Legemidler og biotek,   Helseteknologi

Ryggsekken inneholder en pumpe og cellegiften. Her klargjøres den for at en pasient kan ta den med seg hjem.

Unge kreftpasienter kan ta cellegift hjemme

På sengepost A8 ved Radiumhospitalet er det et spennende prosjekt på gang. Kreftsyke ungdommer får ta med seg cellegiften hjem i en sekk på ryggen.

Publisert

På A8 behandles pasienter med sarkom og lymfom. Mange sarkompasienter der er mellom 10 og 26 år og regnes derfor som ungdom og unge voksne. Nå gjør ny teknologi det mulig for dem å slippe å tilbringe flere dager på sykehuset, fordi det er mulig å få cellegiften hjemme.

I stedet for å ha pumpen med cellegift hengende på et stativ som vanlig, får pasientene pumpen med behandling i en sekk de kan ha på ryggen. Dette tillater pasientene å få behandlingen hjemme. I tillegg gir det pasienten mye mer frihet i hverdagen.

Inspirert av Sverige

- Hjemmebehandling har foregått i Avdelingen for Kreftpasienter ved Oslo Universitetssykehus siden 2016, men pumpen som ble brukt da var ikke veldig brukervennlig.

Det forteller Ingunn Holumsnes Sandven som er Kreftsykepleier med fagansvar på Oslo Universitetssykehus til HealthTalk.

-Derfor ville vi ha en ny løsning. Avdelingen for Kreftbehandling har hatt flere studieturer til både Danmark og Sverige for å se hvordan de gjorde det.

Og i 2019 vant de en konkurranse, og deres kreftsykepleiere fikk dermed dra på studietur til Universitetssykehuset i Lund. Der fikk de opplæring i et system som Lund allerede var godt i gang med, nemlig en bærbar infusjonspumpe som heter Cadd Solis.

Den tok de i bruk på Radiumhospitalet våren 2020.

Slipper å være på sykehuset

-Det positive med denne behandlingen er at pasientene slipper å være så mye på sykehuset.

Det sier Hilde Bøgseth som er Kreftsykepleier med fagansvar og koordinerende ansvar for ungdom og unge voksne ved Oslo Universitetssykehus.

Ofte kan pasientene som får denne typen behandling måtte være opptil fem døgn på sykehuset annenhver til hver tredje uke. Derfor må de ofte være der flere uker i strekk.

-Vi prioritert unge voksne og tenåringer i dette prosjektet. Vi har sett, og pasientene har rapportert det selv også, at hjemme så spiser de bedre, sover bedre og er mindre kvalme for å nevne noen fordeler. Denne pumpen gjør jo også at pasientene kan være mye mer aktive når de er hjemme. Hverdagen deres blir mye mer normal og de faller ikke så bakpå som de kanskje ville gjort ellers, forklarer Bøgseth.

-Vi har ikke sett noen ulemper ennå. Pasientene har også kun vært positive, sier Bøgseth.

Sandven er enig, men legger til,

-Det eneste er at vi ønsker oss digitale løsninger. Slik det er nå må pasientene notere ned målingene sine, som de levere inn til oss dagen etter. Vi skulle gjerne hatt en løsning hvor pasientene kunne legge det inn digitalt så vi kunne se prøveresultatene i sann tid.

Bøgseth forklarer også at pasientene ikke kan bo mer enn en time unna Oslo, med mindre de kan låne en leilighet av Radiumhospitalets legater i mellomtiden. Det er fordi de må komme inn til sykehuset hver dag for å få påfyll med cellegift eller annen behandling som de får.

Pasientene er fornøyde

Likevel er pasientene fornøyde.

-Pasientene har vært veldig begeistret over denne behandlingsmetoden. De er veldig fornøyde med å slippe å være så mye på sykehuset. De må jo sette livet sitt veldig på vent, men med pumpen i ryggsekk i stedet for på et stativ så kan de trene, gå i bursdag, gå på kafé og skole mens de får behandling. De kan også spise egen mat og sove i egen seng, noe de setter pris på, forteller Sandven.

Bøgseth forteller at de heller ikke har opplevd at pasientene har noe problemer med å bruke pumpen selv.

