Bransjenytt

Den erfarne lederen, Pål Thore Krosby går på som ny interim konserndirektør i Stamina Group. Han beskriver jobben som en omfattende snuoperasjon. Hovedutfordringene er blant annet å øke lønnsomheten og slå sammen den norske og svenske virksomheten.

Stamina Group må gjennom en omfattende snuoperasjon. Toppsjefene i Norge og Sverige går

Bare ett år etter at oppkjøpsfondet Norvestor kjøpte bedriftshelsetjenesten Stamina Group, går både konsernsjefen Eskild Larsen og toppsjefen i det svenske datterselskapet Avonova, Jörgen Malmenskog, av. Konsernet samles under ny felles ledelse med Pål Thore Krosby som ny interim konserndirektør.

Publisert

- Jeg fikk muligheten til å ta på meg rollen som konserndirektør og lede snuoperasjonen som eieren Norvestor Equity har tatt initiativet til. Stamina Group er en av Norvestors største investeringer. Det skriver Pål Thore Krosby på sin LinkedIn-profil (teksten er oversatt fra engelsk red.anm.). Han legger ikke skjul på at det en en svært omfattende og krevende jobb han står overfor.

Problemer i kø

Problemene ser ut til å stå i kø for den nye konserndirektøren. - Hovedutfordringene er å øke lønnsomheten, slå sammen den norske og svenske virksomheten, digitalisere og utvikle virksomheten, utvikle selskapets markedsposisjon samt videreutvikle bedriftskulturen, skriver Krosby.

I desember 2018 kjøpte oppkjøpsfondet Norvestor opp Stamina Group for om lag 800 millioner kroner. Selger var det Ferd-eide oppkjøpsfondet Herkules Capital. Herkules hadde i august 2011 kjøpt Norske Stamina Helse fra forsikringsgiganten Gjensidige for 316 millioner kroner. Etter det videre oppkjøpet av svenske Avonova, var Nordens største bedriftshelsetjeneste et faktum. Men Herkules lyktes aldri med å skape lønnsom butikk og jobbet i flere år med å selge Stamina Group.

Nå ser det ut til at også den nye eieren, Norvestor, har problemer med å skape lønnsomhet ut av den investerte kapitalen.

Må digitaliseres

Bedriftshelsemarkedet skal gjennom en sårt tiltrengt digitalisering. Og nettopp digitalisering av Stamina Group er et nøkkelord for Norvestor. For noen uker siden ble det kjent at den tidligere eieren av Stamina Group - Ferd - kjøpte 75 prosent av den svært lønnsomme digitale bedriftshelsetjenesten Infotjenester for nesten 100 millioner mindre enn det Stamina Group ble solgt for. Infotjenester er med produktet Simployer dominerende i sin kategori både i Norge og i Sverige og er en konkurrent til Stamina Group.

- Norvestor har siden oppkjøpet hatt en ambisjon om å samle virksomhetene i Norge og Sverige, og utvikle konsernet til én sterk Nordisk aktør innen bedriftshelse. Lederskiftet er et ledd i denne utviklingen, skriver selskapet i en pressemelding.

Ett selskap med én sjef

Fra å være drevet som to separate selskaper, samles Konsernet nå under ny felles ledelse med Pål Thore Krosby som konserndirektør - foreløpig i en interimrolle. Prosessen med å rekruttere inn en permanent sjef for konsernet pågår.

Krosby har blant annet bakgrunn som administrerende direktør i Aller AS og startet i mars i fjor konsulentselskapet PTK Consulting som spesialiserer seg på rådgivning til bedrifter som går gjennom omfattende snuoperasjoner.

Tok opp konkurransen med SATS

Herkules sin strategi da de kjøpte Stamina i 2011 var å koble bedriftshelsetjenester med treningssentre og fysisk aktivitet. Herkules kjøpte derfor opp en rekke treningssentre rundt omkring i Norge, deriblant Friskhuset, Tren-kjeden og Spenst-kjeden. På det meste eide Herkules 60 treningssentre. Planen var å ta opp konkurransen med Sats og Elixia, samtidig som bedriftshelsetjenesten og sentrene skulle dra nytte av hverandre. Herkules investerte mellom 500 millioner og en milliard kroner i Stamina Group, men treningssentrene ble et stort tapssluk.

