Legemidler og biotek

Føflekkreft: Behandling med immunterapi før operasjon er svært lovende - kan endre behandlingspraksis

- Neoadjuvant behandling med immunterapi, der terapien gis før operasjon, er en lovende ny tilnærming i behandlingen av melanom som kan opereres. En studie som ble presentert på ASCO20 viser at denne behandlingsstrategien har en høy patologisk responsrate, som korrelerer med økt overlevelse.

Publisert

Det forteller overlege Anna K. Winge-Main når hun oppsummerer ASCO20 på melanomfeltet. Hun er overlege med fagansvar for malignt melanom ved avdeling for kreftbehandling på Radiumhospitalet. I dette intervjuet snakker hun også om adjuvant behandling, målrettet terapi og bivirkninger i bruken av immunterapi.

Kan endre behandlingspraksis

I flere år har det kommet store forskningsnyheter om melanom på ASCO. Men i år tok forskningsfeltet et lite hvileskjær. - Det var ikke de helt store resultatene som kom i år, men vi fikk gode langtidsdata både på innenfor adjuvant og metastatisk behandling og det kom veldig spennende data om neoadjuvant behandling som jeg tror om noen år kan endre behandlingspraksis i Norge, sier Winge-Main.

Neoadjuvant behandling med immunterapi innebærer at føflekkreftpasientene får sjekkpunkthemmere før operasjon. Hun sier at en viktig fordel med denne metoden er at behandlingseffekten kan evalueres og at videre behandlingsstrategi kan endres avhengig av hvor godt kreften reagerer på immunterapien.

- Når man har spredning har pasienten ofte en lymfeknutemetastase. - Neoadjuvant behandling innebærer at man først gir immunterapi i form av sjekkpunkthemmere og deretter opereres pasienten. Disse sjekkpunkhemmerne er enten PD-1 hemmer alene som nivolumab (Opdivio) eller pembrolizumab (Keytruda) eller i kombinasjon med CTLA-4 hemmeren ipilimumab (Yervoy).

- Rasjonalet for å gi immunterapi før operasjon er at kroppen da vil ha flere antigener som kroppens eget immunforsvar kan reagere på og derfor reagerer sterkere, enn om man først fjerner mesteparten av kreften ved en operasjon og så gir immunterapi - som kalles adjuvant behandling, forteller Winge-Main. I tillegg vil pasienter med stor effekt av immunterapi kunne unngå en omfattende operasjon der man må fjerne alle lymfeknuter i et område.

PRADO-studien

Hun går gjennom PRADO-studien der pasientene fikk to sykluser med nivolumab og ipilimumab som neoadjuvant behandling. - Studien viste at pasienter med en komplett patologisk respons på hovedlymfeknuten (lymfeknuten man kunne kjenne var patologisk) ikke trengte å operere ut alle lymfeknutene i det aktuelle området, men heller kunne følges opp med adjuvant behandling. Pasienter som ikke hadde en komplett respons måtte derimot fjerne alle lymfeknutene siden man da var usikker på om immunterapien virket godt nok. Måten man avdekket responsraten, var å gjøre en biopsi av hovedlymfeknuten. I de tilfellene analysen viste en komplett respons, hadde også omkringliggende lymfeknuter respondert på immunterapien.

Hun forteller at pasientene opplever det som belastende å måtte fjerne alle lymfeknutene og det kan oppstå bivirkninger som lymfeødem, nerver kan komme i klem og man kan få betydelige smerter. Så det er store gevinster ved å bare fjerne hovedlymfeknuten, sier hun.

Trenger flere og større studier

- Av de 91 pasientene som deltok i Pradostudien hadde 59 så god respons at de slapp å gjennomføre en omfattende lymfeknuteoperasjon. Denne studien kan vise seg å endre behandlingspraksis. Vi er ikke der enda, for vi trenger større studier, men dette er svært interessant og vi vil være der behandlingsmessig om noen år, sier hun.

I videointervjuet går Winge-Main også gjennom Keynote 054-studien som kom med positive treårsdata for adjuvant behandling med Keytruda (pembrolisumab). - I Norge fikk vi lov til å starte adjuvant behandling med immunterapi først i august 2019, og det er vi veldig glade for siden dette har stor verdi for pasientene.

Hun beskriver også hva som er verdien av målrettet behandling innenfor melanomkreft. Dessuten ble det presentert viktige data om bivirkninger i forbindelse med bruk av immunterapi.

Powered by Labrador CMS