Legemidler og biotek

Rekordår: 2019 ble et rekordår i omsetning for nettapoteket Farmasiet, men store investeringer gjør at det ble et underskudd på 50 millioner. Daglig leder Hans Kristian Furuset forteller at omsetningsveksten fortsetter inn i 2020.

Landets største nettapotek setter omsetningsrekord

Norges største nettapotek vokser seg stadig større. I 2019 omsatte Farmasiet for over 163 millioner kroner som er 30 millioner bedre enn året før. Men omfattende investeringer gjør at selskapet fikk et underskudd på rundt 50 millioner. Nå varsler daglig leder Hans Kristian Furuseth rekordomsetning og større investeringer i 2020.

Publisert

En offensiv satsing kombinert med at de utenlandseide apotekkjedene har vist liten interesse for å satse på netthandel, har gjort at Farmasiet har klart å bli landets største nettapotek. Nå viser viser regnskapet for 2019 at nettapoteket er på rett vei - omsetningen ble på over 163 millioner kroner som er 30 millioner bedre enn året før. Nå har Furuseth troen på at 2020 skal bli enda bedre. Coronapandemien har nemlig medført en kraftig omsetningsvekst.

I mars opplevde Farmasiet en enorm økning i salget av legemidler. Frykten for smittespredning gjorde at flere velger å bestille legemidler på nett fremfor i fysiske apotek. For tiden er det munnbind som er den stores salgsvinneren etter den nye coronaoppblomstringen etter sommerferien.

Corona gir omsetningsvekst

– Det er klart at coronapandemien har ført til en økning i våre markedsandeler. Vi mener at vi har vært en viktig bidragsyter gjennom denne tiden ved at de som ikke kan eller ønsker å gå ut og bli utsatt for smittefare, har hatt muligheten til å handle over nett og få medisiner sendt hjem til seg, sier Furuseth som nå er trygg på at omsetningsveksten fra 2019 kommer til å fortsette inn i 2020.

Coronapandemien har gjort at mange kjøper legemidler og apotekvarer for første gang på nett. Det avgjørende spørsmålet er om dette kommer til å gi en varig endring i forbruksmønsteret. Farmasiet er nemlig avhengig av en kraftig omsetningsvekst de neste årene for selskapet har satt seg som mål å runde milliarden innen 2023.

– Vi vet at veksten fortsetter også inn i 2020 og har satt oss et mål om å runde milliarden innen 2023. Videre ser vi at vi tar markedsandeler og at folk flest virkelig er i ferd med å få øynene opp for nettapoteksmodellen. Det er jo mye enklere å få apotekvarer levert hjem på døren enn å måtte forholde seg til snevre åpningstider i fysisk butikk, forteller Hans Kristian Furuseth, daglig leder i Farmasiet.

Skal fortsette med millioninvesteringer

Å lykkes med netthandel krever store investeringer. Hvor mye Farmasiet har investert er ikke offentlig. Men det som er klart er at årsrapporten ikke forteller utelukkende positive nyheter. Nettapoteket har tross alt tapt 50 millioner, og skal vi tro Furuseth vil også 2020 gjøres opp med et underskudd.

– Det stemmer at vi har tapt om lag 50 millioner i 2019, og det lever vi svært godt med. Tapet har i stor grad vært investeringer, og det har vi planlagt å fortsette med inn i 2020. Det viktigste for oss er at vi fortsetter å tilby knallgode kundeopplevelser og at vi spiser markedsandeler. Investeringene er definitivt verdt det, sier Furuseth.

Lønnsomme om fem år

Planen er å investere tungt og bygge seg opp over tid. Målet er lønnsomhet innen fem år, og et steg på veien dit er rekordomsetning i 2020.
– Det er nesten sikkert at 2020 blir et rekordår omsetningsmessig og investeringsmessig for oss. Vi har satt oss et mål om å bli lønnsomme innen 2025, og det har jeg stor tro på at vi skal klare. Dette er en bransje med tøffe marginer, men vi mener vår forretningsmodell har stort potensiale for lønnsomhet, forfekter Furuseth.

Powered by Labrador CMS