
5 dager med eksklusive intervjuer fra ASCO - verdens største kreftkongress i Chicago
Siste nytt fra The American Society of Clinical Oncology
-
Dette var de viktigste norske studiene på ASCO i år
En kreftkirurg og en uro-onkolog fikk æren av å holde muntlig presentasjon, og lungekreftlege fra St. Olavs fikk stor oppmerksomhet for sin studie. Dette er de norske høydepunktene fra ASCO 2023.
-
Enhertu er lovende i enda flere krefttyper - Privat klinikk bruker medisinen allerede
ASCO: På årets ASCO-kongress presenterte Daichii Sankyo og AstraZeneca data fra en ny studie som viser lovende signaler for Enhertu innen flere krefttyper med HER-2-utrykk. På private Kreftklinikken behandles allerede en pasient med eggstokkreft med legemidlet.
-
Dette mener Kristina Lindemann var de viktigste gynkreft-nyhetene på ASCO
OUS-overlegen oppsummerer i dette videointervjuet med HealthTalk de viktigste forskningsnyhetene om gynekologisk kreft fra verdens største kreftkongress ASCO i Chicago.
-
OUS-overlege Kjetil Boye har undersøkt hvorfor menn med GIST har dårligere utfall enn kvinner
ASCO: Sarkom-ekspert Kjetil Boye hadde på årets ASCO-kongress med en publikasjon på en studie som har dykket ned i årsakene til at menn ofte har dårligere utfall som følge av gastrointestinale stromal tumor (GIST).
-
Dette var høydepunktene for de norske uro-onkologene på ASCO 2023
ASCO: Stavanger-overlege Maria Nyre Vigmostad og Lovisenberg/OUS-overlege Katarina Puco hadde flere spennende studier å trekke fra da de oppsummerte nyhetene på urologisk kreft fra ASCO-kongressen i Chicago.
-
Har forskerne funnet en vaksine mot kreft? Denne teknologien kan være løsningen
– Dette er en vaksineteknologi som hele verden fikk testet ut under korona-pandemien og som nå prøves ut i flere kreftstudier. Vi ser nå svært gode resultater i behandlingen av melanom, forteller overlege Anna-Winge Main.
-
ASCO Oppsummert: Kongressen viste fram overlevelses-gevinsten til nye kreftmedisiner
ASCO: Årets ASCO - verdens største legemiddelkongress - er over. En rekke store studier viste god overlevelse, og det er uten tvil det viktigste resultatet et kreftlegemiddel kan kan bidra med. Se videopodcasten i saken.
-
Åslaug Helland: Derfor er ASCO viktig for å få legemidler til IMPRESS-studien
Kreftlege Åslaug Helland brukte mye tid under årets ASCO-kongress til møter med flere store internasjonale legemiddelselskap. Målet er å få flere legemidler med i IMPRESS-studien. – De fleste vi har spurt om å treffe oss får vi lov til å treffe, sier hun.
-
OUS-kirurg Stein Larsen presenterte studie på norsk medisin for andre år på rad
ASCO 2023: Gastrokirurg og overlege Stein G. Larsen presenterte for andre året på rad studiedata på det radiofarmasøytiske legemidlet radspherin, som utvikles av det norske biotekselskapet Oncoinvent.
-
ASCO Oppsummert Podcast: Lytt til de viktigste studiene fra verdens største kreftkongress
Det årlige møtet til American Society of Clinical Oncology er over. 30 000 leger, forskere og topper fra legemiddelindustrien møtte hverandre i fem dager for å dele viktige forskningsnyheter innen kreftbehandling. I denne podcasten oppsummerer vi de viktigste.
-
– Dette er de store linjene i ASCO-forskningen
– Pasientsentrert behandling, målrettet cellegift og avansert diagnostikk er de sentrale temaene på ASCO. Det sier uroonkolog og leder av Norsk onkologisk forening, Daniel Heinrich når HealthTalk ber ham oppsummere de sentrale forskningsnyhetene på verdens største kreftkongress.
