Coronaviruset

I karantene: Helsedirektør Bjørn Guldvog ga unntak fra egne karantenebestemmelser til to nære medarbeidere i kriseutvalget. Bildet er fra en pressekonferanse på onsdag denne uken.

Helsedirektøren ga karantenefritak til helsetopp - nå er 40 helsebyråkrater i karantene

Helsedirektør Bjørn Guldvog ga unntak fra egne karantenebestemmelser til to nære medarbeidere i kriseutvalget. Nå har den ene - ekspedisjonssjef Geir Stene Larsen - testet positivt for coronaviruset. Alle toppene i Helse-Norge er satt i karantene etter å ha vært i møter med Stene-Larsen. I tillegg er 40 helsebyråkrater i karantene.

Publisert

Det er Geir Stene-Larsen, som er ekspedisjonssjef i Folkehelseavdelingen til Helse- og omsorgsdepartementet som er smittet. Da han kom hjem fra reise til Spania tirsdag, gikk han rett inn i kriseutvalget som jobber med å bekjempe coronapandemien. Helsedirektøren ga både Stene-Larsen og én annen medarbeider som hadde vært på reise til USA unntak fra karantenebestemmelsene slik at de kunne være med i arbeidet. Den andre medarbeideren har ikke teste positivt på covid-19.

Dette har medført at både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg er i karantene. Fra før av er helseministeren i karantene. Dette gjør at helse Norges helseledelse er i karantene. Alle tre var sammen med statsministeren på pressekonferanse på torsdag.

I Helsedirektoratet alene er 36 interne og tre eksterne satt i karantene. I Helse- og omsorgsdepartementet er minst fire i karantene. I tillegg er to i Folkehelseinstituttet og noen journalister også satt i karantene.

I kriseutvalget sitter blant annet Guldvog, som leder Helsedirektoratet, og Camilla Stoltenberg som leder Folkehelseinstituttet.

Under pressekonferansen med statsminister Erna Solberg fikk hun spørsmål om opphevelsen av unntaket, men ville ikke kommentere det.’

Stenger flyplasser og havner

Norge kommer til å stenge flyplasser og havner, opplyser statsministeren på en presskonferanse i kveld. Kun de som har kritisk grunn til å komme til Norge, skal få det, sier statsminister Erna Solberg. Norge vil stenge flyplasser og havner fra mandag morgen klokken 8, opplyser statsministeren.

Det vil bli vedtatt en bortvisningsinstruks for «folk som kommer her, som ikke har et spesielt behov for å være i Norge», sa statsministeren. Det blir også intensivert grensekontroll.

– Ingen får reise inn i Norge, og alle vil bli avvist ved grensen. Kun de som har kritisk grunn til å komme til Norge, skal få det. Vi gjør dette for å beskytte oss mot smitte, understreket Solberg.

Det er Heimevernet og Sivilforsvaret som håndhever dette, opplyser statsministeren. De nye retningslinjene vil bli vedtatt i ekstraordinært statsråd mandag.

Powered by Labrador CMS