Legemidler og biotek

INNFØRER NYE RUTINER: Administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth ved OUS og Hilde Myhren, medisinsk direktør forteller at 150 ansatte på Ullevål sykehus er i karantene

Nye coronaregler for helsepersonell

Søndag kveld skjerper Folkehelseinstituttet rådene til alt helsepersonell: Alle som har vært i områder med vedvarende spredning av coronaviruset skal være hjemme fra jobb i 14 dager. Instruksen gjelder 280 000 hesepersonell. På Ullevål sykehus medfører den nye rutinen at over 150 ansatte må holde seg hjemme.

Publisert

Folkehelseinstituttet sier at årsaken til at dette nå er hovedregelen, er utviklingen med økning i antall smittede de siste dagene:

«Årsaken til at dette nå er hovedregelen, er utviklingen de siste dagene med et økt antall smittede. Helse- og omsorgstjenesten er spesielt sårbar for smitteutbrudd som kan ramme utsatte pasientgrupper.» , skriver Folkehelseinstituttet i den nye rutinen.

Arbeidstakere som holder seg hjemme skal gjøre arbeidsoppgaver hjemmefra så langt det lar seg gjøre. Det er 280.000 personer som omfattes av de nye rutinene, ifølge direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Over 150 Ullevål-ansatte i karantene

Uten å si det med rene ord, skyldes den nye instruksen den omfattende smitten på Ullevåls sykehus. Ullevål sykehus har fått kritikk etter at en lege som meldte fra om symptomer fikk beskjed om å komme på jobb på tirsdag. Dette var sannsynligvis kilden til at fem ansatte på sykehuset nå er smittet. Der medfører den nye rutinen at over 150 ansatte må holde seg hjemme. 90 personer fra øyeavdelingen er i karantene.

Les også: Ny risikovurdering: - 70 prosent kan bli corona-smittet i Norge

– Dette er en betydelig utfordring for videre drift, sier administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth. Sykehuset har bedt om bistand fra andre sykehus.

I tillegg til de fem ansatte som er smittet på Ullevål sykehus, venter 23 ansatte på testresultater. Ingen pasienter er bekreftet smittet.

Søndag kveld bekreftet Folkehelseinstituttet at 19 personer i Norge nå er bekreftet smittet av coronaviruset.

12 av tilfellene er i østlandsområdet, inkludert fem ansatte ved Oslo universitetssykehus, Ullevål. Seks tilfeller er i Bergen og ett i Tromsø.

FHI: Ikke stor spredning

Folkehelseinstituttet mener de har god oversikt over smittespredningen i landet så langt og vurderer fremdeles ikke smittespredningen i samfunnet som stor.

– Alle er knyttet til smittekjeder som vi har kontroll på, sier områdedirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet.

Han sier alle de smittede kan kobles til noen som er blitt smittet i utlandet.

Alle er hjemmeisolert og følges opp av lokalt helsevesen. Ingen er så langt alvorlig syke.

Powered by Labrador CMS