Politikk,   Coronaviruset

Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie holdt pressekonferanse på Rikshospitalet for å fortelle at sykehusene får 5,5 milliarder kroner mer i Revidert nasjonalbudsjett

Sykehusene får 5,5 milliarder kroner i coronatilskudd

Regjeringen øker bevilgningene til sykehusene med 5,5 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett i forbindelse med virusutbruddet. - Sykehusene er budsjettvinneren sier statsminister Erna Solberg (H).

Publisert

Nyheten ble presentert av statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) tirsdag formiddag.

– Vi foreslår å styrke økonomien i sykehusene slik at de har tilstrekkelige midler til å iverksette nødvendige tiltak i forbindelse med coronasituasjonen, sa Høie.

Samtidig foreslår regjeringen en midlertidig nedsettelse av arbeidsgiveravgiften som gir helseforetakene en besparelse på om lag 500 millioner kroner, slik at den samlede pakken blir på i alt 6 milliarder kroner.

Sykehusene er budsjettvinnerne

Solberg presenterte sykehusene som budsjettvinnerne i revidert nasjonalbudsjett.

– Beredskapen vi nå har hatt, skal ikke gå på bekostning av andre, sa Solberg.

– Helsesektoren skal også jobbe med de vanlige pasientene framover. De som har andre behov. Jeg vil takke de som står bak meg og hele sykehussektoren. Det har vært gjort en kjempejobb, sa Solberg til sykepleierne utenfor Rikshospitalet i Oslo.

Pengene skal dekke økte kostnader som følge av virusutbruddet og trappe opp pasientbehandlingen til en mer normal situasjon, samtidig som beredskapsplanlegging, bemanningssituasjonen og smittevernhensyn ivaretas.

De 5,5 milliardene fordeles til sykehusene gjennom de regionale helseforetakene.

Kostnadskrevende drift

– I foretaksmøtet 17. april 2020 ba jeg de regionale helseforetakene om å starte opptrapping til mer normal pasientbehandling samtidig som beredskapsplanlegging, bemanningssituasjonen og smittevernhensyn ivaretas, sa Høie.

– Jeg vil takke for jobben dere har gjort og gjør. Pengene er en oppfølging av det vi har sagt hele veien. Sykehusene må drive på en mer kostnadskrevende måte og sørge for at de har en god beredskap videre, sa Høie, som påpekte at dette ikke er over:

– Det er kanskje slutten av begynnelsen, men vi er forberedt på at dette varer en stund til.

Her er de økte bevilgningene til helse- og omsorgssektoren

* Basisbevilgningene til de regionale helseforetakene foreslås økt med 5,5 milliarder kroner. I tillegg gir en midlertidig nedsettelse av arbeidsgiveravgiften en besparelse på rundt 500 millioner kroner.

* 50 millioner til kommunenes arbeid med smittevern overfor særlig sårbare grupper i åpne rusmiljøer, ROP-pasienter og hjemløse.

* 75 millioner kroner for å øke tilgjengelighet for helsestasjon- og skolehelsetjenesten.

* Sykehjelpsordningen og pensjonsordningen for leger styrkes med 25 millioner kroner.

* 266 millioner kroner til Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Statens legemiddelverk, i summen er det inkludert 11 millioner til nytt program for datainnsamling ved Folkehelseinstituttet.

* 25 millioner kroner til kompensasjonsordning for ideelle leverandører av helse- og omsorgstjenester som ikke har avtale med regionale helseforetak eller kommune.

* 11 millioner kroner for et nasjonalt program for å styrke kunnskapsgrunnlaget for det videre arbeidet med koronapandemien.

* Regjeringen foreslår at kommunene vil bli kompensert for merutgifter knyttet til å gi privatpraktiserende leger praksiskompensasjon, hvis legen under arbeid blir smittet av koronaviruset.

Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet.

Powered by Labrador CMS