Legemidler og biotek

Sikret 14 millioner:F.v: Per Christian Sæbø (COO AN), Ole Arne Eiksund (CEO AN), Helge Gjerde, Regiondirektør Innovasjon Norge, Åge Nærdal (Prosjektdirektør Pharma AN),Ingvill Stene Kjerstad, Innovasjon Norge og Anja Solevågseide, Daglig leder PIR Invest.

Silderogn mot psoriasis: Innovasjon Norge støtter Arctic Nutritions med 14 millioner kroner.

Innovasjon Norge støtter Arctic Nutritions legemiddelutvikling med 14 millioner kroner. Målet er å bygge ny helseindustri i Ørsta. - Dette er et viktig og spennende prosjekt som ligger fremst i rekken av marine restråstoffprosjekter med potensial for å utvikle humane legemidler, sier Helge Gjerde som er direktør i Innovasjon Norge.

Publisert

Tidligere i år har investorer på Sunnmøre gjennom Pir Invest skutt inn 40 millioner kroner i Arctic Nutritions. Nå har altså Innovasjon Norge gitt tilsagn om 14 millioner kroner i støtte til å utvikle produksjonsprosessen for psoriasislegemidlet i henhold til internasjonal standard for legemiddelproduksjon. Prosessutviklingen koster totalt mellom 35 og 40 millioner, og gjennomføres sammen med det franske selskapet Corden Pharma. Arctic Nutrition søkte støtte fra Innovasjon Norge til prosessutviklingen, og presenterte planen for et ekspertpanel før tilsagnet fra Innovasjon Norge ble gitt.

-Vi er svært glade for støtten og den positive dialogen vi har hatt med Innovasjon Norge, sier CEO i Arctic Nutrition AS, Ole Arne Eiksund.

Helge Gjerden, som er direktør i Innovasjon Norge har stor tro på prosjektet.

- Det har vært veldig interessant å få følge Arctic Nutrition. De tør å satse med egen kompetanse og kapital og evner å få med seg både private investorer og å utløse offentlige Forskning- og Utviklingsmidler. Dette er muliggjort ved hjelp av et dyktig team som har sett potensialet for å skape en ny næring basert på lokale bærekraftige råvarer. Det er et viktig og spennende prosjekt som ligger fremst i rekken av marine restråstoffprosjekter med potensial for å utvikle humane legemidler. Det er utløst store forskningsmidler innen helsenæringen både fra privat og offentlig sektor. Det er et uttalt mål i den nye helsenæringsmeldingen at mer av denne forskningen skal kommersialiseres. Helsenæringen er en global næring i et marked i vekst. Selskaper som Arctic Nutrition kan være med å skape ny næringsutvikling med høykompetente arbeidsplasser og eksportinntekter til Møre og Romsdal, sier Helge Gjerde.

Silderogn mot psoriasis

Arctic Nutrition AS er et biotekselskap med hovedkontor i Ørsta som bygger virksomheten sin på et unikt ekstrakt av silderogn.

Silderognekstraktet Romega selges i dag som kosttilskudd. Samtidig utvikles nå en ny variant av ekstraktet til legemiddel mot psoriasis. - Ved å utnytte restråstoff fra sildefiletproduksjonen og foredle dette til legemiddel, kan vi på en bærekraftig måte skape store verdier av naturlige råvarer og samtidig bygge kompetansearbeidsplasser lokalt, sier Arctic Nutrition-sjef Ole Arne Eiksund.

Når silderognekstraktet foreligger i legemiddelkvalitet, skal det gjøres kliniske studier med psoriasispasienter for å dokumentere effekten i store grupper. Arctic Nutrition AS har inngått samarbeid med Smerud Medical Research AS for å sikre at planleggingen og gjennomføringen av de kliniske studiene skjer etter høyeste standard.

-Totalkostnaden for dette utviklingsløpet vil trolig ligge på 200 - 300 millioner kroner sier Eiksund. - Det er svært gledelig med støtten fra Innovasjon Norge. Vi er også glade for at investorer på Sunnmøre gjennom Pir Invest AS tilførte selskapet om lag 40 millioner tidligere i år, sier han. -Det gjør at legemiddelutviklingen kan fortsette i fullt tempo og at vi samtidig kan jobbe med salg av kosttilskuddet.

Søker markedsføringstillatelse om fire år

- Vi har stor tro på teamet bak Arctic Nutrition. Fra første møte forsto vi at dette er solide folk som jobber med en løsning som kan forbedre livskvaliteten til mange mennesker. Det er spennende at selskapet utnytter ressurser fra havet på en ny og bærekraftig måte, og vi er imponert over hvordan gründerne så langt har kombinert forskning og utvikling med kommersialisering av produktet sitt. Vi har i tillegg sammenfallende ambisjoner om å bidra til nye arbeidsplasser og økte verdier i vår region. Pir Invest består av folk som har bygget selskaper og gjort seg erfaringer med å skalere i internasjonale markeder og vi tror at kompetansen i vårt nettverk kommer godt med når Arctic Nutrition skal vokse videre, sier daglig leder Anja Solevågseide i Pir Invest AS.

-Målet vårt er å søke om markedsføringstillatelse for legemiddelkandidaten i løpet av fire år, sier Eiksund.

Norge trenger nye eksportnæringer og helseindustrien er en av næringene med stort potensial for vekst. Eksporten i helsenæringen er i dag på ca 23 milliarder kroner per år og veksten er vesentlig høyere enn for fastlandsindustrien for øvrig.

Powered by Labrador CMS