Helseteknologi,   Politikk

Tarje Bjørgum under podcast med HealthTalk.

Sterk kritikk av regjeringens e-helsepolitikk

En samlet opposisjon på Stortinget er svært kritisk til Helsenæringsmeldingen. AP, SP og SV etterlyser konkrete tiltak og gir regjeringen og Direktoratet for e-helse kritikk for at norske e-helsebedrifter ikke slipper til som leverandører til det offentlige. Nå går Tarje Bjørgum i Abelia enda lengre i kritikken og sier at regjeringen er i ferd med å strupe e-helsemarkedet.

Publisert

🎧 Lytt til hele podcasten her:

På onsdag denne uken ble Regjeringens mye omtalte Helsenæringsmelding debattert og vedtatt i Stortinget. Den skulle legge grunnlaget for å etablere en sterk norsk helsenæring som kan stå seg i internasjonal konkurranse. Men både næringen anført av Abelia og opposisjonen på Stortinget anført av Senterpartiets Kjersti Toppe er kritiske og mener at meldingen ikke er ambisiøs og konkret nok for å bygge en stor norsk privat e-helseindustri.

Advarer mot gigantprosjekter

Vi møter Tarje Bjørgum i NHO bygget. Han er leder for helse og bærekraft i Abelia som er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for kunnskaps og teknologibedriftene.

Han forteller at helseteknologi er verdens raskest voksende næring. I Norge er helsevesenet den største samfunnssektoren og som også har størst behov for innovasjon for å omstille seg for å levere bedre og mer avanserte helsetjenester til befolkningen. Vi spør ham om meldingen er ambisiøs nok og om den slipper til e-helsebedriftene som leverandører til det offentlige helsevesenet.


-Nei, tiltakene til regjeringen er ikke ambisiøse nok, og e-helsebedriftene slipper ikke til med å levere digitale løsninger til det offentlige helsevesenet. Vi er fornøyd med at vi gjennom meldingen har fått en visjon og en strategi for hvordan Norge skal utvikle en stor helsenæring, men tiltakene er dessverre ikke ambisiøse nok. Derfor har vi bare en halv feiring. Det er nå den egentlig jobben begynner, sier han.

Nå håper han at Abelia kan få Næringsmininsteren og Helseministeren til å bli mer næringsvennlige.

- Når vi lytter til Stortingsdebatten på tirsdag, fremstår opposisjonspartiene AP, SV og SP som svært næringsvennlige, men regjeringspartiene virker tilbakelente og rett og slett tafatte?

Ja, dette er veldig interessant. Opposisjonen kommuniserer i stortingsdebatten en offensiv e-helsepolitikk. Det virker nesten som om opposisjonen og regjeringspartiene har byttet politikk. Opposisjonen er svært opptatt av å legge til rette for innovasjon i helsevesenet, fremsnakke e-helse og kommer med ambisiøse tiltak, mens regjeringen fremstår som langt mindre offensive. Vi trenger innovasjon i helsevesenet og da er er digitaliseringen helt sentral. Regjeringen vil selvsagt bygge en sterk helsenæring, men dessverre så er ikke oppskriften i meldingen god nok.

Han er også svært kritisk til det store statlige e-helseprosjektet for å utvikle en felles kommunal journalløsning - Akson - som nå er under planlegging i Direktoratet for e-helse. Akson har en prislapp på 11 milliarder kroner som tilsvarer tre operabygg. Abelia mener at Akson-kontrakten ikke må tildeles én stor journalleverandør. - Det vil være å bygge gårsdagens e-helseløsning og vil i tillegg ødelegge muligheten til å bygge en norsk e-helseindustri, sier han. Akson-kontrakten er så gigantisk at den vil sope til seg nesten alle investeringene i e-helse i mange år. Frykten er at selskapene som ikke får kontrakt vil få svært trange kår.

Lytt til podcasten for å bli oppdatert om hvordan Abelia mener Akson bør utvikles.

Powered by Labrador CMS