Legemidler og biotek,   Kliniske studier,   Forskning

Revolusjonerende funn, sier Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo.

Ny studie viser lovende resultater for nytt fedmelegemiddel

Legemidlet semaglutid viser lovende resultater ved vektreduksjon viser ny studie.

Publisert Sist oppdatert

-Dette er egentlig ganske revolusjonerende funn, fordi det er dobbelt så effektivt som tidligere fedmereduserende medisiner har vært. Så det gir antagelig minst dobbel så stor effekt på vektreduksjon som tidligere medisiner.

Det sier Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo.

Studiens formål var å undersøkte effekten av medikamentet semaglutid, som et hjelpemiddel til vektnedgang hos voksne med overvekt eller fedme. Resultatene var omtrent 15-20 prosent bedre enn medikamentene på dagens marked.

Semaglutid eller narremedisin

Studien startet i 2018, og hadde nesten 2000 deltakere fra 16 land, i henhoholdsvis Asia, Europa, Nord og Sør Amerika.

Alle deltakerne var 18 år eller eldre og hadde BMI over 30.

Den dobbeltblinde studien foregikk over en periode på 68 uker, hvor deltakerne enten subkutant fikk 2,4 mg semaglutid eller placebo (narremedisin), en gang i uken. Gruppene var dannet tilfeldig og var delt i foholdet 2:1 flertallet fikk semaglutid.

Etter de 68 ukene var det en periode på sju uker hvor deltakerne fikk verken semaglutid eller placebo.

Deltakerne ble også gitt råd om lavkaloridiett og økt fysisk aktivitet. Dette med mål om at de skulle bli mer motiverte til å gjøre livsstilsendringer.

Men hvordan fungerer semuglatid? Jøran Hjelmesæth forklarer.

-Denne medisinen er en kopi av et tarmhormon som heter glukagon liknende peptid-1 (GLP-1) og dette tarmhormonet frigjøres rett etter man har spist, spesielt karbohydrater og proteiner. Når karbohydratene kommer ned i tarmen så sitter det noen spesialiserte celler på innsiden av tarmen som registrerer at nå kommer det mat. Da skilles GLP-1 ut i blodet, fraktes til appetittsenteret i hjernen og gir en metthetsfølelse. Så det er metthetsfølelsen som er hovedprinsippet, altså at man blir fortere mett og mindre sulten.

Mye tydeligere vektnedgang

Studien, som ble publisert i New England Journal of Medicine, viste lovende resultater. Deltakerne som fikk injisert semaglutid hadde en mye tydeligere vektnedgang enn de som fikk placebo.

For eksempel hadde 86.4 prosent i semaglutidgruppen en vektnedgang på 5 prosent eller mer sammenlignet med 31.5 prosent i placebogruppen.

Videre var det 69.1 prosent i semaglutidgruppen som hadde en vektnedgang på 10 prosent eller mer, mot 12 prosent i placebogruppen.

50.5 prosent av de som fikk semaglutid oppnådde en vektnedgang på 15 prosent, mens bare 4.9 prosent av de i placegruppen gikk så mye ned i vekt.

Gjennomsnittlig hadde semaglutidgruppen en vektnedgang på 15,3 kg, mens placebogruppen hadde en nedgang på 2,6 kg. Forskjellen var derfor i sin helhet 12.7 kg mellom de to gruppene.

Semaglutid gruppen hadde også en større forbedring i kardiometabolske risikofaktorer som blodtrykk, blodsukker og midjemål. Deltagerne i semaglutid gruppen rapporterte også selv en større økning i fysisk funksjon sammenlignet med hva de hadde på starten av studien.

Ingen mirakelkur

Hjelmesæth understreker at det kreves å sette i gang livsstilstiltak i tillegg til medikamentet, og det går ikke å kun ta medikamentet en gang i uken.

-Det er fortsatt slik at hvis du tar denne medisinen og spiser som før så går du ikke et gram ned i vekt. Så det er det er kun de som da kjenner på denne metthetsfølelsen og spiser mindre som får effekt av medisinen. Så spiser du som før så virker ikke denne medisinen, det er slettes ingen mirakelmedisin og den kan ha mange ubehagelige bivirkninger, forklarer han

Kan bli tatt i bruk

Resultatene fra studien er sendt til det europeiske legemiddelbyrået EMA og amerikanske FDA for at det kan bli godkjent til behandling av fedme.

Per i dag er det viktigste at firmaet får godkjent medikamentet til kommersielt bruk, fordi foreløpig så har vi jo kun studier som viser at denne medisinen er effektiv, og i studiene har bivirkningene ikke vært verre enn de vi ser ved bruk av noen av dagens medisiner. Det er søkt om godkjenning hos amerikanske og europeiske legemiddelmyndigheter. Jeg ser ikke noen grunn til at den ikke skal bli godkjent, siden effekten er dobbel så stor og bivirkningene omtrent det samme som de medisinene som allerede er på markedet. Jeg kan jo bare spekulere, men det bør jo på plass innen ett år. Det er ihvertfall mitt håp. forteller Hjelmesæth

Legemidlet er altså fremdeles ikke godkjent og kan dermed ikke forskrives til pasientene. Hjelmesæth forklarer at det har vært noe forvirring mellom semaglutid som har blitt brukt til vektreduksjon, og et diabetesmedikament hvor virkemiddelet er semaglutid.

-Det som er litt ubehagelig er at etter nyheten om gode resultater av denne medisinen kom så har mange norske leger og pasienter trodd at medisinen allerede er på markedet så de etterspør de den, men det er den altså ikke. Det som forvirrer dette ytterligere er at det fins en medisin mot diabetes type 2 på markedet som heter Ozempic og hvor virkemiddelet er semaglutid, men det er semaglutid i en mye lavere dose. Ozempic er ikke godkjent for vektreduksjon og den skal ikke brukes som vektreduserende medisin, men dessverre ser jeg at mange av mine kollegaer skriver den ut på resept for sine pasienter og veldig mange pasienter tror dette er en god vektreduserende medisin, noe det ikke er. Så det er veldig viktig at det fremkommer at den nye medisinen semaglutid mot fedme, den har enda ikke fått et navn og den er ennå ikke til salgs. Avslutter Hjelmesæth

Sykehuset i Vestfold har fått penger av Novo Nordisk for å lede en internasjonal studie om medikamentet semaglutid, og Jøran Hjelmesæth har tidligere fått honorar av Novo Nordisk for foredrag. Novo Nordisk sponset denne studien.

Hjelmesæth håper at EMA skal gi markedsføringstillatelse til legemidlet Russell A. Jakobsen, Sykehuset i Vestfold
Powered by Labrador CMS