Helse og livsstil

Liten grunn å inkludere vitaminer og kosttilskudd i dietten, konkluderer en stor amerikansk studie. Unntaket er Omega 3 og folsyre.

Kosttilskudd og vitaminer gir ingen helseeffekt

Det er liten grunn å inkludere vitaminer og kosttilskudd i dietten, konkluderer en stor amerikansk studie. Men det finnes to hederlige unntak: Folsyre og omega-3

Publisert

Nordmenn bruker hundrevis av millioner på vitaminer og kosttilskudd hvert år. Men er det egentlig verdt det? «Nei», sier en ny studie. Flertallet av vitaminer og andre kosttilskudd øker ikke levetiden eller bidrar til å styrke hjertet, viser en ny og stor studie fra Johns Hopkins University. Det var imidlertid to unntak fra funnene, nemlig tilskudd av folsyre og omega-3 fettsyre.

En spesielt populær vitamin- og mineralkombinasjon ga til og med økt risiko for hjerneslag.

Mange tar kosttilskudd «for sikkerhets skyld» fordi de tror de får bedre helse av det, eller for å prøve å erstatte et sunt og variert kosthold. Det er helt unødvendig. Å ta kosttilskudd med vitaminer og mineraler «bare for sikkerhets skyld» er bare bortkastede penger, og gir ingen beviselig helseeffekt, ifølge ny studie.

Studien som er gjennomført ved Johns Hopkins Universitetet føyer seg inn i rekken av tidligere studier som dokumenterer det samme - altså 0 effekt.

-Folk bør fokusere på å få næringsstoffene sine fra et hjertesunt kosthold, fordi dataene i økende grad viser at flertallet av friske voksne ikke trenger å ta tilskudd, sier studiens hovedforfatter, professor Erin D. Michos.

Enormt overforbruk

Overforbruket av vitaminer og kosttilskudd i USA, hvor studien ble gjennomført, er enormt. HealthTalk har ikke kommet over ferske norske tall, men det er sannsynligvis ingen grunn til at overforbruket av vitaminer og kosttilskudd i Norge er noe mindre. I en norsk, landdekkende kostholdsundersøkelse i så langt tilbake som 1997 fant man at vitamintilskudd ble brukt regelmessig eller av og til av 37 % av mennene og 59 % av kvinnene (Kosttilskudd - en tilstandsbeskrivelse, Mattilsynet 2013).

Mer enn halvparten av amerikanerne tar minst ett vitamin- eller kosttilskudd hver dag, ifølge studien, noe som beløper seg til rundt 31 milliarder dollar brukt årlig. Det utgjør svimlende 253 milliarder norske kroner. De fleste av pengene er bortkastet, konkluderte forskerne etter å ha gjennomført en ‘massiv’ analyse av 277 tidligere gjennomførte kliniske studier.

En god og en dårlig nyhet...

Den gode nyheten er at inntak av de fleste av disse kosttilskuddene ikke ga noen helseskader. Den dårlige nyheten er at mesteparten av inntaket heller ikke ga noen helsegevinster - som kort og godt betyr at det er bortkastede penger.

Det var imidlertid to unntak, nemlig tilskudd av folsyre og omega-3 fettsyre. Forskerne fant en helsegevinst dersom man tok omega 3-fettsyre i kombinasjon med et kosthold med lite salt. Man fant også “en mulig” helsegevinst forbundet med å ta folsyre. Særlig i Norden og Storbritannia er det utbredt at man tar omega 3 fettsyre i en eller annen form.

Økt risiko for død

Å ta D-vitamin og kalsium i kombinasjon viste seg å gi en liten økt sannsynlighet for hjerneslag.

Tilskudd av kalsium- og vitamin D i kombinasjon, øker risiko for hjerneslag med 17 prosent, mens folsyre ble funnet å redusere denne risikoen med 20 prosent. Et kosthold med lite natrium ( natrium er et mineral og finnes blant annet som ulike salttyper) reduserte dødsrisikoen med 10 prosent, mens det å ta tilskudd av fiskeolje reduserte hjerteinfarkt og sykdomsrisiko med 7 prosent.

Et økende antall studier har funnet at de fleste voksne ikke trenger å ta vitaminer eller andre kosttilskudd - faktisk har noen studier funnet en sammenheng mellom visse kosttilskudd og nedsatt levetid. Eksperter anbefaler at næringsstoffer kommer fra sunn mat, ikke piller og tabletter.

Nesten 1 million personer ble analysert

Johns Hopkins-studien så på potensielle effekter av et stort antall populære vitaminer, mineraler og andre kosttilskudd på flere helsemessige forhold - som hjertesykdommer, hjerneslag og hjerteinfarkt. Til sammen analyserte de kliniske forsøkene bestått av mer enn 992 000 personer. I tillegg til kosttilskudd så undersøkelsen også på forskjellige dietter, inkludert middelhavsdietten, modifisert og lavere mettet fettdiett, diett med høyere omega-6-fettsyrer og diett med lite natrium.

Vitaminer og andre tilskudd som ble gjennomgått i studien inkluderte: antioksidanter, karoten, vitamin B-kompleks, multivitaminer, selen, A-vitamin, vitamin B3 / niacin, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, vitamin D alene, kalsium alene, kalsium og vitamin D sammen, folsyre, jern og omega-3 fettsyre (fiskeolje).

Powered by Labrador CMS