Vi har fått en genteknologisk verktøykasse som er utrolig potent, og som setter oss i stand til å overstyre evolusjonen hvis vi vil, sier Bratlie. Bak er er Healthtalkjournalist Vibeke Riiser-Larsen og redaktør Hans Anderssen.

Podcast: Genteknologi og fremtidsmennesket

Healthtalk har har hatt besøk av mikrobiolog, forfatter og spesialrådgiver i Kreftforeningen, Sigrid Bratlie. Hun er for tiden aktuell med boken “Fremtidsmennesket - Hva den bioteknologiske revolusjonen betyr for deg”.

Publisert

Vi rakk å snakke om mange spennende temaer, alt fra CRISPR og sykdomsbekjempelse til gendoping og aldring.

Sigrid Bratlie forteller blant annet at hun opplever at genterapi har hatt en “trang fødsel” her i Norge, men at det nå er i ferd med å løsne.

Utfordringen er at disse behandlingene er nye, og man har ikke langtidsdata som viser at de er virksomme over tid. I tillegg er pasientgruppene små, så dokumentasjonsgrunnlaget er dårlig. Spørsmålet blir derfor om norske Beslutningsforum er villige til å gå med på slike avtaler som det danske Medicinrådet har gjort.

Innovative finansieringsløsninger

Danskene har nemlig vært litt mer innovative enn oss nordmenn når det kommer til finansiering av dyrere legemidler, forteller Bratlie.

De har blant annet gått med på en type avdragsbetaling som kalles resultatbasert prising, hvor myndighetene og legemiddelindustrien deler risikoen for slike dyre behandlinger som genterapi er.

Det betyr at hvis behandlingen det er snakk om ikke virker, skal ikke myndighetene betale, og de får de pengene tilbake fra legemiddelprodusenten.

Bratlie sier at hun virkelig håper at Beslutningsforum vil vurdere slike løsninger for denne typen behandlinger, nettopp fordi det ikke finnes noen andre muligheter for at norske pasienter skal kunne få ta del i slike banebrytende terapier.

Behandlingen blir svært dyr fordi det handler om veldig små pasientgrupper, så utgiftene for den kostbare teknologiutviklingen skal hentes inn på en bitteliten gruppe pasienter.

Bratlie mener sogar at hele velferdsmodellen står i spill på bakgrunn av nettopp genterapi.

I tiden fremover vil det komme mange slike behandlinger, som har en millionprislapp. Og hvis vi ikke klarer å finne innovative måter å finansiere dem på, blir følgene et todelt helsevesen hvor de som har råd til det kan kjøpe seg “det genetiske loddet” de andre ikke har råd til, understreker Bratlie.

Sorteringsdebatten

Sorteringsdebatten har pågått lenge, og handler om mye mer enn sykdom, det handler om hvem vi er som mennesker, forklarer Bratlie.

Her er det dog noen tekniske begrensninger for komplekse egenskaper som for eksempel intelligens, som styres av tusenvis av gener, i tillegg til at de påvirkes av miljøfaktorer, derfor tror ikke Bratlie helt på at vi skal klare å lage supermennesker, selv om vi hadde villet.

Det blir rett og slett for komplisert.

Fremtidsmennesket

Hvordan ser så forfatteren og mikrobiologen for seg at fremtiden vil se ut?

På kreftfeltet vil det sannsynligvis snart komme “off the shelf” celleterapier, mener Bratlie.

CAR-T behandlinger må skreddersys for hver enkelt pasient, men “off the shelf”- celleterapier (altså celleterapi som hyllevare) har vist seg å fungere forbløffende bra, så dette kommer til å komme.

Her bruker man CRISPR eller annen typen genteknologi som fjerner det som gjør at denne typen medisiner er personspesifikk, og dette vil være åpenbart være prismessig mer gunstig.

Litt lenger frem ser Bratlie for seg at vi vil ha små “nanobots” som overvåker kroppen vår, og som vi har inne i oss. Disse kan være med på å oppdage om det kommer et virus eller noe annet, som kan gjøre oss syke.

Videre vil det å bruke kunstig intelligens for å forstå kompleksiteten i genetikken vår, komme til å få veldig stor betydning fremover, for slik det står i dag, vet vi fremdeles veldig lite.

Dette og mye mer kan du altså høre om i vår nye podcast.

Powered by Labrador CMS