-
Kreftlege Anne Hansen Ree fra Ahus presenterte ny forskning på kolorektalkreft på ASCO
I år presenterte overlegen og professoren data fra en studie som evaluerte oxaliplatin-basert kjemoterapi og immunterapien nivolumab (Opdivo) som førstelinjebehandling av pasienter med en undergruppe av kolorektalkreft.
-
OUS-onkolog Kristina Lindemann har kartlagt behandling av eggstokkreft: – Bekymringsverdig
OUS-Overlege Kristina Lindemann er førsteforfatter på en internasjonal multisenter Real World Evidence (RWE)-studie der man har sett på utfallet av førstelinjebehandling av eggstokkreftpasienter. – Mange pasienter som kunne hatt nytte av behandlingen, sier hun.
-
Gileads CAR-T-terapi forlenger overlevelse i viktig blodkreftstudie
Pasienter med en aggressiv lymfekreft som fikk celleterapien Yescarta i andrelinje levde lengre enn de som fikk de siste 30 års kurative standardbehandling. Snart skal Beslutningsforum avgjøre om Yescarta skal tilbys som andrelinjebehandling.
-
Medisinstudent Evgenia Taranova presenterte egen poster på verdens største kreftkongress
ASCO 2023: Søndag hadde både Evgenia Taranova og onkolog Bjørn Henning Grønbergs postere blitt plukket ut til en såkalt «Poster Discussion Session» på ASCO i Chicago. – Veldig stort, sier Taranova, som deltok på sin første ASCO.
-
Enhertu behandler HER2-kreft effektivt uavhengig av svulstens plassering
Enhertu er en effektiv behandling av kreft som uttrykker HER2 - et protein som gjør at kreftsvulsten vokser ekstra hissig med stor celletilvekst.
-
Bjørn Henning Grønberg fra St. Olavs hospital med viktig studie på ASCO om stråling av lungekreft
ASCO 2023: I en stor nordisk fase 2-studie fikk pasienter med småcellet lungekreft i begrenset stadium to høyere stråledoser daglig. Resultatet overrasket førsteforfatter av studien, overlege Bjørn Henning Grønberg ved St. Olavs hospital.
-
Hovedutprøver for stor ASCO-studie. – En stor seier for lungekreftpasientene
– Jeg forventet at vi skulle se bra overlevelsedata, men jeg begynte å bli litt utålmodig. Nå som vi har presentert dataene for totaloverlevelse kan jeg si at de overgikk mine forventninger. Det sier hovedutprøver på ADAURA-studien Roy S. Herbst til HealthTalk
-
Tandstad etter ASCO-presentasjon: – Blir sannsynligvis en del av standardbehandlingen internasjonalt
ASCO 2023: Uro-onkolog Torgrim Tandstad fra St. Olavs hospital mener det kom mye konstruktivt ut av diskusjonene om testikkelkreft-studien han presenterte på ASCO-kongressen søndag.
-
Kreftlege Torgrim Tandstad fra St. Olavs hospital holdt muntlig innlegg om testikkekreft på ASCO
For andre året på rad har overlege og uro-onkolog Torgrim Tandstad hatt æren av å holde muntlig innlegg på verdens største kreftkongress ASCO i Chicago. – Veldig få andre grupper i verden som kan samle så store datamaterialer på testikkelkreft, sier han.
-
Åslaug Helland om osimertinib etter operasjon: – En åpenbar fordel
– Nå er det presentert 5-års data som viser at det er en åpenbar fordel for pasienter med EGFR-mutert lungekreft å bli behandlet med osimertinib etter operasjon. Flere av disse lever uten tilbakefall etter fem år, og det er kjempebra, sier kreftoverlege og professor Åslaug Helland.
