Legemidler og biotek

Hovedresultatet av studien er at cobimetinib og venetoclax gir en bedre responsrate enn venetoclax som monoterapi, men pasientene opplevde en del bivirkninger, sier Fredrik Schjesvold.

Myelomatose: Venetoclax + cobimetinib gir større respons enn venetoclax alene.

Overlege Fredrik Schjesvold har i dag presentert en fase Ib / II-studie på ASH-konferansen. - Hovedresultatet er at kombinasjonsbehandlingen cobimetinib og venetoclax gir en bedre responsrate på myelomatosepasienter enn venetoclax som monoterapi. Dette var særlig uttalt blant pasienter som hadde mutasjoner i signalsystemet som cobimetinib hemmer, sier Fredrik Schjesvold til HealthTalk.

Publisert

Dette er første gang effekten av MEK-hemmeren cobimetinib har blitt testet ut på myelomatosepasienter.

I intervjuet under forteller Schjesvold om hovedfunnene fra multisenterstudien der han har med seg forskere fra 9 andre land. 49 pasienter deltok i studien og median alder var 65 år.

MEK-inhibitoren cobimetinib er ikke et nytt legemiddel i kreftbehandlingen, men er ny innen behandling av myelomatose. Studien som Schjesvold har ledet undersøkte legemidlet som monoterapi og i kombinasjon med det målrettede legemidlet Venetoclax med eller uten immunsjekkpunkthemmeren atezolizumab hos myelomatosepasienter som har fått tilbakefall.

Cobimetinib som monoterapi ga ikke effekt

- Vi fant at cobimetinib som monoterapi ikke ga noen økt respons - dette er med andre ord ikke et medikament som har noe for seg alene. Vi fant dessuten at å legge til immunterapien atezolizumab, som isolert øker T-celleaktiviteten, heller ikke ga noen effekt, sier Schjesvold.

Forskerne hadde også en behandlingsarm der de analyserte effekten av cobimetinib sammen med det målrettede legemidlet venetoclax (Venclexta). Venetoclax virker ved at det blokkerer et protein som kalles BCL-2. Dette proteinet hjelper kreftcellene til å overleve. Blokkering av proteinet bidrar til å drepe og redusere antallet kreftceller. Det forsinker også forverring av sykdommen. Legemidlet er blant annet innført til behandling av kronisk lymfatisk leukemi.

- Vi vet fra andre studier at venetoclax som monoterapi har god effekt på myelomatosepasienter. Da vi i studien kombinerte cobimetinib og venetoclax fikk vi en økt responsrate i forhold til det vi tidligere har opplevd med venetoclax som monoterapi. Dette var særlig uttalt blant pasienter som hadde mutasjoner i det systemet som cobimetinib hemmer.

- Dette var studiens hovedfunn. Men for å få fram hvilken effekt kombinasjonsbehandlingen hadde, måtte vi også ha en arm med pasienter som bare fikk cobimetinib, sier Schjesvold.

Immunterapi uten effekt

- Ble dere overrasket at cobimetinib ikke hadde noen effekt?

- Vi ble ikke veldig overrasket, for vi vet fra tidligere studier at en annen MEK-hemmer som heter trametinib har svært liten effekt med en responsrate på 6 prosent. Men hensikten med studien var først og fremst å se på kombinasjonsbehandlingen cobimetinib og venetoclax.

- Dere hadde også en arm med immunsjekkpunkthemmeren atezolizumab. Hva var rasjonalet for å ta med dette legemidlet i studien?

- Sjekkpunkthemere har ikke så langt gitt noen stor effekt i behandlingen av myelomatose. Vi hadde en hypotesen at det å kombinere atezolizumab med en MEK-hemmer ville øke effekten av immunterapien, men i denne studien så vi ingen indikasjoner på dette, forteller Schjesvold.

Bivirkninger

- Hvordan var bivirkningsprofilen til pasientene som fikk venetoclax sammen med cobimetinib?

- Pasientene opplevde en del diaré og kvalme. Det var et håndterbart problem når de fikk kvalmestillende og diarédempende behandling kombinert med dosereduksjon. Disse problemene opplever vi ikke med venetoclax som monoterapi, sier han.

Usikker på om det kommer en oppfølgingsstudie

- Nå var dette en tidligfasestudie, er det noen planer om å gå videre med en ny og større studie?

Vi har diskutert det en del, men bivirkningsprofilen kombinert med at effektøkningen av venetoclax sammen med cobimetinib ikke var frapperende gjør at det ikke er sikkert at vi går videre men en ny studie. Det vil trolig avhenge av at vi gjennom NGS-testing klarer å finne en subgruppe av pasienter som vi forventer vil ha stor nytte av denne behandlingen. Vi så nemlig at pasientene som hadde størst effekt av kombinasjonsbehandlingen var de som hadde mutasjoner i signalsystemet som både MEK-hemmeren og venetoclax virker på - translokasjon 11;14 eller økt ekspresjon av BCL-2. Men jeg antar at det kommer til å bli en del diskusjoner på dette nå på ASH, sier Schjesvold.

Myelomatose

Myelomatose - også kalt benmargskreft - er en malign blodsykdom med ukontrollert vekst av plasmaceller i benmargen som er ikke kurerbar. Målet med behandling er rettet mot livskvalitet og livsforlengende og med moderne terapi og nye behandlingsmetoder har overlevelsestiden økt.

Powered by Labrador CMS