Legemidler og biotek

Helseminister Bent Høie (H) (f.v.), Helsedirektør Bjørn Guldvog og Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI) under tirsdagens pressebrifing i Helsedirektoratet.

Helsedirektøren: - Situasjonen er alvorlig, vi er over i en ny fase. Avlys alle arrangementer med mer enn 500 deltakere

- Det siste døgnet har vi registrert de første smittetilfellene som ikke kan spores. Det sier helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressekonferanse i kveld. Han beskriver situasjonen som alvorlig

Publisert

Helsedirektøren og FHI anbefaler nå å avlyse eller utsette alle arrangementer med mer enn 500 deltakere. Mindre arrangementer må søke kommunen om tillatelse for å gjennomføres.

Nå stiger også tallet på smittede raskere enn før. Det siste døgnet er det registrert 85 nye smittede i Norge. Totalt har 277 personer testet positivt for coronasmitte i Norge. Fem personer i fylkene Vestland, Vestfold og Oslo er smittet, uten at man klart å fastslå kilden.

Høie: Kan komme mere inngripende tiltak

Alvorligheten i budskapet understrekes av at helseminister Bent Høie for første gang deltok på den daglige pressekonferansen i regi av Folkehelseinstituttet. - Det er flere som har etterspurt at vi setter i gang kraftige tiltak, tidligere. Nå har tiden for dette kommet. Det kan komme mer inngripende tiltak, som vil virke tydeligere for dem som er berørt, sier Høie.

Klarer ikke å spore smittekilden

Helsedirektør Bjørn Guldvog berømmer kommunene og sykehusene som i de siste ukene i samarbeid med FHI har lagt ned en stor innsats for å spore opp alle som er smittet og deres nærkontakter. Nå er det blitt så mange smittede lokalt at disse etatene ikke lenger klarer å spore smitten.

– Nå er vi over i en ny fase. Vi har det siste døgnet fått de første tilfellene av smitte som ikke kan spores, sier Guldvog.

– For å redusere risikoen for smittespredning er det mer vi som enkeltpersoner kan gjøre. Vi trenger alle menneskene i Norge sitt engasjement for å få til dette, sier Guldvog.

Avlys alle arrangementer med mer enn 500 deltakere

Folkehelseinstituttet kom i dag med nye råd knyttet til arrangementer og samlinger med mange mennesker. FHI skriver at slike arrangementer kan gi grunnlag for stor smittespredning. FHI anbefaler derfor å avlyse eller utsette alle arrangementer med mer enn 500 deltakere. Fra nå av skal gjennomføring av arrangementer godkjennes av kommunen.

- FHI anbefaler å avlyse eller utsette alle innendørsarrangementer med 500 eller flere deltagere. Utendørsarrangementer med 500 eller flere deltagere som står eller sitter tett bør også avlyses. Forestillinger slik som teater, opera, kino og konserter omfattes av anbefalingene, skriver FHI.

– Arrangementer som samler mange mennesker, kan gi grunnlag for stor smittespredning, både på selve arrangementet og ved bruk av offentlig transport til og fra arrangementet, skriver FHI.

Rådene omfatter blant annet arrangementer som er innendørs, pluss utendørsarrangementer med seteplassering. Dermed rammes blant annet konserter, teater- og operaforestillinger og idrettsarrangementer.

Birkebeinerrennet avlyses

FHI anbefaler også at den viktige landskampen mellom Norge og Serbia på Ullevål 26. mars, spilles uten publikum.

I dag ble det også klart at det tradisjonsrike Birkebeinerrennet avlyses etter råd fra Folkehelseinstituttets anbefaling. Det fører til en alvorlig økonomisk situasjon for arrangøren.

Bruk hjemmekontor

Helsedirektoratet ber nå store arbeidsgivere som har mulighet, om å innføre til hjemmekontor eller økt bruk av fleksitid.

– På den måten reduserer vi antall mennesker som møtes og reiser kollektivt samtidig. Det kan bidra til å bremse smittespredningen i storbyene, sier helsedirektøren.

Han oppfordret også kollektivselskaper til godt renhold av områder med håndkontakt, som T-banevogner, busser og trikker.

Tidligere i dag holdt statsminister Erna Solberg pressekonferanse om coronasituasjonen.

– Coronaviruset setter oss alle på prøve sa Erna Solberg. Nå vil Regjeringen ruste Norge til en coronaepidemi ved å bruke mer penger på legemidler. Hun vil også endre permitteringsreglene for å redusere de økonomiske konsekvensene av coronautbruddet.

Det tradisjonsrike Birkebeinerrennet avlyses. Her går kronprins Haakon i 2018.
Powered by Labrador CMS