Legemidler og biotek

Minjuvi har fått markedsføringstillatelse i kombinasjon med Revlimid (lenalidomid) til behandling av voksne med behandlingsrefraktært B-cellelymfom. Bildet viser lymfomkreftceller.

Ny behandling av aggressiv lymfekreft er godkjent

EU-kommisjonen har godkjent Minjuvi (tafasitamab) i kombinasjon med Revlimid (lenalidomid) til behandling av voksne med behandlingsrefraktært B-cellelymfom. Beslutningen bygger på positive resultater fra fase 2-studien L-MIND.

Publisert Sist oppdatert

I Norge diagnostiseres hvert år i underkant av 400 pasienter med behandlingsrefraktært B-cellelymfom (DLBCL). Dette er den vanligste typen av non-Hodgkins lymfom hos voksne og utgjør om lag 35 prosent av alle tilfeller. Sykdommen kjennetegnes av et raskt økende antall maligne B-celler i lymfekjertler, milt, lever, beinmarg eller andre organer. Det er en aggressiv sykdom der omkring en av tre pasienter ikke responderer på initial behandling eller rammes av tilbakefall.

Kombinasjonsbehandling

EU-kommisjonen baserer beslutningen på en positiv uttalelse fra EUs legemiddelmyndighets vitenskapelige komité - CHMP - tidligere i sommer. Det er resultater fra L-mind studien som ligger til grunn for godkjenningen. Studieresultatene er også publisert i The Lancet Oncology.

Behandlingen er beregnet for voksne pasienter som ikke responderer på initial behandling, eller som rammes av tilbakefall og ikke er kandidater for autolog stamcelletransplantasjon, noe som utgjør cirka 30–40 prosent av pasientene med diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL). Behandlingen gis i kombinasjon med lenalidomid i ett år og skal deretter følges av tafasitamab i monoterapi.

– Det er svært gledelig at pasienter i Norge nå får tilgang til denne nye behandlingsstrategien. I Europa har det tidligere vært begrensede behandlingsmuligheter for disse alvorlig syke pasientene, som har dårlig prognose. Hvert år blir omkring 16 000 pasienter i Europa diagnostisert med behandlingsrefraktært B-cellelymfom, og EU-kommisjonens beslutning gir nye muligheter for disse pasientene, sier Johan Hultén, medisinsk direktør for Incyte Biosciences Nordic AB.

Virkemekanismen

Tafasitamab er et humanisert monoklonalt antistoff, rettet mot antigenet CD19 som forekommer rikelig på overflaten av B-lymfocytter, en del av immunforsvaret som produserer antistoffer mot virus og bakterier. CD19 forsterker signalene fra B-lymfocyttenes reseptorer, noe som er viktig for B-lymfocyttenes overlevelse. Derfor har CD19 blitt ansett som et potensielt mål for behandling av pasienter med B-cellerelatert leukemi og lymfom.

Hovedfokuset ved utviklingen av tafasitamab er behandling av pasienter med tilbakefall eller behandlingsrefraktært diffust storcellet B-cellelymfom som ikke er kandidater for høydose kjemoterapi med påfølgende stamcelletransplantasjon, en pasientgruppe som har få behandlingsalternativer og svært dårlig prognose. Tafasitamab undersøkes i øyeblikket som behandling ved flere ulike B-cellemaligniteter i et antall pågående kombinasjonsstudier.

Legemiddelverket med kost-nytteanalyse

Legemiddelverket holder i skrivende stund på med en hurtig metodevurdering med en kostnad-nytte vurdering. Beslutningsforum har derfor ikke besluttet om legemidlet skal innføres eller ikke.

L-MIND-studien

L-MIND er en enarmet, åpen fase 2-studie (NCT02399085) som undersøker kombinasjonen av tafasitamab og lenalidomid hos pasienter med tilbakefall eller behandlingsrefraktært diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL), og som har blitt behandlet med minst ett, men høyst tre tidligere behandlingsalternativer, inklusive anti-CD20-rettet terapi (som f.eks. rituximab), og som ikke er kandidater for høydosebehandling med cellegift (HDC) eller autolog stamcelletransplantasjon (ASCT).

Studiens primære effektendepunkt var den samlede responsfrekvensen (ORR). Sekundære effektendepunkter var varigheten av behandlingsresponsen (DoR), progresjonsfri overlevelse (PFS) og total overlevelse (OS). Studiens primære avslutning av kombinasjonsbehandlingen ble nådd i mai 2019, hvoretter pasientene fortsatte i studiens oppfølgingsfase.

Powered by Labrador CMS