ASCO 2023:

Enhertu er lovende i enda flere krefttyper - Privat klinikk bruker medisinen allerede

ASCO: På årets ASCO-kongress presenterte Daichii Sankyo og AstraZeneca data fra en ny studie som viser lovende signaler for Enhertu innen flere krefttyper med HER-2-utrykk. På private Kreftklinikken behandles allerede en pasient med eggstokkreft med legemidlet.

Publisert Sist oppdatert

ASCO, CHICAGO (HealthTalk): På verdens største kreftkongress ASCO i Chicago ble det i år lagt frem nye data på legemidlet Enhertu. Antistoffbehandlingen, som leder kjemoterapi direkte til svulstene, er allerede godkjent for behandling for pasienter med bryst-, lunge- og magesekkreft med en mutasjon som kalles HER-2.

Potensial mot en rekke krefttyper

Under årets kongress ble det presentert en studie, DESTINY-PanTumor02, som viser at legemidlet også kan være effektivt mot en rekke andre krefttyper der HER-2-proteinet spiller en viktig rolle. Dette gjelder blant annet endometrisk kreft, livmorhalskreft, eggstokkreft, urotelial kreft og galleveiskreft. Blant de 237 deltakerne i studien, som alle hadde én av disse krefttypene, var responsraten for svulster behandlet med Enhertu 37 prosent.

Det vil sannsynligvis ta flere år før Enhertu kan tas i bruk i norske offentlige sykehus på disse "nye" krefttypene: Først må behandlingen godkjennes av europeiske legemiddelmyndigheter (EMA), og deretter må den godkjennes av Beslutningsforum. Men Enhertu er allerede tatt i bruk i den private helsetjenesten.

Ble ikke overrasket

På Kreftklinikken i Oslo bruker onkolog Marius Normann legemidlet i behandlingen av pasienter.

– Jeg er veldig glad for de tallene vi så i studien i dag. Jeg har gått og ventet litt på det, og jeg ble ikke overrasket. Enhertu har vært på markedet som brystkreftmedisin en god stund, og vi har brukt det ganske mye hos oss. Den har en forutsigbar og ganske god bivirkningsprofil.

Normann mener dataene som ble presentert på ASCO i år føyer seg inn med dataene fra DESTINY BREAST-studien.

– De viser langvarige og gode responser, og ganske mange svarer på behandlingen, selv om det i dette tilfellet antageligvis er sistelinjebehandling for mange av disse pasientene.

Allerede i gang med behandling

– Dette er en fase 2-studie, og det vil ta lang tid før legemidlet er godkjent innenfor disse indikasjonene. Men du behandler allerede én pasient på grunnlag av denne studien?

– Jeg har som sagt lenge trodd på konseptet om hvordan behandlingen virker uavhengig av hvor tumoren først har oppstått. Akkurat nå har vi en pasient med overialcancer i behandling. Vi har foreløpig ikke kommet til første responsevaluering, men tumormarkørene hennes har gått fra over 2000 til normalverdier på bare tre kurer. Det er ganske imponerende, gitt at dette er en sistelinjebehandling.

– Samsvarer studieresultatene med den kliniske erfaringen du nå har?

– Studiedataene vi fikk i dag ligner veldig på de dataene vi allerede har fra før på bryst. Vi har som sagt kun en pasient vi har behandlet med Enhertu som ikke har brystkreft, men jeg håper og tror at det kan bli vesentlig flere i tiden som kommer, sier Normann.

Hør og se hele intervjuet med Normann i videoen øverst i saken.

Powered by Labrador CMS