Helseteknologi

Selv om kommunene i stor grad har de samme utfordringene og de samme mulighetene til å ta i bruk vår teknologi, så klarer de de ikke å lære av hverandre, sier Lars Dahle som er administrerende direktør i Dignio.

Helse-Norge er rammet av pilotsyken

-Vi er rammet av en «pilotsyke». Vi har flere piloter i helsevesenet enn i SAS og Norwegian til sammen. Det har vært en ørkenvandring for vårt selskap, og jeg unner ingen å gjøre det samme.

Publisert

Det sier Lars Dahle som er administrerende direktør i Dignio - Norges ledende leverandør av medisinsk avstandsoppfølging.

Vi snakket med Dahle på Arendalsuka etter at han hadde holdt et foredrag med temaet; “Når sykehuset kommer hjem - hvordan rigger vi fremtidens helsetjeneste.

Artikkelen fortsetter under videoen

Kommunene lærer ikke av hverandre

Avansert teknologi og mobile tjenester gir muligheter for samarbeid, ressursbesparelser og bedre tjenester når hjemmesykehuset og hjemmetjenesten møtes i pasientenes hjem. Men Dignio har følt på kroppen hvordan ny teknologi utfordrer finansieringsmodellen og samspillet mellom sykehus og kommuner. Dahle gir et eksempel:

-Selv om kommunene i stor grad har de samme utfordringene og de samme mulighetene til å ta i bruk vår teknologi, så klarer de de ikke å lære av hverandre. Vi har over 100 kommuner på kundelisten og har noen års erfaring med å samarbeide med kommunene. Hver eneste ny kommune vi begynner å jobbe med skal pilotere - og selv om piloten er en suksess så går ofte ikke kommunen videre og innlemmer løsningen i helsetilbudet, sier Dahle.

En ørkenvandring

Hva skal til for at norsk medisinsk teknisk leverandørindustri skal lykkes på eget hjemmemarked?

-Jeg tror det er viktig at vi kommer forbi pilotsyken at vi klarer å rulle ut løsninger som har blitt testet og som fungerer godt for pasienten. Så tror jeg det er viktig at vi finner mekanismer slik at vi kan rulle det ut i større skala og raskere. Det har vært en ørkenvandring for vårt selskap, og jeg unner ingen å gjøre det samme.

-Du nevnte i foredraget ditt en pilot som dere hadde i Sarpsborg kommune, der piloten gikk over all forventning, men så kom dagen da kommunen skulle implementere?

-Det er ikke et enestående eksempel. Resultatene av piloten var helt glimrende, og pasientene elsker den måten å bli fulgt opp på. Så alt ligger til rette. Men kommunen trakk seg og sa at de så ikke noen vits i å investere i en tjeneste som en annen del av helsevesenet - nemlig spesialisthelsetjenesten - ville få nytten av. Og dette er vel litt at det dilemmaet vi står overfor i helsetjenesten når vi har finansiert den på den måten vi har, sier Dahle.

Alle kommuner skal pilotere

-Noen var inne på at vi trenger mindre innovasjon og mer implementasjon og beslutninger. Er det et syn du deler?

-Ja, 100 prosent. Jeg har vært talsmann for dette lenge. Jeg synes det er trist å tenke på alle de pasientene der ute som ikke har et fullverdig liv i dag. De har ikke høy livskvalitet, og vi kunne løst det, vi kunne gitt dem det, og vi hadde ikke trengt å investere mye heller. Og vi kunne tatt av noe av presset som er på helsetjenesten. Og likevel så makter helse- og kommune-Norge ikke å gjøre det. Jeg synes synd på pasientene, sier Dahle.

-Administrerende direktør for Sørlandet sykehus, Nina Mevold, sa til oss at en av de store hindringene for innovasjon er at vi har så mange kommuner og at man ikke lærer på tvers av kommunene. Er dette noe du også opplever?

I øyeblikket har vi over 100 kommuner på kundelisten, så vi har ganske lang erfaring med å jobbe med kommuner. Og det er akkurat slik det fungerer. Hver eneste ny kommune vi går inn i skal pilotere. Nå må det snart være nok kunnskap og dokumentasjon på bordet til å handle. Vi har en pilotsyke i Norge, og den beste kuren er handling og beslutning, sier Dahle.

Powered by Labrador CMS