ASCO 2023:

Dette mener Kristina Lindemann var de viktigste gynkreft-nyhetene på ASCO

OUS-overlegen oppsummerer i dette videointervjuet med HealthTalk de viktigste forskningsnyhetene om gynekologisk kreft fra verdens største kreftkongress ASCO i Chicago.

Publisert Sist oppdatert

ASCO, CHICAGO (HealthTalk): Den engasjerte gyn-onkologen møtte HealthTalk på slutten av kongressen for å dele av inntrykkene hun satt igjen med etter fem dager med postere, muntlige presentasjoner og hovedsesjoner. Og SHAPE-studien fikk førsteprioritet.

– På en stor medisinsk kongress som dette er det en viktig kirurgisk studie, og et viktig multinasjonalt samarbeid. SHAPE tok for seg kirurgisk behandling av pasienter med tidlig livmorhalskreft, altså de som har svulster under to centimeter.

Pasientene i studien ble randomisert til å motta én av to operasjonsmetoder: En arm fikk såkalt utvidet hysterektomi, der man fjerner livmoren og en del av støttevevet. De andre pasientene fikk enkel hysterektomi der støttevevet ikke var med.

– Her har man presentert treårs lokal residivfrihet, og man ser at det ikke er noen forskjell i den lokale tilbakefallsraten på tre år mellom de to armene. Det vil si at en enkel hysterektomi ser ut til å være tilstrekkelig for disse pasientene, fra et onkologisk ståsted, sier Lindemann.

Se hele videointervjuet med Kristina Lindemann for å høre mer om de viktigste studiene om gynekologisk kreft fra årets ASCO-kongress i Chicago.

Powered by Labrador CMS