i urinblæren før undersøkelsen og operasjonen. Middelet tas opp av eventuelle kreftceller. Med Hexvix blir det lettere å finne uvanlige celleforandringer i overflatelaget, som er flate og ikke alltid lett å oppdages med bruk av tradisjonell cystoskopi i hvitt lys.

Ved bruk av Hexvix sammen med et blått lys på cystoskopet, vil forandringer i vevet vises i form av endret fargestruktur. Svulsten(e) vil da lyse rødt mot en blå bakgrunn, noe som gjør at kirurgene oppdager kreft som ikke er synlige med standardmetoden hvitt lys.

Vanskelig å oppdage
Kreft i urinblæren er den fjerde vanligste formen for kreft blant menn og den åttende vanligste kreftformen blant kvinner.

Kreft i urinblæren er svært vanskelig å behandle. Om lag halvparten av blærekreftpasientene opplever at kreften kommer tilbake etter første operasjon, og mange pasienter får tilbakefall allerede etter noen måneder og må derfor operere på nytt. Årsaken til den høye tilbakefallsprosenten er at kirurgen overser svulster, eller ikke fjerner dem fullstendig.

Studier dokumenterer at blålyscystoskopi gjør det lettere å oppdage blærekreft og dette reduserer antall pasienter som får tilbakefall. Av alle krefttyper er blærekreft den kreftform som har flest tilbakefall. Ingen annen kreftform har så stor andel langtidsoverlevende pasienter som må kontrolleres regelmessig og behandles i ettertid. Blærekreft er dermed en dyr kreftform å behandle.

Nå har australsk helsevesen altså besluttet å finansiere Blålys-cystoskopi med Hexvix, noe som på sikt kan resultere i færre operasjoner, mindre besvær for pasientene og reduserte kostnader.

Cysview er merkevarenavnet på Hexvix i USA og Canada, mens Hexvix er merkevarenavnet i alle andre markeder. Photocure markedsfører Cysview/ Hexvix direkte i USA og Norden og har strategiske partnerskap for kommersialisering av Hexvix / Cysview i Europa, Canada, Australia og New Zealand.Powered by Labrador CMS