Legemidler og biotek

Fra venstre: Åslaug Helland, Kjetil Taskén og Hege Russnes.

Nasjonalt presisjonsmedisin-initiativ for kreft i Nature Medicine

Resultatene som er oppnådd i et storstilt privat-offentlig samarbeid for å ta i bruk presisjonsmedisin på kreftområdet, får nå oppmerksomhet i det velrenommerte internasjonale tidsskriftet Nature Medicine.

Publisert

Det har vært utfordrende for land i Europa med et offentlig finansiert helsevesen å implementere presisjonsmedisin for kreftbehandling i stor skala. Dette til tross for den stadig tydligere pasientfordelen ved å ta i bruk slik diagnostikk og behandling.

Stolt

En satsning initiert av Oslo universitetssykehus (OUS) i samarbeid med et samlet nasjonalt fagmiljø, legemiddelfirmaer, Kreftforeningen og med helseregionene i ryggen høster nå frukter.

- Et enormt løft for kreftforskningen. Dette er noe jeg er stolt over å være med på, sier overlege Åsmund Flobak som er som er lokal utprøver på St Olavs Hospital og deltaker i den nasjonale studieledelsen for IMPRESS.

Tre koordinerte initiativ

Samarbeidet inkluderer per dags dato 28 offentlige og private aktører, blant annet legemiddelfirmaer, alle universitetssykehusene, offentlige etater og ideelle organisasjoner.

Norges satsing på presisjonsmedisin innen kreft skjer innenfor tre koordinerte initiativ:

  • InPreD er en nasjonal infrastruktur i helsetjenesten som sørger for at kreftpasienter med avansert sykdom over hele landet nå kan få tilgang til avansert molekylær kreftdiagnostikk i form av at svulsten detaljert undersøkes for forandringer i et stort genpanel på mer enn 500 gener. InPreD organiserer også et ukentlig nasjonalt molekylært tumor board som i virtuelle møter diskuterer resultatene og behandlingsmuligheter for hver pasient som inkluderes. InPreD ledes av Hege Russnes. Hun er overlege/Gruppeleder på avdeling for patologi og Institutt for Kreftforskning på OUS.

Her kan du lytte til en podcast der Hege Russnes forteller om presisjonsdiagnostikk. Om du vil se den i videoformat gå inn her.

  • IMPRESS-Norway er en nasjonal studie der pasienter med langtkommen, ikke-kurerbar kreft får mulighet til å prøve ut godkjent presisjonsmedisin på nye indikasjoner basert på molekylære endringer i kreftsvulsten. Flere legemiddelselskaper bidrar med legemidler, betaling av per-pasient kostnader og utprøvende diagnostikk. Studien ledes av professor Åslaug Helland, forskningsleder ved Kreftklinikken ved OUS.

- IMPRESS-Norway og andre studier kan, basert på InPreD-diagnostikken, benytte presisjonsmedisin tilnærming og til nå har ca ¼ av pasientene fått behandling som passer til sin kreftsykdom" sier Kjetil Taskén, leder for Institutt for Kreftforskning ved Oslo Universitetssykehus og førsteforfatter av artikkelen i Nature Medicine.

  • CONNECT er en offentlig-privat samarbeidsarena som skal påskynde arbeidet med implementering av presisjonsmedisin for norske kreftpasienter. CONNECT koordineres av Jutta Heix og Oslo Cancer Cluster.

Står samlet

Til nå er nesten 300 pasienter vurderte for utprøvende behandling i IMPRESS-studien. Det er pasienter med fremskreden kreftsykdom som har forsøkt andre behandlingsformer. Forskerne har 16 ulike medisiner til rådighet, som eventuelt kan brukes ut fra genforandringer i pasientenes kreftceller.

Av de kreftsyke som er vurdert til nå har 69 pasienter fått mulighet til å prøve nye medisiner.

Norske helsemyndigheter og pasientorganisasjoner har hittil bidratt med mer enn 200 millioner kroner i støtte.

- Vi på OUS er veldig takknemlig for innsatsen og samarbeidet med alle fagmiljøene og sykehusene i Norge. Det har vært helt avgjørende at fagmiljøene har stått samlet for å få til dette og for utløse så mye støtte fra myndighetene, sier Sigbjørn Smeland, leder i Kreftklinikken til hjemmesiden til Oslo universitetssykehus.

«Kinderegg»-effekt

- Gjennom presisjonsmedisin-initiativet oppnår vi en “kinderegg-effekt” – tre ting på en gang. Pasientene kan få tilgang til potensiell effektiv behandling, spesielt på sjeldnere svulsttyper og de vet alle steiner blir snudd i en svært krevende sykdomsfase. Helsetjenesten får undersøkt effekt av ulike legemidler på nye indikasjoner og etablert nye metoder og industrien får utvidet indikasjonsområde for sine medikamenter, sier Taskén. ​

Internasjonal oppmerksomhet

Det har vært vanskelig for land i Europa som har offentlig finansiert helsevesen å implementere presisjonsmedisin for kreftbehandling i stor skala. Dette til tross for den stadig tydeligere pasientfordelen ved å ta i bruk presisjonsmedisin

- Det at arbeidet vårt, hvor Oslo universitetssykehus og fagmiljøene over hele landet er tungt inne med fagfolk i flere disipliner, nå får internasjonal oppmerksomhet kan forhåpentligvis gjøre at vi kan utvide arbeidet vår - at flere selskaper og forskningsmiljøer kan koble seg på for å finne fremtidens kreftbehandling, sier hovedutprøver i IMPRESS Norway Åslaug Helland.

Powered by Labrador CMS