Legemidler og biotek

Beslutningsforum som ledes av Cathrine M. Lofthus sa i dag ja til at pasienter med inoperabel levercellekarsinom kan behandles med immunterapien Tecetriq i kombinasjon med VEGF-hemmeren bevacizumab

Beslutningsforum godkjente første immunterapi for norske pasienter med leverkreft

Beslutningsforum godkjente i dag Roches immunsjekkpunkthemmer Tecentriq (atezolizumab) i kombinasjon med (Avastin) bevacizumab for behandling av pasienter med den vanligste formen for leverkreft.

Publisert

Tecentriq i kombinasjon med med bevacizumab er det første og eneste immunterapi-regimet som er godkjent i Europa for behandling for inoperabel hepatocellulært karsinom (HCC), også kjent som inoperabel levercellekarsinom. Kombinasjonsbehandlingen ble godkjent av EU-kommisjonen i november 2020.

Den vanligste formen for leverkreft

Inoperabel levercellekarsinom er den vanligste formen for leverkreft og rammer ca 300 norske pasienter hver år ifølge tall fra Kreftregisteret. I sin hurtige metodevurdering som ligger til grunn for Belutningsforums vedtak skriver Statens legemiddelverk at i underkant av 100 pasienter kan bli aktuelle for behandling med Tecentriq + bevacizumab hvert år i Norge.

Bevacizumab er et monoklonalt antistoff binder seg til VEGF (human vaskulær endotelial vekstfaktor). VEGF er et protein som finnes på innsiden av blodårer og lymfeårer. Hos kreftpasienter vil VEGF føre til at blodårer vokser inn i kreftsvulster og tilfører oksygen og næring. Bevacizumab vil kunne motvirke dette. Når antistoffet binder seg til VEGF vil proteinet slutte å virke som normalt, kreftsvulsten får redusert blodtilførsel og dermed mindre næring. I følge Roche viser prekliniske data at å legge til bevacizumab til anti-PD-L1-inhibering kan bidra til å redusere aktiviteten til de hemmende eller immunsuppressive cellene i mikromiljøet. Anti-VEGF behandling kan også være nyttig i rekrutteringen av cytotoksiske T-celler i svulstens mikromiljø.

Forbedrer totaloverlevelsen

- Tecentriq i kombinasjon med bevacizumab er den første behandlingen som er godkjent på over et tiår for personer med tidligere ubehandlet avansert eller inoperabel leverkreft, og som har forbedret totaloverlevelse for denne pasientgruppen. Det er svært gledelig at denne behandlingen nå er godkjent av Beslutningsforum for bruk hos norske pasienter, sier Karsten Bruins Slot, medisinsk direktør i Roche Norge.

- Det er det viktig å merke seg at bevacizumab ikke bare brukes i kombinasjon med Tecentriq for sine antiangiogene effekter, men også for sine immunmodulerende effekter. Derfor har man undersøkt nettopp denne kombinasjonen i behandling av pasienter med leverkreft i IMbrave-150 studien, som har vist svært positive resultater sammenlignet med tidligere standardbehandling, legger han til.

Godkjenningen baserer seg på IMbrave150-studien

EU-godkjenningen og dagens vedtak i Beslutningsforum bygger på den randomisert fase 3-studien IMbrave150. Studien sammenlikner Tecentriq + bevacizumab som førstelinjebehandling av pasienter med inoperabel HCC mot sorafenib som inntil dagens vedtak var standardbehandlingen i førstelinje. Studiens primære endepunkter var totaloverlevelse (OS) og progresjonsfri overlevelse (PFS). Studien viste at kombinasjonsbehandlingen ga signifikant og klinisk relevant lengre progresjonsfri overlevelse og totaloverlevelse. Median OS var ikke nådd i Tecentriq + bevacizumab -armen vs. 13,2 måneder i sorafenib-armen etter median oppfølgingstid på 8,6 måneder Behandling med Tecentriq + bevacizumab forbedret PFS med 2,5 måneder (median 6,8 måneder vs. 4,3 måneder).

Hans Anderssen, redaktør i HealthTalk
Tecentriq i kombinasjon med bevacizumab er den første behandlingen som er godkjent på over et tiår for personer med tidligere ubehandlet avansert eller inoperabel leverkreft, sier Karsten Bruins Slot, medisinsk direktør i Roche Norge.
Slik virker sjekkpunkthemmere: Det er to hovedtyper av sjekkpunkthemmere som på hver sin måte hjelper immunsystemet til å finne og ødelegge kreften: PD-1-hemmere (som Opdivo og Keytruda) og PD-L1-hemmere (som Tecentriq). De hindrer at kreftcellene binder seg til PD-1 og sørger derfor for at T cellene aktiveres. Foto: Getty Images

Slik virker immunterapi

Det er to hovedtyper immunsjekkpunkthemmere som på hver sin måte hjelper immunsystemet til å finne og ødelegge kreften: PD-1-hemmere (som Opdivo og Keytruda) og PD-L1-hemmere (som Tecentriq). Begge typene hindrer at kreftcellene binder seg til PD-1 og sørger dermed for at T cellene aktiveres (se bilde over).

PD-L1- hemmere binder seg til et protein kalt PD-L1, som uttrykkes på tumorceller og tumorinfiltrerende immunceller, og blokkerer dets interaksjoner med både PD-1 og B7.1 reseptorer. Ved å hemme PD-L1, kan Tecentriq muliggjøre aktivering av T-celler.

PD-1-hemmere binder seg til et protein kalt PD-1 som finnes på overflaten av aktiverte T-celler og hindrer at PD-L1 binder seg til PD-1. Dermed blir T-cellene aktive.

Vi i HealthTalk ønsker å lage innhold som er verdifullt for deg som jobber i helsevesenet. Hvis du likte denne artikkelen, og vil at vi skal lage mer innhold som dette, kan du støtte oss ved å melde deg på vårt nyhetsbrev her

Powered by Labrador CMS