Coronaviruset

Bildet viser en helsearbeider som gjør klar den eksperimentelle vaksinen til Johnson & Johnson. Den krever én dose og kan lagres i kjøleskapstemperatur, men er ikke like effektiv som vaksinene til Pfizer/BioNTech og Moderna.

Johnson & Johnsons vaksine er 85 prosent effektiv i å forebygge alvorlig sykdom

Coronavaksinen som er utviklet av Johnson & Johnson er 66 prosent effektiv totalt sett i å forhindre moderat til alvorlig COVID-19. Vaksinen er 85 prosent effektiv i å forebygge alvorlig sykdom. Den krever én dose og kan lagres i kjøleskapstemperatur.

Publisert

Vaksiner som bare krever én dose vil naturligvis ha store fordeler overfor dem som krever to, fordi det krever mye mindre logistikk og organisering for å få vaksinert folk. Samtidig er den mindre effektiv enn for eksempel vaksinene til Pfizer/BioNTech og Moderna, viser data som Johnson & Johnson la fram fredag ettermiddag. De to andre vaksinene har lagt listen høyt og har en en effektivitet på henholdsvis 95 og 94,1 prosent. Studiene bak disse vaksinene ble imidlertid utført hovedsakelig i USA og før nye varianter av viruset dukket opp.

85 prosent effektiv i å forebygge alvorlig sykdom

Johnson & Johnson data er fra fase 3-studie av vaksinen. Nesten 44.000 mennesker i en rekke land har deltatt i studien.

Heller ikke denne vaksinen har like stor effekt mot den varianten av coronaviruset som ble oppdaget i Sør-Afrika. Johnson & Johnson har testet vaksinen flere steder og fant 72 prosent effekt i USA, mot 57 prosent i Sør-Afrika. Forklaringen er at en mer smittsom virusvariant er langt mer utbredt i Sør-Afrika enn i USA og en rekke andre land, og vaksinen beskytter ikke like godt mot denne som andre varianter, ifølge selskapet.

Samtidig opplyser Johnson & Johnson at vaksinen er 85 prosent effektiv i å forebygge alvorlig sykdom og at den i kliniske studier gir fullstendig (100%) beskyttelse mot COVID-19 relatert sykehusinnleggelse og død.

-Blant alle deltakere fra forskjellige geografiske områder og inkludert de som er smittet med en ny viral variant, var Janssens COVID-19-vaksinekandidat 66% effektiv totalt sett i å forhindre moderat til alvorlig COVID-19, 28 dager etter vaksinasjon. Vaksinen var totalt 85% effektiv i å forebygge alvorlig sykdom og demonstrerte fullstendig beskyttelse mot COVID-19-relatert sykehusinnleggelse og død fra dag 28, sier medisinsk direktør i Janssen Norge, Sverrir Valgardsson

Han forteller at moderat COVID-19 sykdom i studien ble definert som laboratoriebekreftet SARS-CoV-2 og ett eller flere av følgende: evidens for lungebetennelse, dyp venetrombose, kortpustethet eller unormal oksygenmetning i blodet over 93% unormal respirasjonsfrekvens, eller to eller flere systemiske symptomer som tyder på COVID-19. I studien var definisjonen av alvorlig COVID-19 sykdom laboratoriebekreftet SARS-CoV-2 og ett eller flere av følgende: tegn som samsvarer med alvorlig systemisk sykdom, innleggelse på intensivavdeling, respirasjonssvikt, sjokk, organsvikt eller død, blant andre faktorer.

Novavax, en annen vaksineprodusent, sa torsdag at vaksinen var 90% effektiv i Storbritannia, men bare 49% effektiv i Sør-Afrika.

Den fremste amerikanske smitteksperten Anthony Fauci, sier at variasjonene i vaksinenes effektivitet over hele verden understreker behovet for å vaksinere så mange mennesker så raskt som mulig for å forhindre at nye virusvarianter dukker opp.

Johnson & Johnson vil i neste uke søke om en såkalt nødgodkjenning hos det amerikanske legemiddelverket FDA. Godkjenningprosessen har allerede startet i EU-systemet som Norge er med i, men Johnson & Johnson har ennå ikke levert den endelige og formelle søknaden som trengs for å bli godkjent.

– Vi er stolte av å ha nådd en kritisk milepæl, og vårt engasjement for å løse den globale helsekrisen fortsetter med stor hast for alle og overalt, sier selskapets toppsjef Alex Gorsky.

Johnson & Johnson-resultatene er fra en midlertidig analyse av en studie med 44 325 frivillige der 468 symptomatiske tilfeller av Covid-19 oppstod. Resultatene ble offentliggjort fredag ettermiddag på en pressekonferanse med USAs National Institutes of Health, som bidro til å gjennomføre studien som en del av den amerikanske vaksineinnsatsen kjent som Operation Warp Speed. Fordi studien fremdeles pågår, kan dataene fortsatt endres.

Redaktør i HealthTalk, Hans Anderssen

Vi i HealthTalk ønsker å lage innhold som er verdifullt for deg som jobber i helsevesenet. Hvis du likte denne artikkelen, og vil at vi skal lage mer innhold som dette, kan du støtte oss ved å melde deg på vårt nyhetsbrev her.

Powered by Labrador CMS