Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Rasjonering av vaksine mot lungebetennelse - Kun de mest utsatte blir vaksinert

Helsemyndighetene anbefaler at alle over 65 år og utsatte grupper bør ta vaksine mot pneumokokksykdom. Men nå er lageret er så godt som tomt. Nå rasjoneres vaksinen.

Publisert

Nye leveranser er forventet i mai, men volum på leveranser i tiden fremover er usikkert.

Pneumokokkbakterien kan forårsake lungebetennelse og mer alvorlig sykdom som blodforgiftning og hjernehinnebetennelse.

I forbindelse med covid-19 utbruddet ble anbefalingene fra Folkehelseinstituttet om at alle over 65 bør vaksinere seg tydeligere kommunisert, for å forebygge sekundærinfeksjoner med pneumokokker og for å redusere antall personer som krever avansert sykehusbehandling i en periode der helsetjenesten. Det medførte et rush av personer som ble vaksinert og bare etter få dager var lagrene nesten tomme.

Les også: Pasienter hamstrer livsviktig insulin - Legemiddelverket innfører rasjonering

De fleste med alvorlig pneumokokksykdom blir innlagt på sykehus, ofte i intensivavdeling, og dødeligheten er høy. Det mest effektive forebyggende tiltaket er vaksinasjon.

- Pneumovax - vaksinen mot pneumokokk - er nå rasjonert og skal bare skrives ut til pasienter som har spesielt høy risiko for å få lungebetennelse forårsaket av bakterier. Det betyr at friske eldre over 65 år ikke får vaksinen. Det sier fagdirektør på Folkehelseinstituttet, Frode Forland til HealthTalk. - Han forteller at Legemiddelverket jobber på spreng med å få nye forsyninger.

Som et ytterligere tiltak innfører Statens legemiddelverk forbud mot eksport av pneumokokkvaksinen.

Behandles med antibiotika

Bakterier er den vanligste årsaken til lungebetennelse, og infeksjonen skal behandles med antibiotika så raskt som mulig. Pneumovax gir ingen beskyttelse mot viruslungebetennelsen som de med covid-19 kan få, forteller Forland.

- Covid-19 kan gi lungebetennelse, men det er en viruslungebetennelse og Pneumovax beskytter bare mot bakteriell lungebetennelse. Så denne vaksinen gir ingen beskyttelse mot lungebetennelsen som coronaviruset kan gi.

Han forteller at helsevesenet har gode behandlingsalternativer for å behandle en bakteriell lungebetennelse.

- En bakteriell lungebetennelse behandles med antibiotika. Både penicillin og selvsagt også bredspektret antibiotika har god effekt på pneumokokk-bakterien. Det betyr at vi har gode virkemidler til å behandles pasienter som får pneumokokk.

Prioriterer de med høy risiko

Folkehelseinstituttet har nå et begrenset lager av denne vaksinen etter stor etterspørsel. Vaksinedoser prioriteres nå for personer med høyest risiko for sykdom.Dette er personer med:

  • Hivinfeksjon / aids (blå resept)
  • Stamcelletransplantasjon (blå resept)
  • Anatomisk eller funksjonell miltmangel (blå resept)
  • Cerebrospinalvæskelekkasje
  • B-cellesvikt
  • Hematologisk kreft (leukemi, lymfom, myelomatose)
  • Organtransplantasjon

For personer med andre medisinske tilstander som gir høy og moderat risiko for pneumokokksykdom bør lege gjøre en medisinsk vurdering av om vaksinasjon kan utsettes. Et unntak er i forbindelse med operasjon av cochleaimplantat som bør prioriteres for vaksinasjon, sier FHI.

- En bakteriell lungebetennelse behandles med antibiotika. Både penicillin og bredspektret antibiotika har god effekt på pneumokokk-bakterien, sier Frode Forland.
Powered by Labrador CMS