Legemidler og biotek

Den eksperimentelle LAG-3 hemmeren relatlimab i kombinasjon med Opdivo gir en forsterket antitumor immunitet hos pasienter med føflekkreft. Det viser RELATIVITY-047 studien som nå er presentert på ASCO.

Ny immunterapi forbedrer behandlingsresultatet for pasienter med avansert føflekkreft

Å kombinere den nye immunsjekkpunkthemmeren relatlimab med den velkjente Opdivo økte tiden det tok før føflekkreften fortsatte å vokse.

Publisert

LAG-3 hemmeren relatlimab i kombinasjon med Opdivo gir en forsterket antitumor immunitet. Det viser RELATIVITY-047 studien som nå er presentert på ASCO. De over 714 pasientene som deltok i studien hadde føflekkreft (malignt melanom) som ikke var mulig å operere og hadde heller ikke hatt noe behandling tidligere.

Ny immuterapikobinasjon

Studien var finansiert av legemiddelselskapet Bristol Myers Squibb, som ikke er fremmed for å kombinere to immunterapier: Selskapet har fått en rekke indikasjoner der de kombinerer PD-1 sjekkpunkthemmeren Opdivo (nivolumab) og CTLA-4 sjekkpunkthemmeren Yervoy (ipilimumab). Tilbake i 2017 innførte for eksempel Beslutningsforum Opdivo i kombinasjon med Yervoy til førstelinjebehandling av pasienter med avansert inoperabel føflekkreft (malignt melanom).

Nå er legemiddelselskapet kommet et skritt nærmere i å kunne tilby en ny immunterapikombinasjon for behandling av avansert melanom. På ASCO har selskapet presentert den første fase-3 studien med en LAG-3-immunsjekkpunkthemmer som gis sammen med Opdivo.

Omtrent halvparten av de 700 pasientene som deltok i studien fikk en kombinasjonsdose med Opdivo og LAG-3 antistoffet relatlimab, mens den andre halvdelen kun fikk Opdivo. Relatlimab er et antistoff mot LAG-3, en reseptor på celler i immunsystemet som har blitt observert å hemme immunsystemet ved å angripe kreftcellene på lignende måte som for PD-1.

Progresjonsfri overlevelse (PFS) var studiens primære endepunkt. Tiden til sykdomsprogresjon (PFS) var signifikant lengre med Opdivo og relatlimab sammenlignet med nivolumab alene - 10,1 mot 4,6 måneder.

Et potensielt nytt behandlingsalternativ

Etter ett år hadde kreften til nesten halvparten (48 prosent) av pasientene som fikk kombinasjonsbehandlingen ikke blitt forverret, sammenlignet med 36 prosent for de som fikk Opdivo alene. Studien har ikke pågått lenge nok til å kunne rapportere hvor lenge kombinasjonsbehandlingen hjelper pasienter med å leve, men selskapet vil presentere disse tallene når de er klare, forteller doktor Samit Hirawat som er sjefslege i Bristol Myers Squibb.

Doktor Evan Lipson fra Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center på Johns Hopkins i Baltimore i USA, presenterte studien på en pressebrief.

- Relatlimab og Opdivo er et potensielt nytt behandlingsalternativ for denne pasientgruppen, sa han.

- Dette er den første fase 3-studien som validerer at hemming av LAG-3 immunsjekkpunktet er en ny behandlingsstrategi for pasienter med kreft. Han legger til: - Studien bekrefter at LAG-3 er den tredje immunsjekkpunktmetoden etter CTLA -4 og PD-1, der blokkering ser ut til å ha klinisk fordel.

- Selv om disse legemidlene arbeider gjennom forskjellige virkemekanismer, har de et felles mål som er å stimulere og slippe løs et angrep av T-celler mot kreften. Han påpeker at tidligere studier har vist at kombinasjonen med de to medikamentene førte til at svulster krympet hos noen pasienter med avansert melanom som hadde utviklet seg til tross for bruk av anti-PD-1-behandling alene.

Bivirkninger assosiert med kombinasjonsbehandlingen var "håndterbare og reflekterte sikkerhetsprofilen vi vanligvis ser med immunsjekkpunkthemmere, bemerket Lipson.

Relatlimab er også under utprøving på Oslo Universitetssykehus.

Du kan se hele presentasjonen av Evan Lipson her

Powered by Labrador CMS