Politikk

Helseminister Bent Høie under Arendalsuka 2019

Helse blir overkjørt av bompenger - Slik vil Høie får helse inn i valgkampen

I stortingsvalget for to år siden var helse den viktigste saken for velgerne. Nå er det bompenger som tar oppmerksomheten. Her kan du se hvordan helseminister Bent Høie vil få helse på agendaen i kommunevalget.

Publisert Sist oppdatert
Se hele intervjuet her:

HealthTalk snakket med Bent Høie før han skulle på direkten i Dagsnytt 18.

- Nå skal du snart på NRK her i Arendalsuka. Når skal det bli mulig å snakke helsepolitikk istedenfor bompengepolitikk i denne valgkampen?

Fokus på eldreomsorgen

- Vi snakker om helsepolitikk også, det skal jeg gjøre nå på dagsnytt 18 hvor vi skal snakke om viktigheten av å få heltidsstillinger i helsetjenesten for det vet vi betyr mye for kvaliteten på tjenesten og for de som jobber i helsetjenesten. Høyre har hatt flere viktige utspill om kvalitet i omsorgstjenesten i kommunen og eldreomsorgen. Og ikke minst gi bedre tilbud til alle de eldre som ønsker å bo hjemme litt lengre hvis de bare får tryggere trivsel. Så helse det er tema, men det er klart i den nasjonale debatten så har blant annet bompenger og klima vært veldig dominerende, sier Høie.

- Men for folk i Oslo, Bergen og Stavanger, der er det bompenger som er temaet, og de nasjonale mediene følger etter. Hvordan skal du klare å sette helse på kartet i denne valgkampen?

- Det er jo å snakke lokalt, spesielt i lokalmedia om de sakene som mange er opptatt av. For det er klart at det er kommunene som driver hverdagspolitikken. Det er der en avgjør mye av det som handler om kvaliteten i helsetjenesten og kvaliteten i skolen ikke minst. Og dette er folk opptatt av så for Høyre sin del så handler valgkampen mye om det, men selvfølgelig tar vi også folks bekymring for de økte bompengeutgiftene på alvor og ikke minst folks store ønske om å få bedre kollektivtransport og mindre forurensning i de norske byene, sier helseministeren.

Sjef i eget liv

De fleste 80- og 90 åringer bor hjemme, og ikke på sykehjem. Eldre som bor hjemme bør oppleve trygghet, trivsel og kvalitet i tjenestene. Det er dessverre ikke tilfelle alle steder i dag, mener Høie.

- Hvilke vinnersaker har Høyre på helsesiden i denne valgkampen?

Nå er det jo kommunevalg og da handler det veldig mye om de kommunale pleie- og omsorgstjenestene. Derfor har vi sagt at vi ønsker å innføre en kvalitetsstandard i sykehjemmene i Norge for å sikre at det blir jevnere og god kvalitet for alle. Samtidig har vi lansert en pakke for tryggere trivsel og kvalitet. Dette er viktig, for vi må huske på at det store flertallet av eldre bor hjemme. Og de hjemmeboende har behov for å vite at det er noen som kan bidra til at de får innhold og aktivitet i hverdagen og at de føler seg trygge og at de har en trygghetspakke f.eks. når det gjelder å ta i bruk ny trygghetsteknologi, slik at de kan bo lenger hjemme og klare seg selv.

- Og så vil du ha flere leger ut i distriktene?

- Ja, vi har en god utfordring for å få flere fastleger til å dele på de store tunge oppgavene som fastlegene nå har fått, ikke minst etter samhandlingsreformen. Vi jobber godt sammen med KS og Legeforeningen om at vi får en bærekraftig fastlegeordning

Powered by Labrador CMS