Legemidler og biotek

Kreft øker risikoen for å dø av en Covid-19 infeksjon, viser en studie som som presentert på ASCO20

Kreft gir betydelig økt risiko for å dø av Covid-19

En analyse basert på data samlet inn av det amerikanske COVID-19 og Cancer Consortium (CCC19)-registeret viste at pasienter med progredierende kreft hadde 5,2 ganger større sannsynlighet for å dø i løpet av 30 dager etter at de fikk diagnosen Covid-19 sammenlignet med pasienter i remisjon eller uten tegn på sykdom.

Publisert

Risikoen for død var 1,79 ganger større for de med stabil kreft sammenlignet med pasienter som ikke hadde tegn på sykdom.

Hovedforfatter dr. Jeremy L. Warner og ​​hans kolleger analyserte data på 928 pasienter for 30-dagers dødelighet av alle årsaker. Ved en median oppfølging på 21 dager hadde 121 (13%) pasienter i studien dødd av Covid-19. -Det er omtrent det dobbelte av dødsraten for alle pasienter, som er omtrent 6,5%, sier Warner.

Den 28. mai hadde Verdens Helseorganisasjon (WHO) registrert mer enn 5,5 millioner tilfeller av Covid-19 og mer enn 351.000 dødsfall.

Warner er førsteamanuensis i medisin og biomedisinsk informatikk ved Vanderbilt University Medical Center i Nashville, Tennessee. Han presenterte resultatene under et pressemøte i forkant av ASCO20. Dataene er også publisert i The Lancet.

Han sier at behandling av Covid-19 med en kombinasjon av hydroksyklorokin og azitromycin, en behandling som har blitt fremsnakket av president Donald Trump, var assosiert med en 2,89 ganger større risiko for 30-dagers dødelighet sammenlignet med pasienter som ikke fikk disse medikamentene.

-Jeg vil legge til at resultatet kan ha potensielt lav validitet. For eksempel var det mer sannsynlig at pasienter som fikk kombinasjonen av malariamedisinen hydroksyklorokin og antibiotikaen azitromycin hadde en mer alvorlig sykdom, sier Warner.

Det var mer sannsynlig at pasienter som senere døde etter å ha fått hydroksyklorokin og azitromycin, hadde hatt noe redusert fysisk funksjon, fått kreftbehandling mindre enn 2 uker før Covid-19 diagnosen, hadde Rh-positiv blodtype eller brukte statiner.

Forskerne observerte ikke en økt risiko for død forbundet med bruken av et av medikamentene som monoterapi.

22. mai publiserte The Lancet resultater online fra en observasjonsstudie av 96.032 pasienter innlagt med Covid-19 ved 671 sykehus over hele verden. Mehra et al. Fant at hydroksyklorokin var assosiert med en økt risiko for dødelighet på sykehus sammenlignet med pasienter som ikke fikk dette antimalaria-stoffet.

Totalt sett hadde 43% av pasientene som var inkludert i studien kreft, 39% var under kreftbehandling og 45% var i remisjon. Den vanligste kreften var bryst (21%), etterfulgt av prostata (16%), mage-tarm (12%), lymfom (11%) og thorax (10%).

Powered by Labrador CMS