Coronaviruset

Barnehagene og småskolen åpner i slutten av april, sa Erna Solberg på dagens pressekonferanse

Regjeringen delåpner Norge

– Vi har nå sammen fått kontroll på viruset, derfor kan vi åpne opp samfunnet litt etter litt. Vi skal gjøre det sammen, kontrollert og over tid, sier statsminister Erna Solberg. Regjeringen har besluttet å gjøre syv konkrete endringer:

Publisert
  • Fra 20. april åpner landets barnehager.
  • 27. april skal elever i 1. til 4. klasse tilbake på skolen. Ambisjonen er at alle elever skal tilbake på skolen på en eller annen måte før sommeren.
  • Fra 27. april åpnes det for at elever i VG3 som går yrkesfag, skal tilbake på skolen.
  • Studenter som er på slutten av en grad skal få kunne komme tilbake til studiet.
  • Fra 27. april vil psykologtimer med en til en-samtaler bli tilgjengelig igjen.
  • Frisører og virksomheter som er stengt av smittevernhensyn, kan åpnes igjen i løpet av april.
  • Regjeringen har også besluttet at forbudet mot å overnatte på hytta blir opphevet fra 20. april.

– Det vil ikke lenger være straffbart å overnatte på hytta, men det er fortsatt en nasjonal anbefaling å unngå fritidsreiser, sier Bent Høie.

– Vårt mål er fortsatt å slå ned coronaviruset. Nå ser vi at tiltakene begynner å virke. Jeg vil rette en stor takk til alle som har gjort en stor innsats ved å holde seg hjemme, holde avstand og hindre smittespredning. Takket være denne innsatsen kan vi gradvis endre på tiltakene, sier statsminister Erna Solberg.

Gradvis og kontrollert

Regjeringen vil vurdere strategien og tiltakene for å slå ned korona-viruset regelmessig.

– Kampen mot viruset er ikke vunnet, selv om vi nå ser ut til å ha nådd målet om at hver person i gjennomsnitt ikke smitter flere enn én. Vi må fortsatt belage oss på strenge smitteverntiltak i lang tid. Gjenåpningen av samfunnet skal skje over tid og kontrollert. Dette skal vi klare sammen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

For helsefaglige virksomheter med en-til en-kontakt, som psykologer og fysioterapeuter, skal det utvikles bransjestandarder for smittevern i samråd med Folkehelseinstituttet. Disse virksomheten kan drive mer som vanlig når forskriftsfestede krav om smittevern følges, og tidligst fra 20. april.

For andre bransjer med en-til-en-kontakt, som frisører og hudpleiere, skal det utarbeides bransjestandarder for smittevern i samarbeid mellom Folkehelseinstituttet og bransjen. Virksomheter som følger forskriftsfestede krav kan holde åpent senest fra 27. april.

– Tydelige standarder for smittevern gjør at disse bransjene kan drive sin virksomhet på en trygg måte. Derfor kan vi nå endre tiltakene gradvis, sier Høie.

Powered by Labrador CMS