Legemidler og biotek,   Politikk

Andreas Stensvold under Onkologisk Forum 2019 i Tromsø.
Andreas Stensvold under Onkologisk Forum 2019 i Tromsø.

Kreftlegen som endret kreftpolitikken

Stephen Storvik (47) ble nektet videre kreftbehandling av Vestre Viken med immunterapi fordi han hadde kjøpt behandling privat. Men så grep overlege Andreas Stensvold på Sykehuset Østfold inn.

Publisert

🎧 Lytt til hele podcasten her:

Her kan du lytte til podcasten der Andreas Stensvold forteller om hvordan denne saken har endret helsepolitikken. Fori dag konkluderer helseministeren at det offentlige helsevesenet ikke kan se bort fra behandlingsresultatene som oppnås når pasienten starter behandlingen privat.

- Etter at Stephen Storvik flere ganger hadde fått avslag om immunterapibehandling på sitt sykehus anbefalte jeg ham å søke Fritt sykehusvalg, slik av vi på Sykehuset Østfold kunne overta. Det gjorde han og etter en svært grundig individuell vurdering fant vi ut at vi burde gi ham immunterapi. I sommer kom et vedtak i Helsetilsynet som støttet min vurdering. Helsetilsynet omgjorde vedtaket der Stephen Storvik hadde fått avslag på behandling med immunterapi i offentlig regi. Dette gjorde at vi kunne starte behandlingen, forteller Andreas Stensvold.

Det førte til debatt om hvilke rettigheter pasienter har til helsehjelp og utprøvende behandling. Stensvold og flere andre kreftleger har etterspurt en avklaring fra Helseministeren, og i dag kom svaret i form av et rundskriv. - Helse- og omsorgsdepartementet slår fast at sykehusene og vi som behandlende leger ikke kan se bort i fra behandlingsresultatene som oppnås når pasienten starter behandlingen privat.

– Vi er enige i kjernen i Helsetilsynets konklusjon om at alle pasienter har rett til en individuell vurdering og at all tilgjengelig informasjon, om den fremkommer gjennom behandling i det private eller i den offentlige helsetjenesten, må vurderes, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS