Legemidler og biotek

AstraZeneca har inngått en lisensavtale med Daiichi Sankyo om det målrettede legemidlet DS-1062 som nå gjennomgår fase 1-testing blant lunge- og brystkreftpasienter som ikke har hatt effekt av andre behandlinger. En fase 3-studie starter snart.

AstraZeneca inngår ny stor kreftavtale med Daiichi Sankyo

AstraZeneca satser på forskningslaboratoriene til Daiichi Sankyo for andre gang på like mange år, og har inngått en lisensavtale for et eksperimentelt kreftlegemiddel. Avtalen kan være verdt opp til 6 milliarder dollar for det japanske legemiddelfirmaet.

Publisert

En stor del av avtalens verdi - 5 milliarder dollar - er bundet opp i betingede utbetalinger som AstraZeneca skal betale hvis legemidlet blir godkjent og oppnår visse, uspesifiserte salgstall, sier AstraZeneca i en pressemelding. Men AstraZeneca forplikter seg også til å betale 1 milliard dollar til Daiichi Sankyo i løpet av de neste 24 månedene, et beløp som verdsetter avtalen til en av de de mest verdifulle som er signert de seneste årene for ett enkelt produkt.

Avansert målrettet legemiddel

Avtalen gjelder det eksperimentelle legemidlet med navnet DS-1062. Dette er et antistoff-legemiddel-konjugat (ADC), en klasse kreftmedisiner som kombinerer et målrettet monoklonalt antistoff som leverer en cytotoksisk cellegift (nyttelast).

Antistoffet er rettet mot et spesifikt antigen som bare finnes på målcellene som HER2 og TROP2. Når den binder seg til kreftcellen, utløser den antistoffet, sammen med kjemoterapien. Dette gir medisiner med en veldig høy spesifisitet til kreftcellene, maksimerer effekten og minimerer risikoen for bivirkninger.

AstraZeneca har gjort denne legemiddeltypen til et forskningsfokus og betalte tidlig i 2019 Daiichi Sankyo 1,35 milliarder dollar for rettigheter til det målrettede brystkreftlegemidlet Enhertu. Nå er Enhertu godkjent i USA og i forrige uke ble det klart at det europeiske legemiddelbyrået - EMA - besluttet at Enhertu er så viktig for pasientene at den har gitt søknaden akselerert prosedyre.

Slik virker et antistoff-legemiddel-konjugat (ADC)

Angriper TROP2

I likhet med Enhertu, er DS-1062 ment å behandle flere tumortyper, inkludert kreft i lunger og bryst. Men det eksperimentelle medikamentet bekjemper kreften ved å angripe et protein som heter TROP2 som er overuttrykt på tumorceller. Enhertu, derimot, binder seg til det velkjente kreftmålet HER2, og oppdagelsen av dette proteinet på kreftcellene banet også vei for brystkreftbehandlinger som Herceptin og Perjeta som er utviklet av Roche.

DS-1062 gjennomgår for tiden fase 1-testing blant lunge- og brystkreftpasienter som ikke har hatt effekt av andre behandlinger. AstraZeneca og Daiichi Sankyo planlegger imidlertid å teste DS-1062 i en fase 3-studie på lungekreftpasienter som ikke har hatt effekt med immunterapier som MSDs storselger Keytruda.

Avtalen med Daiichi Sankyo er et håndfast bevis på at AstraZeneca ser på TROP2 som et viktig mål for nye kreftmedisiner. Interessen har nok ikke blitt mindre etter at FDA nylig godkjente Trodelvy, et målrettet TROP2-antistoff i behandlingen av pasienter med trippel negativ brystkreft med spredning som ikke har hatt effekt med andre legemidler. Trodelvy er utviklet av Immunomedics.

- Stort potensial

- Vi ser et betydelig potensial i dette antistoff-legemiddel-konjugat for å behandle både brystkreft og andre andre kreftformer som uttrykker TROP2. Vi er glade for å inngå dette nye samarbeidet med Daiichi Sankyo og å bygge videre på den vellykkede lanseringen av Enhertu for ytterligere å utvide vår kreftportefølje og og ledelsen innen onkologifeltet. Vi har nå seks potensielle storselgere innen onkologi, og flere er under utvikling, sier Pascal Soriot som er AstraZenecas administrerende direktør.

- DS-1062, en av våre ledende antistoff-legemiddel-konjugat som har potensialet til å bli ledende innen behandlingen av en rekke kreftformer som uttrykker TROP, inkludert kreft i lunger og bryst. Dette nye strategiske samarbeidet med AstraZeneca, et selskap med lang erfaring og betydelig kompetanse innen onklogi, vil gjøre det at flere pasienter får mulighet til å bli behandlet med DS-1062 så raskt som mulig. Slik vi har gjort med Enhertu, vil vi i fellesskap designe og implementere strategier for å maksimere verdien av DS-1062, sier Sunao Manabe som er administrerende direktør i Daiichi Sankyo.

Vil bli ledende innen kreftbehandling

Med avtalen sikrer AstraZeneca like rettigheter til eventuelt overskudd fra salg av DS-1062 utenfor Japan. Selskapene vil også bære hver sin halvpart av kostnadene forbundet med utvikling og kommersialisering utenfor Japan.

De siste årene har AstraZeneca gjort store anstrengelser for å bli et ledende onkologiselskap. Båret frem av suksessen med lungekreftmedisinen Tagrisso, og brystkreftmedisinen Lynparza, er AstraZenecas kreftdivisjon nå selskapets raskest voksende og vil trolig snart bli den største.

Så langt har Enhertu ennå ikke gitt de store salgstallene.I første kvartal 2020 omsatte legemidlet bare for 14 millioner dollar i USA. Men AstraZeneca ser på Enhertu som en kommende storselger, og har som mål å utvide indikasjonene innen bryst, lunge, mage og tykktarmskreft.

Vi ser et betydelig potensial i dette antistoff-legemiddel-konjugat for å behandle både brystkreft og andre andre kreftformer som uttrykker TROP2, sier AstraZenecas administrerende direktør Pascal Soriot.
Powered by Labrador CMS