Legemidler og biotek

Den Europeiske kardiologiforeningen (ESC) anbefaler at SGLT2-hemmerne Jardiance (empagliflozin) og Forxiga (dapagliflozin) tas i bruk for å behandle hjertesviktpasienter som har nedsatt hjertepumpefunksjon (HFrEF).

SGLT-2 hemmerne tas inn i behandlingsretningslinjene for hjertesvikt

Den Europeiske kardiologiforeningen (ESC) anbefaler at SGLT2-hemmerne Jardiance (empagliflozin) og Forxiga (dapagliflozin) tas i bruk for å behandle hjertesviktpasienter som har nedsatt hjertepumpefunksjon (HFrEF). Både Jardiance og Forxiga brukes i behandlingen av norske pasienter. Beslutningen vil bidra til befeste legemidlenes posisjon i behandlingen.

Publisert Sist oppdatert

ESC oppdaterer retningslinjer for ulike behandlingsområder i femårssykler og publiserer dem på den årlige kongressen. De nye retningslinjene for hjertesvikt ble samtidig publisert i European Heart Journal.

Behandlingen med SGLT2-hemmerne gis som tabletter.

Les alle nyhetene fra ESC her.

Redusert hjertepumpefunksjon er assosiert med de alvorligste former for hjertesvikt. Ved denne diagnosen er kontraksjonskraften til venstre ventrikkel vesentlig redusert, noe som ledsages av ventrikkeldilatasjon og redusert ejeksjonsfraksjon.

Hjertesvikt betegner tilstander der hjertet ikke klarer å pumpe tilstrekkelig mengde blod rundt i kroppen. - Det er om lag 120 000 hjertesviktpasienter i Norge. Hjertesvikt er et stort folkehelseproblem forbundet med økt risiko for tidlig død, hyppige sykehusinnleggelser og dårlig livskvalitet, forteller kardiologiprofessor Dan Atar.

Han forteller at flere evidensbaserte behandlinger er utviklet for å forbedre overlevelse i HFrEF, for eksempel ACE-hemmere (angiotensin-converting enzyme), ARNI (ngiotensin-receptor neprilysin inhibitors), betablokkere og MRA ( mineralocorticoid receptor antagonists).

Men de siste årene har SGLT2 -hemmerne, som først ble introdusert i 2013 for å behandle type 2-diabetes, endret kardiometabolsk behandling på tvers av diagnosene diabetes, hjertesvikt og nyresykdom.

To av disse pivotale hjertesviktstudiene er Emperor-Reduced (Jardiance) og DAPA-HF (Forxiga). Begge studiene viste en signifikant reduksjon i kardivaskulær død, sykehusinnleggelse som følge av hjetesykdom på om lag 30 prosent prosent hos pasienter med hjertesvikt som har nedsatt hjertepumpefunksjon uavhengig om de har diabetes eller ikke.

Senere under ESC offentliggjøres det som på forhånd har vært omtalt som den mest interessante studien på konferansen. Det er Emperor-Preserved (Jardiance) som dreier seg om om behandling av hjertesvikt med med bevart hjertepumpefunksjon (HFpEF). Det finnes i dag ingen effektiv godkjent behandling for denne diagnosen. Topplinjedata fra studien som ble publisert i sommer viser at studien møter sine primære endepunkter som er kardiovaskulær død eller sykehusinnleggelse som følge av hjertesvikt.

Som nevnt under en pressekonferanse som ble holdt torsdag kveld i forbindelse med presentasjonen om EMPEROR-Preserved, kan den siste oppdateringen av retningslinjer for hjertesvikt være utdatert bokstavelig talt i løpet av timer. I ESC -retningslinjene for 2021 heter det: "Hittil har ingen behandling vist å på en overbevisende måte redusere dødelighet og sykelighet hos pasienter med HFpEF, selv om det er sett forbedringer for noen spesifikke fenotyper av pasienter innenfor den samlede HFpEF -paraplyen." Det kan vise seg at Emperor-Preserved vil rokke ved denne uttalelsen.

- Hver retningslinje vi skriver er utdatert noen dager etter at den er publisert," sa professor Milton Packer, ved Baylor University Medical Center, som presenterer studien senere i kveld.

I erkjennelse av at han overdrev litt, fortsatte Packer: - Retningslinjene er dynamiske dokumenter. De representerer det vi vet på det tidspunktet de ble skrevet. Og så kommer ny informasjon ut, og de må oppdateres. Og det tar tid. Det er en prosess, og vi forstår alle den prosessen, det er ikke noe reelt begrep om finalitet her. Vi gjør det beste vi kan med dataene vi har.

Nå venter mange kardiologer i spenning på å få de detaljerte resultatene fra studien.

Powered by Labrador CMS