Legemidler og biotek

60 prosent av tidligere ubehandlede pasienter med avansert malignt melanom som fikk kreftvaksinen UV1 i kombinasjon med immunterapien Keytruda oppnådde objektiv respons (ORR), hvorav 30 prosent fikk komplett respons (CR). Det forteler medisinsk direktør i Ultimovacs, Jens Bjørheim.

30 prosent av pasientene med føflekkreft fikk komplett respons med norsk kreftvaksine i kombinasjon med immunterapi

30 prosent av pasientene med avansert føflekkreft som ble behandlet med kreftvaksinen UV1 i kombinasjon med immunterapien Keytruda fikk komplett respons (CR). Det betyr at kreftsvulsten er borte og det ikke er tegn på sykdom.

Publisert

Det viser resultater fra en fase 1 studie som er gjort på 20 alvorlig syke kreftpasienter. Studien ble i dag presentert på verden største kreftkonferanse ASCO. Pasientene hadde blitt fulgt opp i 18 måneder etter behandlingen og median observasjonstid er 21 måneder.

Her kan du se et intervju med medisinsk direktør Jens Bjørheim som forteller om resultatene fra studien.

Effektdataene viser at 60 prosent av pasientene (12 pasienter) oppnådde objektiv respons hvorav 30 prosent (6) fikk komplett respons (CR), som altså betyr at kreftsvulsten er borte og det ikke er tegn på sykdom. 30 prosent (6) fikk delvis respons (PR).

- Hva er rasjonalet for å kombinere immunsjekkpunkthemmeren Keytruda med UV1?

- Keytruda åpner opp svulsten for immunforsvaret slik at de eksisterende T-cellene kan gå til angrep på svulsten. Hos en del pasienter er det ikke mange nok eller gode nok T-celler til å drepe kreften fullstendig og holde den i sjakk over tid. Kreftvaksinen UV1 aktiverer immunsystemets T-celler til å gjenkjenne og sette i gang en immunrespons mot kreftceller som uttrykker telomerase. Telomerase finnes i om lag 80% av all kreft, sier han.

Pasientene hadde diagnosen malignt melanom med spredning i stadium III b og senere. Pasientene fikk immunterapien Keytruda som er standardbehandling for denne pasientgruppen - i likhet med immunterapien Opdivo - sammen med den universelle kreftvaksinen UV1.

- Median progresjonsfri overlevelse for UV1 / pembrolizumab-kombinasjonen var 18,9 måneder sammenlignet med 5,5-11,6 måneder for pembrolizumab alene i avansert melanom basert på fase 3-studien Keynote-006. Det er studien som ligger til grunn for markedsføringstillatelsen til Keytruda på melanomindikasjonen, sier Jens Bjørheim, og legger til at man på generelt grunnlag må utvise varsomhet med å trekke bastante konklusjoner basert på historiske kontrolldata mellom to studier.

Fakta fra studien

60 % av pasientene responderte på behandling, dette kalles objective response rate (ORR). Av disse oppnådde 30 % av pasienten komplett respons (CR) mens 30 % av pasientene fikk delvis respons (PR)

  • Effektdataenee er bedre enn Keynote-006 som viser at behandling med pembrolizumab alene førte til at:
    • 5-12 % av pasientene oppnådde komplett respons (CR)
    • 33-37% av pasientene responderte på behandling (ORR)
  • Overlevelsen (overall survival rate, OS) er 80 % etter 21 måneders oppfølging
  • Median progresjonsfri overlevelse er 18,9 måneder (sammenlignet med 5,5-11,6 måneder for de som kun fikk pembrolizumab i Keynote-006)
  • Ingen overraskende bivirkninger ble observert: Bivirkningene er på linje med hva som er observert tidligere i bruk av pembrolizumab og kreftvaksinen UV1

Telomerase

Telomerase er et enzym som er i stand til å syntetisere repeterte DNA-sekvenser som sitter på enden av kromosomene (telomerer). Ved hver celledeling vil endestykkene på kromosomene forkortes og telomerase må dermed danne nye telomer-sekvenser for at endestykkene ikke skal bli forkortet. Telomeraseaktivitet er også til stede i de fleste immortaliserte (udødelige) cellelinjer og i kreftcellelinjer. Det er også vist at mer enn 85 prosent av alle invasive kreftsvulster har telomeraseaktivitet. Dette tyder på at aktivering av telomeraseenzymet ofte er et viktig trinn i kreftutviklingen.

Kilde: Store medisinske leksikon

Powered by Labrador CMS