-
Onkolog Jan Oldenburg fra Ahus med ASCO-studie på PSA som test for prostatekreft
På årets ASCO-kongress presenterer uro-onkolog Jan Oldenburg data på bruken av PSA-testing for potensiell prostatakreft i menn i ulik alder. – Bør vurdere bruk av aldersjustere referanseverdier, sier kreftlegen.
-
Tagrisso etter operasjon halverer risikoen for død hos lungekreftpasienter
Kreftlegemidlet Tagrisso reduserte risikoen for død med 51 prosent hos pasienter med en spesifikk form for lungekreft som ble diagnostisert tidlig nok til at kreften kunne fjernes kirurgisk.
-
Stor oppmerksomhet rundt presentasjon fra OUS-kirurg Knut Jørgen Labori på ASCO om kreft i bukspyttkjertelen
Overlege og kreftkirurg Knut Jørgen Labori presenterte fredag sitt Late Breaking Abstract på ASCO om bruken av kortvarig, neoadjuvant bruk av kjemoterapi-kombinasjonen Folfirinox i pasienter med resektabel pankreaskreft. Reaksjonene var mildt sagt polariserende.
-
Brystkreftlege om nye Kisqali-data: – Reduserer tilbakefall - men til en høy kostnad
Brystkreftmedisinen Kisqali fra Novartis reduserte risikoen for tilbakefall med mer enn 25 prosent i en studie på kvinner diagnostisert med brystkreft på et tidlig stadium. Men Novartis må belage seg på sterk konkurranse fra Eli Lillys Verzenios.
-
Åslaug Helland om Keynote-studie på lungekreft: – Kjempeviktig for pasientene
Lørdag ble dataene fra KEYNOTE-671-studien, som evaluerte neoadjuvant og adjuvant behandling med pembrolizumab (Keytruda) og cellegift før operasjon, lagt frem på ASCO. Lungekreft-lege Åslaug Helland (OUS) er storfornøyd med resultatene.
-
Keytruda før og etter kirurgi av lungekreft reduserer risiko for tilbakefall med 42 prosent
– Ved å flytte behandling med Keytruda til tidligere stadier av ikke-småcellet lungekreft, kan vi redusere risikoen for tilbakefall betydelig for disse pasientene. Det sa dr. Heather Wakelee da hun på lørdag presenterte fase 3-studien KEYNOTE-671 på møtet til American Society of Clinical Oncology i Chicago.
-
Testet prediksjonsmodell for lungekreft på blærekreft - dette fant forskerne ut
Olav Toai Nguyen, overlege ved Levanger sykehus og forsker og stipendiat ved NTNU, er andreforfatter på en studie som har brukt data fra den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) for å predikere hvem som utvikler blærekreft.
-
Legemiddel fra Novartis reduserer risikoen for tilbakefall i brystkreft
(ASCO, CHICAGO) Brystkreftpillen Kisqali reduserte risikoen for tilbakefall hos kvinner som er diagnostisert med den vanligste typen brystkreft i tidlig stadium med 25 prosent.
-
Dette ser norske kreftleger mest frem til på årets ASCO-kongress
Lovisenberg-overlege Katarina Puco starter ASCO-kongressen med bursdag, og Kreftklinikken-sjef Marius Normann ser frem til årets store høydepunkt.
-
ASCO setter fokus på fremskrittene med målrettet cellegift
Daiichi Sankyo, MSD og BioNTech kommer med nyheter om antistoff-legemiddelkonjugater. Dette er målrettet cellegift som retter seg direkte mot kreftcellene ved at cellegiften er festet til et antistoff som binder seg til kreftcellene.
-
ASCO: Forventninger til studier i behandling av bryst- og lungekreft i tidlig fase
Novartis med Kisqali og MSD med Keytruda jakter på nye indikasjoner når de neste uke legger frem nye data på American Society of Clinical Oncology. Men det er lang vei fra gode nyheter på ASCO til at norske pasienter kan ta legemidlene i bruk.