Legemidler og biotek

Legemiddelmangel rammer en halv million ganger i året - men de fleste av situasjonene løses i apoteket
Nesten to millioner ganger i året opplever pasienter at de ikke får med seg det legemiddelet som står på resepten. I 3 av 4 av tilfeller klarer apoteket likevel å skaffe legemiddelet eller et medisinsk fullgodt alternativ.
Det viser Apotekforeningens ferske kartleggingsstudie av legemiddelmangel i apotek.
Mangel på legemidler har vært kjent lenge, men de siste årene har legemiddelmangel økt og fått større oppmerksomhet. Apotekforeningen har derfor kartlagt omfanget og tidsforbruket ved håndtering av legemiddelmangel i apotek. Kartleggingen gjelder ekspedering av resepter, og omfatter ikke leveranser til sykehusene.
Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen
En halv million uløste tilfeller
Apotekforeningens kartlegging viser at pasienten ikke umiddelbart fikk det legemidlet som stod på resepten i 3,6 % av alle reseptekspedisjoner. Det tilsvarer nesten to millioner ganger i året.
– I de fleste tilfellene klarer apotekene å skaffe den pakningen som står på resepten eller et fullgodt alternativt. Alternativene kan være andre pakningsstørrelser, doseringer eller godkjente utenlandske pakninger av samme legemiddel. Da gjenstår 1,3 av de 3,6 prosentene. I noen tilfeller kan pasienten henvises til et annet apotek som hadde akkurat den pakningen pasienten trengte. Men i opp mot en halv million tilfeller hvert år, er det ikke mulig for apoteket å finne en løsning, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen. Han har vært prosjektansvarlig for kartleggingsstudien.
– Selv om legemiddelmangel har blitt et merkbart problem i Norge, er det positivt å se at situasjonen løser seg på en forsvarlig måte for de aller fleste. I 99 prosent av alle reseptekspederinger får pasienten med seg nøyaktig det hun skal ha. Pasienter flest trenger ikke uroe seg, men det er alltid fornuftig å etterfylle sine faste legemidler i god tid før pakningen man har er tom. Da er det som regel mulig å finne gode løsninger selv om legemiddelet skulle mangle, påpeker Tysnes.
Fem virkestoffer står for halvparten av manglene
Disse fem virkestoffene står for over halvparten av de innrapporterte mangeltilfellene når hovedgrossist ikke hadde legemidlet på lager:
- Kodein og paracetamol (bl.a. Paralgin Forte)
- Oksazepam (Sobril)
- Metenamin (Hiprex)
- Bumetanid (Burinex)
- Acetylsalisylsyre (Albyl-E)
Litt mer enn 10 % av varenumrene sto for nesten 80 % av antall rapporterte mangler. Det er altså slik at noen få legemidler står for mesteparten av manglene.
I 99 prosent av alle reseptekspederinger får pasienten med seg nøyaktig det hun skal ha. Pasienter flest trenger ikke uroe seg, men det er alltid fornuftig å etterfylle sine faste legemidler i god tid før pakningen man har er tom. Da er det som regel mulig å finne gode løsninger selv om legemiddelet skulle mangle.