Til slutt valgte Stamina i juni 2018 å selge ut treningssenterdelen til det Trond Mohn-eide Norsk Treningshelse. I desember 2018 solgte Herkules seg helt ut av Stamina da Norvestor kjøpte Stamina Group for om lag 800 millioner kroner.

Eskild Larsen har vært i Stamina siden juni 2014. Først som leder for treningsdivisjonen og deretter som leder for hele virksomheten og for Stamina Helse. Med Herkules som eier, ledet Larsen arbeidet med å selge treningsdivisjonen og forbedre kjernevirksomheten. NIMI ble til slutt kjøpt av LHL

. -Jeg ønsker å takke Eskild for det flotte arbeidet han har bidratt med gjennom flere år, blant annet med å posisjonere Stamina som den ledende leverandøren av bedriftshelsetjenester i Norge. Jeg vil også benytte anledningen til å ønske Eskild lykke til med nye muligheter, sier Liselott Kilaas som er styreleder Stamina i Group

Eskild Larsen forteller at skiftet som nå gjøres en naturlig del av prosessen konsernet er inne i.

- Stamina er en organisasjon bestående av veldig mange dyktige medarbeidere som har et stort engasjement og en sterk tro på verdien vi bidrar til. For meg har det vært utrolig lærerikt og givende å jobbe med alle disse. Sammen med våre kunder har vi utviklet og profesjonalisert en spennende bransje. Jeg har lært og erfart mye jeg vil ta med meg videre. Jeg vil få rette en stor takk til alle Stamina-kolleger, for deres innsats, dedikasjon og resultater, sier Larsen i en uttalelse

Konsernsjef Eskild Larsen forlater Stamina bare ett år etter at oppkjøpsfondet Norvestor kjøpte selskapet
Den svenske toppsjefen Jörgen Malmenskog i Avonva, Staminas svenske datterselskap forlater også selskapet.

Dette er Stamina Group

  • Nordens ledende aktør innen bedriftshelse. Konsernet består av Avonova - Sveriges nest største bedriftshelsetjeneste - og Stamina Helse som er Norges største bedriftshelsetjeneste.
  • Omsetter for om lag 1 400 millioner kroner og har 1 300 ansatte .
  • Tilbyr alt fra arbeidsmiljøundersøkelser til rådgivning, psykolog- og legetjenester for å forbedre det psykososiale miljøet, redusere sykefravær og forebygge livsstilssykdommer.
  • Stamina Helse i Norge har 550 ansatte, mer enn 50 kontorer i hele Norge og en markedsandel på 23 prosent. Avonova i Sverige har 650 ansatte og mer enn 120 kontorer. Avonova har en markedsandel på 18 %.
  • Konsernet eies av det norske investeringsselskapet Norvestor Equity

Dette er Norvestor

Norvestor storer et ledende private equity-selskap som fokuserer på investeringsmuligheter i vekstselskaper og gjennomfører i hovedsak plattforminvesteringer i Norge og Sverige, med potensiale til å oppnå en ledende nordisk eller internasjonal posisjon gjennom enten organisk vekst, oppkjøp eller ekspansjon til nye land. Teamet har gjennomført 68 investeringer med mer enn 265 påfølgende M&A-transaksjoner, samt gjennomført 45 salg inkludert 15 børsnoteringer. Fond forvaltet av Norvestor er for tiden majoritetseier i følgende porteføljeselskaper; Johnson Metall, Sentech (tidligere Advantec Sensing), Apsis, Aptilo, Cegal, Marine Aluminium, Robust, iSurvey, Future Production, Nomor, PG Flow Solutions, Roadworks, Permascand, 4Service, HydraWell, Eneas, Presserv, Nordic Camping & Resort, READ Cased Hole, IT Gården, NetNordic, Wexus, Sperre og The North Alliance.

Powered by Labrador CMS