Legemidler og biotek

Beslutningsforum og legemiddelindustrien inngår ny avtale om lovende legemidler for alvorlig syke pasienter

Beslutningsforum har i dag godkjent en ny avtale for kortvarige behandlinger gjennom den såkalte compassionate use – ordningen. - Målet er at betydelig flere pasienter skal få tilgang til nye lovende legemidler gjennom denne ordningen enn det som har vært tilfelle de siste årene. Avtalen er godt nytt for pasientene og godt nytt for helseforetakene. Det sier Inger Cathrine Bryne som er leder i ​Beslutningsforum og administrerende direktør i Helse Vest RHF til HealthTalk.

Publisert

Hun regner med at de første pasientene vil kunne starter behandlingen rette over sommeren.

Compassionate use er en ordning som innebærer at alvorlig syke pasienter som ikke har andre behandlingsalternativer kan få prøve ut lovende legemidler før de har fått markedsføringstillatelse. Avtalen som nå er innført gjelder kun for behandlinger med kort forventet behandlingsvarighet på inntil 6 måneder.

Du kan lese hele avtalen her.

Inger Cathrine Bryne forteller at det siden 2018 har vært uenigheter mellom sykehusene og legemiddelindustrien om hvem som skal betale for denne type legemidler og at dette har resultert i at langt færre pasienter har fått tilgang til legemidler gjennom compassionate use-ordningen de siste årene.

Vi har forhandlet en stund og nå har vi kommet frem til en avtale som begge parter er er godt fornøyde med, sier Bryne. Også Legemiddelindustrien er fornøyde med avtalen.

– Vi er glade for at vi sammen har funnet ut av hvordan vi kan gjøre dette. Det kan bety mye for norske pasienter og det er et stort steg i riktig retning, sier LMIs administrerende direktør, Karita Bekkemellem.

– Det er på høy tid at det kommer en endring! Det er svært viktig at alvorlig syke pasienter får muligheten til å prøve ut nye medisiner som kan forlenge liv og bidra til håp, sier Cecilie Bråthen, leder i Lungekreftforeningen.  

Dette innebærer avtalen

Bryne forteller at avtalen innebærer at prisen for det legemiddelet settes lik null så lenge pasienten er i behandling med ikke-kommersielle pakninger. Ikke-kommersielle pakninger, uten kostnad, skal leveres minimum 6 måneder etter MT-tidspunkt. Ved overgang til kommersielle pakninger betales 10 % av fastsatt maksimalpris (AIP), begrenset til maksimalt 100 000 NOK(AIP) pr. år per pas. Dette vil gjelde fra overgang til kommersielle pakninger minimum 6 måneder etter MT-tidspunkt, og så lenge pasienten er i behandling. Dersom legemiddelet besluttes innført gjelder den pris som ligger til grunn for beslutning fra det tidspunktet det kan leveres til avtalepris. Helseforetaket dekker normale utgifter knyttet til ekspedisjon, tilvirkning mv. i sykehusapotekene (både for kommersielle og ikke- kommersielle pakninger).

Bryne og fagdirektør i Helse-Vest, Baard-Christian Schem understreker at tilbudet om legemidlet skal gjelde for alle pasienter som oppfyller kriteriene i den avtalte perioden eller frem til det innvilges markedsføringstillatelse, og kan ikke begrenses av produsent til et bestemt antall pasienter. Det skyldes at dette er en del av helseforetakenes “sørge-for-ansvar”.

Avtaleperioden skal ikke være kortere enn 3 måneder. Hvis et legemiddel tilbys iht. denne standardavtalen, skal vilkårene gjelde i hele behandlingsforløpet for de aktuelle pasientene frem til beslutning om innføring er tatt av Beslutningsforum. Dersom legemidlet besluttes ikke-innført, gjelder avtalen så lenge pasienten trenger behandlingen

– Vi er glade for at vi sammen har funnet ut av hvordan vi kan gjøre dette. Det kan bety mye for norske pasienter og det er et stort steg i riktig retning, sier LMIs administrerende direktør, Karita Bekkemellem. Foto: HealthTalk
Powered by Labrador CMS