Legemidler og biotek

ASCO 2019: Biotech i rampelyset mens pharma inntar baksetet

I år er det biotech som vil dominere på ASCO. Det vil bli langt mellom de store nyhetene fra legemiddelselskapene.

Publisert

De siste årene har årsmøtet til American Society of Clinical Oncology (ASCO) vært scenen for den raske veksten i nye immunterapier mot kreft. ASCO har vært arenaen der legemiddelselskapene har presentert store kliniske fremskritt innen blant annet føflekkreft og lungekreft.

Men i år forventes det færre kiosk-veltende testresultater. Og legemiddelgiganter som MSD og Bristol-Myers kommer til å innta en lavere profil på årets ASCO-konferanse som går av stabelen 31. mai til 4 juni i Chicago.  Både MSD og Bristol-Myers har stått i fokus de siste årene på ASCO.

Full fart i kreftforskningen

Dette betyr ikke at kreftforskningen har bremset opp for noen av disse to selskapene. Det skyldes snarere at viktige nye kliniske studier for Bristol-Myers immunterapi Opdivo, ikke vil være tilgjengelige i tide til å presenteres på konferansen.

Lengre nede i denne artikkelen er en oversikt over de de mest interessante kliniske studiene som skal presenteres på ASCO.

Situasjonen gir mer plass til bioteknologiselskapene som vil presentere data om nye målrettede terapier. Bioteknologiselskapene Amgen, Seattle Genetics, Blueprint Medicine, Macrogenics og Puma Biotechnology har varslet at de kommer med nye spennende kliniske resultater. Amgen vil presentere de første kliniske dataene fra det eksperimentelle legemidlet AMG 510, som er utviklet for å angripe mutasjoner i det vanskelige KRAS-onkogenet. KRAS er et gen som fungerer som en på/av bryter i celle-signaleringen. Når genet fungerer normalt, kontrollerer den celledelingen. Når den er mutert, blir signalene forstyrret. Dermed kan celler kontinuerlig dele seg og utvikles til kreft.

Her er oversikten over viktige studier som skal presenteres

Leger, analytikere og investorer fikk i forrige uken en første titt på hva som kommer,  for da publiserte ASCO utdrag av studier som vil bli presentert på årskonferansen.

Ikke minst er forventningene store til Amgens AMG 510 hvor analytikere forventer at komplette data vil bli presentert ASCO den 3. juni. Amgen er et selskap som er priset til om lag 100 milliarder USD. Gode kliniske data fra AMG 510 har potensiale til å øke selskapsverdien betraktelig. Det er følgelig store forventninger både hos klinikere, investorer og pasienter til den forestående presentasjonen.

Her kommer en de mest interessante kliniske studiene som skal presenteres på ASCO.

Company: Amgen

Drug: AMG 510

Cancer type: KRAS-mutated solid tumors

Abstract(s): 3003

Company: Amgen

Drug: AMG 420

Cancer type: Multiple myeloma

Abstract(s): 8007

Company: AstraZeneca/Merck

Drug: Lynparza

Cancer type: gBRCAm pancreatic cancer

Abstract(s): LBA4

Company: Blueprint Medicine

Drug: BLU 667

Cancer type: ET-mutated lung, thyroid cancers

Abstract(s): 6018, 9008

Company: Macrogenics

Drug: margetuximab

Cancer type: HER2+ breast cancer

Abstract(s): 1000

Company: Novartis

Drug: spartalizumab

Cancer type: Solid tumors, blood cancer

Abstract(s): 2507, 6024

Company: Puma

Drug: neratinib

Cancer type: HER2+ breast cancer

Abstract(s): 1002

Company: Seattle Genetics

Drug: enfortumab vedotin

Cancer type: HBladder cancer

Abstract(s): LBA4505

Kilde: ASCO Meeting Library

Asco 2019 er kreftkonferansenes svar på Superbowl. Ingen over, ingen ved siden. Her fra ASCO 2011. Foto: ASCO
Powered by Labrador CMS