Farget elektronmikrografi av apekoppeviruspartikler (blågrønn) dyrket og renset fra cellekultur. Fedag ble det kjent at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler at Helse- og omsorgsdepartementet klassifiserer apekopper som en allmennfarlig smittsom sykdom

Regjeringen klassifiserer Apekopper som allmennfarlig smittsom sykdom

Apekopper klassifiseres nå som en allmennfarlig smittsom sykdom i Norge. Det åpner for tiltak som kan slå ned smitten.

Publisert

Det opplyser regjeringen i en pressemelding.

– Vi har i sommer sett en økning i antall personer som er smittet av apekopper. Det er viktig med tiltak for å stoppe det pågående utbruddet. Vi må også sikre at de som er smittet, får god oppfølging i helsetjenesten og blir godt ivaretatt, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Det er et pågående utbrudd av sykdommen her til lands. FHI vurderer det imidlertid som svært lite sannsynlig at dette vil føre til en epidemi.

Det at sykdommen nå forskriftsfestes som en allmennfarlig smittsom sykdom utløser flere mulige tiltak som kan bidra til å slå ned smitten.

Leger vil gis plikt til å drive smittesporing, og det vil også bli gratis med undersøkelse og behandling. Det vil også gi plikt til å oppsøke lege for pasienter som mistenker smitte.

Vaksine

Globalt er det svært begrenset tilgang på vaksiner mot apekopper. Norge har foreløpig 1400 vaksiner til bruk i forbindelse med apekoppeutbruddet. Vaksinen blir prioritert til nærkontakter av personer med apekopper. Vaksinasjon alene er ikke nok for å redusere smitten av apekopper, derfor vil andre smitteverntiltak fortsatt være viktige.

Apekopper

Apekopper er en virussykdom som forårsakes av orthopoxvirus og gir sykdom med feber og utslett. Smitte skjer vanligvis ved nær fysisk kontakt med en smittet. I Norge er det per 25. august 77 bekreftede smittetilfeller med apekopper i Norge. Alle tilfellene er menn.

Powered by Labrador CMS