Helsedirektør Bjørn Guldvog etterlyser forsterkede tiltak for å få flere til å begynne som fastleger.

Fortsatt mangelfull rekruttering av fastleger

Stadig flere kommuner sliter med å tilby fastlege til innbyggerne, ifølge Helsedirektoratet. Helsedirektør Bjørn Guldvog etterlyser forsterkede tiltak.

Publisert

Langt flere fastleger må på plass for å bedre situasjonen, sier Guldvog.

– For å kunne lykkes med å beholde en god fastlegeordning og realisere en allmennlegetjeneste som står støtt i årene fremover, er det er avgjørende å komme opp med forsterkede nasjonale tiltak, sier han.

58 nye fastleger på halvannet år

I mai 2020 la direktoratet fram rapporten Handlingsplan for allmennlegetjenesten 2020–2024, hvor det ble foreslått flere tiltak.

Tirsdag publiserte Helsedirektoratet en oppfølgingsrapport. Her kommer det fram at det i perioden etter lanseringen kun har blitt 58 flere fastleger, tilsvarende 1,2 prosent. 21 av dem kom til mellom mars og september i år.

Antall listeinnbyggere uten fastlege var per september 118.000. Av disse var 42.000 innbyggere på lister som ikke hadde hatt fastlege på over ett år. En listeinnbygger er en person som er tilknyttet en fastlegeliste.

Flere går av med pensjon

Mange av dagens erfarne fastleger, som ofte betjener de lengste listene, vil de nærmeste årene nå pensjonsalder. Dette forventes å forsterke utfordringene, ifølge rapporten.

– Det haster med å stabilisere ordningen, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Regjeringen har foreslått 100 millioner kroner til allmennlegetjenesten og skal sammen med Legeforeningen og KS se på behovet for å justere flere av tiltakene.

– Vi må gjøre det tryggere og mer attraktivt å starte som fastlege, sier Kjerkol.

Powered by Labrador CMS