Legemidler og biotek,   Politikk

Apotekene venter utålmodig på at helseminister Bent Høie skal gi grønt lys for farmasøytrekvirering av influensavaksiner. I dag må legene først skrive ut en resept.

Apotekene vil vaksinere uten legens godkjennelse – venter på Høies ja

Apotekene venter en omfattende vaksinering mot influensa i år. Håpet er at legen ikke trenger skrive ut resept før apotekeren setter stikket. Men først må regjeringen si ja.

Publisert

De siste fire årene har man hatt muligheten til å ta influensavaksinen på et apotek i stedet for et legekontor. På grunn av økt trykk på helsevesenet i coronapandemien, blir det trolig enda lettere i år.

Apotekene forbereder seg nemlig på at de i høst skal kunne sette influensavaksiner helt uten at legen er innblandet, for i dag må først legen skrive ut resept før man kan få satt vaksinen på et apotek. Nå venter apotekene på en avklaring fra Helse- og omsorgsdepartementet på om det blir åpnet for farmasøytrekvirering av vaksine slik at apotekene kan tilby influensavaksine uten at legene skriver ut resept først.

I mars fikk Helsedirektoratet i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) å utrede mulighetene for farmasøyters og andre helsepersonellgruppers rett til rekvirering av sesongvaksine mot influensa. Bakgrunnen for arbeidet har vært ønsket om å øke kapasiteten for influensavaksinering før årets influensasesong. Den pågående covid-19-pandemien vil sannsynligvis vedvare i lengre tid og det vil være uheldig med mange covid-19-syke og influensasyke samtidig. Enklere tilgang til influensavaksinasjon kan være med på å redusere den totale sykeligheten i samfunnet.

HODs forslag har vært til høring, og i sitt høringsforslag forslår departementet spesifikt rekvireringsrett for farmasøyter.

– Vanligvis går vi i gang med vaksineringen i oktober, så vi bør snart få beskjed. Vi bør ha noen uker på oss til å forberede dette, sier administrerende direktør Per T. Lund i Apotekerforeningen. NTB har mandag ikke fått svar fra departementet på spørsmål om hvor lang tid dette vil ta.

Smertefri overgang

Lund mener apotekene er godt forberedt, og spår en smertefri overgang til den nye ordningen, dersom regjeringen gir sitt klarsignal.

– Jeg tror vi skal ha god kapasitet. Vi tar imot noe sånt som 50 millioner kundebesøk årlig, og i fjor satte vi rundt 40.000 vaksiner. Jeg tror vi skal kunne ta unna en mangedobling av det, sier Lund.

Han forteller at reaksjonene både fra kunder og apotekenes ansatte har vært god på vaksineringen som er blitt gjennomført i apotekene de siste årene.

– Jeg har inntrykk av at det er blitt satt veldig pris på. Det går på tilgjengeligheten, det er det som er apotekets fortrinn. De pasientene som har oppdaget det til nå, synes det har vært positivt. Og de som jobber i apotek, synes det har vært meningsfylt å kunne by på kompetansen sin, mer enn bare å levere på resepter, sier Lund.

Han mener det som må gjøres før apotekene går i gang med vaksinering uten legens innblanding, er å sørge for at dokumenteringen blir god nok.

Ruster opp

Kommunikasjonssjef Silje Ensrud i Apotek 1 sier at apotekene opplevde et økt trykk da coronapandemien rammet Norge.

– Da landet stengte ned i mars, stengte samtidig flere kommuner vaksinasjonstjenesten sin, og da var apotek et viktig tilbud for dem som trengte å sette vaksine, sier hun.

Apotek 1 forbereder seg nå på å sertifisere enda flere vaksinatører gjennom selskapets egen vaksineskole.

– I løpet av høsten vil nærmere 400 av våre apotek tilby vaksinasjon. Med dette kan vi bidra til helsemyndighetenes mål om å øke vaksinasjonsgraden.

På grunn av smittevernet må både den som gir, og den som mottar, sprøytestikket ha på seg munnbind.

Norges største apotekkjede - Apotek 1 - sertifiserer vaksinatører gjennom sin egen vaksineskole. I løpet av høsten vil nærmere 400 av deres apotek tilby vaksinasjon. Foto: Apotek1
Powered by Labrador CMS