Den er også så smart at den sier akkurat hva problemet er så pasientene vet hva de skal spørre oss om, forklarer hun.

For pasientene er fortsatt registrert ved avdelingen, akkurat som andre pasienter. Eneste forskjell er at de ikke trenger å være på sykehuset. Derfor vet sykepleierne og legene hvem de er og har all informasjon om de skulle ha noen spørsmål.

-I tillegg er det viktig å si at pasientene aldri blir skrevet ut av avdelingen. Så når de får behandling hjemme og de har et spørsmål så er det alltid noen her som kan svare på dem fordi vi har all informasjonen her. I tillegg er alle sykepleierne her veldig grundig trent opp i denne pumpen så vi skal vite hvordan vi skal kunne hjelpe, forklarer Bøgseth.

Pasientene må alltid ha første dose med pumpen på sykehuset så de skal skjønne hvordan den fungerer. Så kommer de inn hver dag eller annen hver dag, litt avhengig av behandlingen de får, for å få en ny kur. Da leverer de også inn deres målinger fra dagen før, fortsetter Sandven.

Synes det er positivt

Ungkreft er en organisasjon som hjelper unge kreftrammede og deres pårørende. Daglig leder Annika Fallsen Huhtala forteller at hun ikke kan snakke for enkeltpasienter, men hun kan fortelle på generelt grunnlag hvorfor dette er noe som kan være positivt for mange unge kreftpasienter.

-For de som føler seg trygge på å få behandlingen hjemme, så er dette veldig positivt. Og da spesielt for de unge. En av de store utfordringene ved å være ung og få kreft er at for en del pasientene stjeler behandlingstiden mye av deres egen tid. Når man er ung skal man etablere så mye i livet sitt og mange går gjennom behandling i perioder på både måneder og år.

Derfor mener hun det er positivt at det finnes andre alternativer som kan gjøre det litt lettere for pasientene.

-Hvis man finner løsninger som gjør at man kan leve et mest mulig normalt liv, vil det være positivt. Ved at man får mer «fritid» og mindre tid på sykehus, vil det gi mulighet til å holde mer kontakt med familie, venner og skole.

Huhtala mener også dette kanskje kan bidra til at man ikke havner like bakpå, som mange unge opplever at man gjør etter kreftbehandling.

-Jevnaldrende går på en måte videre i livet, mens for unge kreftrammede blir store deler av livet satt på vent. Og dette får ofte større konsekvenser for unge enn for voksne. I tillegg er det er jo det å være hjemme og gjøre normale ting som gjør at man føler en grad av normalitet i en ellers vanskelig tid. Så Ung Kreft er veldig positive til at dette blir en mulighet.

Kan være mulig i andre behandlinger også

-Vi har fått flere henvendelser fra andre sykehus med spørsmål om hvordan vi gjør dette så det er nok i fremtiden at dette er behandling som kommer til å være tilgjengelig på andre sykehus rundt om i landet, sier Bøgseth.

Andre avdelinger innad på sykehuset har også vært i kontakt, forklarer hun. De er interessert i denne typen hjemmebehandling.

-Cellegiften som de bruker kan jo alternativt byttes ut med for eksempel antibiotika eller ernæring. Det kommer helt an på hva slags behandling pasienten trenger.

Bøgseth anbefaler avdelinger som er interessert i dette til å ta en titt på dagens behandling og se om dette kan endres på noen måte til å passe hjemme behandling.

Sandven er enig og avslutter,

-Det er hva vi gjorde. Vi tok en titt på hvordan vi behandlet dagens pasienter for å se om det kunne gjøres endringer, og om hvorvidt det kunne tilpasses. Og det var der jo. Men det må sies at når vi endret på kurdefinisjoner så sjekket vi det opp mot forskning og i samarbeid med overlegene våre slik at behandlingen blir like bra som den alltid har vært.

Kreftsykepleier Ingunn Holumsnes Sandven Foto: Hilde Bøgseth
Kreftsykepleier Hilde Bøgseth Foto: Ingunn Holumsnes Sandven
Pasient med sekk på ryggen Foto: Hilde Bøgseth og Ingunn Holumsnes Sandven
Slik ser det ut inne i sekken Foto: Hilde Bøgseth og Ingunn Holumsnes Sandven
Powered by Labrador CMS